Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος καταδικάστηκε για χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον Καντάφι, θα εκτίσει την ποινή του σε απομόνωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε τον 70χρονο Σαρκοζί σε πέντε χρόνια φυλάκισης για σχέδιο το 2005 με σκοπό την απόκτηση μυστικών κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία από τον εκλιπόντα Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, προσφέρθηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της θέσης της Λιβύης στις διεθνείς υποθέσεις με αντάλλαγμα τις πληρωμές. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επικαλέστηκε την «εξαιρετική σοβαρότητα» του αδικήματος όταν διέταξε τη φυλάκιση του πρώην προέδρου, ακόμη και αν ασκήσει έφεση.
Ο Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, έγινε ο πρώτος πρώην ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ που φυλακίστηκε. Η ποινή του πιθανότατα θα ξεκινήσει την Τρίτη.Την Κυριακή, το AFP, επικαλούμενο ανώνυμο προσωπικό της φυλακής La Sante του Παρισιού, δήλωσε ότι πιθανότατα θα κρατηθεί σε ένα κελί εννέα τετραγωνικών μέτρων στην πτέρυγα απομόνωσης της φυλακής. Η ρύθμιση φέρεται να επιλέχθηκε για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή του με άλλους κρατούμενους.
Ο Σαρκοζί κατήγγειλε την ετυμηγορία ως «αδικία» και επέμεινε στην αθωότητά του. Οι δικηγόροι του έχουν ασκήσει έφεση και αναμένεται να ζητήσουν τη μετατροπή της ποινής σε κατ’ οίκον περιορισμό μόλις φυλακιστεί