Χάος, βρισιές και διακοπή στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από λεκτική επίθεση του εκπροσώπου της ΝΔ σε μάρτυρα - EKFRASI.net

Χάος, βρισιές και διακοπή στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από λεκτική επίθεση του εκπροσώπου της ΝΔ σε μάρτυρα

Χάος και βρισιές επικράτησαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από λεκτική επίθεση του εκπροσώπου της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη, στον μάρτυρα Σταύρο Τζεδάκη, Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Η συνεδρίαση τελικά διακόπηκε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επανέλθει η κανονικότητα. Χαρακτηριστικό του έντονου διαλόγου μεταξύ των δυο ανδρών ήταν η ανταλλαγή εκφράσεων, όπως “είσαι κολλητός του Ανδρουλάκη” και η απάντηση “αυτά να τα πεις στην Ομάδα Αλήθειας”.

Μετά την επανέναρξη της συνεδρίασης, ο βουλευτής της “Πλεύσης Ελευθερίας”, Αλ. Καζαμίας, επίσης κατάγγειλε τον Μακ. Λαζαρίδη για φραστική επίθεση εναντίον του κι εναντίον του κόμματος του, καθώς όπως κατήγγειλε ο βουλευτής της “Πλεύσης”, τους αποκάλεσε “εθνική εξαίρεση”, υπονοώντας ότι εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.

“Μαλλιά κουβάρια” έγιναν στην εξεταστική για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που κατέθετε ο μάρτυρας Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κατάσταση ξέφυγε σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο πρόεδρος της Επιτροπής αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για 15 λεπτά προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη.

Το περιστατικό ξεκίνησε όταν ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, ρώτησε τον μάρτυρα – ο οποίος δήλωσε αγροτοκτηνοτρόφος – για τα ποσά που λαμβάνει από ΚΥΔ και κατά πόσο τον ευνοεί η τεχνική λύση, παρουσιάζοντάς του μάλιστα σχετικά πρωτοσέλιδα που, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι ο ίδιος, συγγενείς του και συνεργάτες του στην Περιφέρεια Κρήτης λαμβάνουν επιδοτήσεις από συγκεκριμένο ΚΥΔ.

Ο κ. Τζεδάκης προσπάθησε κατ’ επανάληψη να εξηγήσει στον κ. Λαζαρίδη ότι αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα καθώς είναι αγροτοκτηνοτρόφος. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε επίσης πως τα εκτός Κρήτης αγροτεμάχια δηλώθηκαν αυτόματα από το σύστημα του οργανισμού στο πλαίσιο εφαρμογής υπουργικής απόφασης για τη διανομή του εθνικού αποθέματος και όχι από τον ίδιο.

Στη συνέχεια υποστήριξε πως το πρόβλημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι ο πραγματικός αριθμός των ζώων που έχει κάθε κτηνοτρόφος αλλά οι υπουργικές αποφάσεις, με την ένταση να κορυφώνεται, με τον κ. Τζεδάκη, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του εισηγητή της ΝΔ, να σχολιάζει: “Αυτά να τα πείτε στην Ομάδα Αλήθειας”.

Η απάντηση εξόργισε τον κ. Λαζαρίδη, ο οποίος ανταπάντησε: «Η Ομάδα Αλήθειας, κύριε, δεν έχει βοσκοτόπια στη Νάουσα», με τον πρόεδρο της Επιτροπής να παρεμβαίνει άμεσα ζητώντας από τον μάρτυρα να μην σχολιάζει τους εισηγητές και συνολικά να πέσουν οι τόνοι.

Στη συνέχεια, ο κ. Λαζαρίδης ανέβασε κι άλλο τους τόνους, απευθυνόμενος στον μάρτυρα: «Είστε κολλητός του Ανδρουλάκη. Είστε Αντιπεριφερειαρχης και δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι η Κρήτη, ο νομός Ρεθύμνου, έχει μια παράλογη αύξηση στα 4,4 εκατομμύρια ζώα;». Ο Σταύρος Τζεδάκης απάντησε: «Εγώ έχω πάρει εννιάμιση χιλιάδες επιδότηση φέτος και 3.000 η γυναίκα μου από συγκεκριμένο ΚΥΔ».

Έντονα αντέδρασε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στην τοποθέτησή της ζήτησε προκαταβολικά συγγνώμη από τον μάρτυρα «για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει ο συνάδελφός της από τη Νέα Δημοκρατία», χωρίς να τον κατονομάζει.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης άκουγε με εμφανή ενόχληση, κουνώντας αγανακτισμένος το κεφάλι του.

Η κ. Λιακούλη σημείωσε: «Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αντιδρά όταν του επιτίθενται με ανοίκειο ύφος και τραμπουκισμό. Η προσπάθεια ήταν να πέσει λάσπη  στον ανεμιστήρα», καλώντας τον μάρτυρα να εξηγήσει στο Σώμα ότι «ο κύριος Τζεδάκης είναι αγροτοκτηνοτρόφος».

Η ένταση συνεχίστηκε και με την επανέναρξη της διαδικασίας, με τον εισηγητή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρο Καζαμία, να καταγγέλλει τον κ. Λαζαρίδη επειδή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τον αποκάλεσε «εθνική εξαίρεση».

Επικαιρότητα