Παρά τις περυσινές αυξήσεις, τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) έχουν έλλειμμα 2 εκ ευρώ, τονίζει ο επικεφαλής της “Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή” Γιώργος Οικονόμου, στην ανακοίνωσή του.
Ξήλωσαν την Οικονομική Υπηρεσία πριν κάποιο διάστημα για να μπορούν να “μαγειρεύουν τα στοιχεία” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση:
Επειδή πολλές ανακρίβειες ακούγονται σε μια απελπισμένη προσπάθεια ωραιοποίησης των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής στην Αγία Παρασκευή και ταυτόχρονης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, θεωρώ σημαντικό και ωφέλιμο να εξηγήσω αναλυτικά στους δημότες γιατί καταψηφίσαμε την εισήγηση για τα δημοτικά τέλη.
Καταρχάς να θυμίσουμε ότι με την περσινή απόφαση της παρούσας δημοτικής αρχής επήλθαν τεράστιες αυξήσεις για το 2025:
Για τις κατοικίες και τα μικρά καταστήματα (1-150τμ) αύξηση 35%
Για τα μεσαία καταστήματα (151-600τμ) αύξηση 50%
Στα πολύ μεγάλα (πάνω από 600τμ) αύξηση 60%
Στα πολυκαταστήματα, supermarkets, κλπ αύξηση 100%
Κι όμως, αυτή η σημαντική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων δεν φάνηκε αρκετή για μια σπάταλη δημοτική αρχή, ώστε να νοικοκυρέψει τα πράγματα, να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τα προβλήματα στην καθαριότητα και γενικότερα να βελτιώσει την εικόνα του δήμου.
Όχι μόνο αυτό, αλλά δημιούργησε και νέα πρωτογενή ελλείμματα στα ανταποδοτικά που υπερβαίνουν για φέτος τα 2 εκατομμύρια ευρώ!!!
Τι έκαναν όμως στην εισήγηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2026;
“Μαγείρεψαν” τους αριθμούς και τα δεδομένα, δεν εφήρμοσαν – όπως προβλέπεται – τα νέα λογιστικά πρότυπα, έκρυψαν δαπάνες και προέβλεψαν έσοδα, τα οποία ρεαλιστικά δεν υπάρχει περίπτωση να εισπράξουν ποτέ. Η εικόνα του 2025 είναι ξεκάθαρη και τα αποτυπώνει όλα αναλυτικά.
Μπορεί η τελική πρότασή τους να είναι η διατήρηση των ίδιων δημοτικών τελών, αλλά η διάτρητη αυτή εισήγηση που την συνοδεύει, θα οδηγήσει πιθανότατα – μέσω του Παρατηρητηρίου και της Αποκεντρωμένης – σε μια νέα υποχρεωτική αύξησή τους.
Και αυτό θα συμβεί γιατί πλέον έχει αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο στις ανταποδοτικές δαπάνες και ως προς τα πρότυπα, αλλά και ως προς τις προβλέψεις.
Επιπρόσθετα, επειδή στη ρητή διάταξη του νόμου, πλέον δεν επιτρέπεται μεταφορά πιστώσεων από άλλη κατηγορία δαπάνης του Προϋπολογισμού.
Το ερώτημα είναι πώς θα επέτρεπαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι, να περιέλθει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σε μια τέτοια κατάσταση στην οποίο θα εκτίθενται και οι ίδιοι;
Η απάντηση είναι ότι οι επιστήμονες του δήμου επί των οικονομικών δεν θα το επέτρεπαν. Επιβεβαιώνεται εκ των πραγμάτων λοιπόν, ότι προφανώς ήταν απαραίτητο να «ξηλώσουν» πριν από μερικές εβδομάδες την Οικονομική Υπηρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί το «μαγείρεμα», τόσο στη σύνταξη του Προϋπολογισμού, όσο και τον καθορισμό των δημοτικών τελών, αλλά και για να συνεχιστεί το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων. Δεν θα γινόταν αλλιώς.
Αυτές είναι οι «δύσοσμες πληγές» της συστηματικής κακοδιοίκησης, των εξαρτήσεων και των πελατειακών σχέσεων, της ανελέητης κατασπατάλησης του δημοτικού χρήματος και των διαδοχικών καταστροφικών επιλογών.
Εμείς ως ΝΕΑ ΑΡΧΗ για την Αγία Παρασκευή είχαμε προειδοποιήσει με υπευθυνότητα και σαφήνεια, έγκαιρα και επανειλημμένα, τόσο στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, όσο και στις Αναμορφώσεις.
Με επιμονή εξηγήσαμε ότι το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και ότι συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τα προβλήματα θα διογκώνονται συνεχώς, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Ομοίως προειδοποιήσαμε και για το Αμαξοστάσιο, του οποίου οι δαπάνες δεν εμφανίζονται καν στον προϋπολογισμό που συνέταξε η τόσο προβληματική δημοτική αρχή.
Για τι είδους αξιοπιστία της σχετικής εισήγησης μπορούμε να μιλάμε λοιπόν, όταν ολόκληρο αμαξοστάσιο δήμου έχει ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ δαπάνες σε επίπεδο έτους;
Δυστυχώς, η δημοτική αρχή στην Αγία Παρασκευή βρίσκεται αντιμέτωπη – για άλλη μια φορά – με τις πολλές προεκλογικές της υποσχέσεις της, αλλά και την οικτρή ανεπάρκειά της.
Για άλλη μια φορά οι δημότες θα αναγκαστούν να «γονατίσουν», για να φορτωθούν τον λογαριασμό.
Αυτό όμως δεν το λες χρηστή διοίκηση.
Γιώργος Οικονόμου – Επικεφαλής ΝΕΑ ΑΡΧΗ για την Αγία Παρασκευή




