Για το Λαϊκό Πανεπιστήμιο: Τα ωραιοποιεί ο Δήμαρχος - EKFRASI.net

Για το Λαϊκό Πανεπιστήμιο: Τα ωραιοποιεί ο Δήμαρχος

Αναλυτική τοποθέτηση για το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Παρασκευής από την πρόεδρος της Επιτροπής Εκπροσώπησης Φοιτητών κ. Φρίντα Δημουλή

Σχετικά με το θέμα του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής (ΔΛΠΑΠ), βρίσκω πολύ ωραιοποιημένη την εικόνα σε ότι αφορά τη συνεργασία Δήμου-Πανεπιστημίου, όπως αυτή εμφανίζεται από τις τοποθετήσεις-απαντήσεις του Αντιδημάρχου κ. Λογοθέτη και του Δημάρχου κ. Μυλωνάκη. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Και αυτό μου δημιουργεί την υποχρέωση να κάνω τις παρατηρήσεις μου. Θα παραθέσω απλώς στοιχεία για να συνθέσει ο καθένας που θα τα διαβάσει την δική του εικόνα.

1.Ο κ. Δήμαρχος από την αρχή της θητείας του μέχρι πολύ πρόσφατα δεν σκέφτηκε ή δεν θέλησε να συναντήσει όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, προκειμένου να συζητήσει μαζί του ό τι είχε στο νού του και στο πρόγραμμά του για το θέμα. Αγνόησε παντελώς τους καθηγητές του ΔΣ σε ό τι σχέδια προχώρησε και η γνωριμία μαζί τους έγινε ύστερα από ενάμιση χρόνο διοίκησης (!), μόλις στις 10 Ιουνίου του 2025 που προσκάλεσε όλο το ΔΣ στο γραφείο του. Χαρακτηριστική είναι φράση ενός καθηγητή προς τον κ. Δήμαρχο ‘’σας έχω δει σε φωτογραφία’’. Άρα για ποιες διαβουλεύσεις μιλάμε;

2.Η συγκρότηση της Επιτροπής για μελέτη του θέματος τον Απρίλιο του 2024, περιελάμβανε ημέτερους πανεπιστημιακούς καθηγητές εκτός ΔΛΠΑΠ και επιπλέον τον τ. Δήμαρχο, την Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου και την γράφουσα Πρόεδρο των φοιτητών. Αυτή η Επιτροπή είχε προσχηματική συλλογικότητα, αφού όλα τα μέλη της δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ακόμα και μέχρι σήμερα. Τόσο η Κοσμήτορας κ. Σ. Πριόβολου όσο και η Πρόεδρος των φοιτητών κ. Φ. Δημουλή δεν έχουν συναντηθεί ποτέ και δεν γνωρίζονται καν με το μέλος της Επιτροπής κ. Α. Παναγιώτου. Η ένταξη στην Επιτροπή των δύο κυριών έγινε χωρίς καμία επίσημη κοινοποίηση περί ένταξης και οι προσκλήσεις ήταν τρείς εν συνόλω στο 15μηνο των διαβουλεύσεων που αναφέρει ο Αντιδήμαρχος κ. Λογοθέτης. Η πρώτη ήταν Πρωτομαγιά του 2024, Μ. Τετάρτη, η δεύτερη κατακαλόκαιρο 2024 με καύσωνα που ακυρώθηκε και η Τρίτη στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, στην οποία μας κοινοποιούσαν συνημμένα τον Νέο Κανονισμό Λειτουργίας και αρνηθήκαμε να μετάσχουμε. Σημειώνω εδώ ότι κατά την πρώτη συνάντηση της Πρωτομαγιάς του 2024, ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κ. Γουργούλης ζητούσε επιμόνως τα email των φοιτητών λέγοντας χαρακτηριστικά ‘’δεν μας ενδιαφέρουν οι διευθύνσεις των φοιτητών, μας ενδιαφέρουν τα email’’. Αρνηθήκαμε. Για ποιες λοιπόν διαβουλεύσεις μιλάμε, ρωτάω και πάλι, εκτός και πρόκειται για διαβουλεύσεις ημετέρων, που το θεωρώ βέβαιο.

3.Οι ομαδικές παραιτήσεις Κοσμήτορα-Καθηγητών από τον Οκτώβριο του 2024, που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο συρτάρι του κ. Δημάρχου, δεν αρκούν από μόνες τους να επιβεβαιώσουν το πρωτοφανές κλίμα έντασης που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο ενάμιση χρόνο τώρα; Γιατί θέλουμε να κάνουμε το μαύρο άσπρο; Για να κατευνάσουμε τα πνεύματα μέχρι να πετύχουμε τον σκοπό μας; Πολύ τελευταία ο κ. Δήμαρχος επικαλείται ένα επιχείρημα που δεν έχει έρεισμα. Λέει χαρακτηριστικά ‘’Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για τις παραιτήσεις, αφού είμαι απλό μέλος του ΔΣ του Πανεπιστημίου’’. Τότε κ. Δήμαρχε γιατί δεν επιστρέψατε τις παραιτήσεις την επόμενη της υποβολής με αυτό το αιτιολογικό; Θα γνωρίζετε βέβαια ότι το άρθρο 15 του Καταστατικού αναφέρει ρητώς ‘’Σε περίπτωση που ο Κοσμήτορας παραιτείται και την παραίτησή του την υποβάλλει εγγράφως προς τον Δήμαρχο Αγ. Παρασκευής……..’’ . Ακόμα, γιατί κ. Δήμαρχε δεν απαντάτε σε καμία από τις επιστολές που σας στέλνουν Κοσμήτορας-Καθηγητές; Γιατί τους αγνοείτε; Είναι και αυτό μέσα στο καλό κλίμα των πολλών διαβουλεύσεων; Έχετε το δικαίωμα να απαξιώνετε έγκριτους ακαδημαϊκούς δασκάλους; Την κ. Πριόβολου την αποδέχονται και την ψηφίζουν ως Πρόεδρό τους όλοι οι Ομότιμοι Καθηγητές του ΕΚΠΑ και ο ιστορικός Φιλολογικός Σύλλογος ‘’Παρνασσός’’ της έχει προσδώσει την τιμή του Εφόρου Σχολών, και ο Δήμαρχος της πόλης μας την απαξιώνει; Τέσσερα χρόνια τώρα το μόνο που κάνει για μας είναι να αγωνίζεται να επικαιροποιήσει στο Καταστατικό ό τι είναι αναγκαίο για το Πανεπιστήμιό μας, να διατηρήσει το Αυτοδιοίκητο, όπως επιβάλλει η ακαδημαϊκή δεοντολογία και να προετοιμάσει αιρετή διάδοχο κατάσταση. Πού είναι το στραβό;

4. Αμ τα ομόφωνα ψηφίσματα των φοιτητών στις τρείς Γενικές Συνελεύσεις τους (29-10-2024, 6-3-2025, 22-5-2025), όπως και το πρόσφατο Αίτημα των φοιτητών με τις 163 υπογραφές μελών επί συνόλου 200 μέσα στο κατακαλόκαιρο, που λένε ότι δεν συμφωνούν με τον Νέο Κανονισμό Λειτουργίας και επιμένουν στην διατήρηση του Αυτοδιοίκητου, δεν αγνοούνται επίσης; Τότε πώς μπορείτε να μιλάτε για συναινετικό πνεύμα, για πνεύμα συνεργασίας και αρμονικές διαβουλεύσεις, δίνοντας πλασματική εικόνα στο ακροατήριο; Ανέφερε ο κ. Αντιδήμαρχος ότι έχουν γίνει δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις που έχουν κάνει οι φοιτητές και οι καθηγητές. Μπορεί να μας πεί μία; Γιατί εμείς δεν βρίσκουμε. Είπε χαρακτηριστικά για το Αυτοδιοίκητο:‘’Ποιό ήταν το αίτημα των φοιτητών και των καθηγητών; Το αυτοδιοίκητο. Αυτό το αυτοδιοίκητο λοιπόν εμείς το έχουμε προβλέψει στον καινούργιο κανονισμό….’’. Επειδή ο όρος αυτοδιοίκητο, που είναι και ο πυρήνας του θέματος, αποτελεί κόκκινη γραμμή δική μας και σεις μας υποσχεθήκατε μαζί με τον κ. Δήμαρχο ότι θα το διατηρήσετε, ας δούμε τι ισχύει σήμερα με το Καταστατικό και τι προβλέπεται να ισχύσει αύριο με τον Νέο Κανονισμό. Το Καταστατικό προβλέπει ως ανώτατο όργανο διοίκησης του Πανεπιστημίου 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο με εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων μερών (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, 5 καθηγητές και 2 φοιτητές), το οποίο συνέρχεται, αποφασίζει, εκτελεί. Στη δική μας λογική αυτό το είδος ανώτατου οργάνου αποδίδει επακριβώς την έννοια του αυτοδιοίκητου. Στον Νέο Κανονισμό προβλέπεται ως ανώτατο όργανο μονομερής Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη μόνο από 5 καθηγητές, οι οποίοι απλώς θα εισηγούνται προτάσεις για να ψηφιστούν από άλλα όργανα του Δήμου και να γίνουν αποφάσεις για να εκτελεστούν. Είναι το ίδιο πράγμα; Φυσικά και όχι. Το γνωρίζετε πολύ καλά, κ. Αντιδήμαρχε, όσο κι αν κατ’ επανάληψη μας έχετε πεί ‘’δεν κατανοώ τι σημαίνει αυτοδιοίκητο’’, αυτοδιοικητικός γαρ!

Όχι μόνο δεν εισακούστηκαν προτάσεις φοιτητών και καθηγητών, αλλά προχωρήσατε και παραπέρα. Καταργήσατε το κατοχυρωμένο δικαίωμα των φοιτητών για συμμετοχή τους στο ανώτατο όργανο διοίκησης και μάλιστα με δύο ψήφους. Ο Νέος Κανονισμός προβλέπει παρουσία ενός εκπροσώπου φοιτητών σε επιτροπή κατώτερη της διοικούσας για απλή μεταφορά άποψης κι αυτό αν κριθεί αναγκαίο. Στην ουσία εξοβελίζονται οι φοιτητές. Η ακατανόητη αυτή θέση επέδρασε ενισχυτικά στην ενότητα που διακατέχει ήδη το φοιτητικό σώμα. Σημειώνουμε εδώ ότι το δικαίωμα της ψήφου των φοιτητών δεν είναι κάτι που το διεκδίκησαν και το κατέκτησαν. Τους είχε παραχωρηθεί από τους ιδρυτές του Πανεπιστημίου και είχε κατοχυρωθεί με το Καταστατικό, επειδή ακριβώς έκριναν ότι έχουν να κάνουν με ενήλικες ανθρώπους τριτοβάθμιας ως επί το πλείστον εκπαίδευσης με γνώσεις και μεγάλη εμπειρία ζωής. Η επιτυχημένη πορεία του Πανεπιστημίου 26 χρόνια τώρα με παραγόμενο έργο που έχουν κατ’ επανάληψη επιβραβεύσει και ο σημερινός Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος, αποδεικνύει ότι σωστά είχαν προβλεφθεί όσα είχαν προβλεφθεί. Και ξαφνικά εμείς οι φοιτητές γίναμε ακατάλληλοι, για να ψηφίζουμε για θέματα που μας αφορούν! Αρκούν μόνο κάποιοι άλλοι ειδικοί που θα αποφασίζουν καλύτερα από μας για μας χωρίς εμάς, παρότι είμαστε η ψυχή του Πανεπιστημίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο κ. Δήμαρχος. Κ. Δήμαρχε, αν εννοείτε αυτό που λέτε, την ψυχή την προστατεύουμε και την ικανοποιούμε, δεν την πληγώνουμε!

5.Επικαλέστηκε ο κ. Δήμαρχος, όπως το έχει κάνει και αρκετές άλλες φορές, την κατάργηση των Νομικών Προσώπων στους Δήμους, για να δικαιολογήσει το σχέδιό του για τον Νέο Κανονισμό. Προφανώς αναφέρεται στον Νόμο 5056/2023, που γνωρίζει πολύ καλά ότι αφορά τα ΝΠΔΔ των Δήμων και όχι τα ΝΠΙΔ, όπως είναι το ΔΛΠΑΠ. Απλά πράγματα, αν τον κάλυπτε αυτός ο νόμος, γιατί δεν μας κατάργησε αυτοδίκαια όπως για παράδειγμα συνέβη με τον ΠΑΟΔΑΠ, την Βιβλιοθήκη και άλλα ίσως νομικά πρόσωπα; Προς τι όλες αυτές οι διαβουλεύσεις του 15μηνου, όπως λένε; Γνωρίζει ακόμα πολύ καλά ο κ. Δήμαρχος, ότι ούτε αυτοδίκαια καταργείται το ΔΛΠΑΠ, αν περάσει τον Νέο Κανονισμό του ΔΑΠΑΠ (Ανοικτού αντί Λαϊκού Πανεπιστημίου, όπως θέλουν να το ονομάσουν). Ο μόνος τρόπος για να καταργηθεί το ΔΛΠΑΠ είναι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με απόφαση του οποίου επίσης και έχει ιδρυθεί. Να σκεφτούμε ότι μπορεί να μας φτάσει μέχρι και τα δικαστήρια ο κ. Δήμαρχος; Αυτό ακόμα να δούμε και τι στον κόσμο!!

6.Σε ερώτηση του κ. Σάρκουλα, σχετική με ονόματα και κάποια άλλα στοιχεία 4-5 συμβούλων του κ. Δημάρχου, η Γραμματέας τον παρέπεμψε σε αρμόδια διοικητική υπηρεσία και ο ίδιος του επεσήμανε ότι το ερώτημά του προσκρούει στον Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, παρότι τα ονόματα όπως είπε είναι επίσημα και ανοιχτά αναρτημένα. Δικαιούμαι ως εκ τούτου νομίζω να θέσω ευθέως το ερώτημα προς τον κ. Δήμαρχο: ‘’Τότε γιατί κ. Δήμαρχε ενοχλείστε, όταν εγώ ακολουθώ ακριβώς τη δική σας θέση και αρνούμαι να σας παραδώσω κατάλογο των φοιτητών με τα email, που μάλιστα δεν είναι και πουθενά αναρτημένοι; Φθάνετε μάλιστα να εκτοξεύετε ακόμα και κατηγορίες για παραπληροφόρηση, φιλτραρίσματα κ.λ.π. Ερμηνεύουμε τον νόμο κατά το δοκούν;’’ . Έχουμε πει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να δώσει ο ίδιος τα στοιχεία του στο γραφείο σας, εάν το επιθυμεί.

7.Τέλος, θα απευθυνθώ στον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αντιδήμαρχο και θα τους παρακαλέσω να είμαστε ειλικρινείς και να μην δίνουμε πλασματική εικόνα στον κόσμο. Πρέπει να ομολογήσουμε ανοιχτά ότι κάθε άλλο παρά καλή είναι η σχέση που διέπει τον Δήμο με το Πανεπιστήμιο. Τουναντίον υπάρχει σφοδρή σύγκρουση ενάμιση χρόνο τώρα με μεγάλη ένταση, ανασφάλεια και αίσθηση κυνηγητού για διάλυση. Υπάρχει ρήγμα, υπάρχει το ‘’εμείς και σείς’’. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η εκβιαστική ερώτηση του κ. Δημάρχου στο γραφείο του ‘’Κι αν εμείς δεν σας δώσουμε αίθουσα, εσείς τι θα κάνετε;’’. Θα τολμήσω να αποδώσω την υφιστάμενη κατάσταση με την κοινή έκφραση ‘’είμαστε στα κάγκελα’’, φοιτητές-καθηγητές. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην μακρόχρονη πορεία του Πανεπιστημίου από το 1999. Με όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές υπήρχε αγαστή συνεργασία και αλληλοσεβασμός. Απέδιδαν την ευαρέσκειά τους για το παραγόμενο έργο με τον χαρακτηρισμό του Πανεπιστημίου ως ‘’στολίδι της πόλης’’. Η σημερινή Δημοτική Αρχή εμφανίζει μια εμμονή σε έναν χειρισμό του θέματος που βρίσκει αντίθετους καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι βλέπουν να υπονομεύεται ένας πολύ επιτυχημένος θεσμός. Είπαν ότι σύντομα θα φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα περάσουν τον Νέο Κανονισμό Λειτουργίας, που όμως θα αφορά ένα άλλο πανεπιστήμιο. Και φυσικά η άσκηση εξουσίας είναι δικαίωμα-προνόμιο του κ. Δημάρχου με την συναίνεση των Δημοτικών Συμβούλων, όμως ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι γράφουν και το αποτύπωμά τους που μένει άσβηστο μετά την αποχώρησή τους. Για έναν Δήμαρχο που διατείνεται ότι είναι όλων των πολιτών, θα πρέπει να επιδεικνύει μεγαλύτερο σεβασμό και να τείνει ευήκοον ούς προς αυτούς. Ναι στα οράματα του μέλλοντος, κ. Δήμαρχε και κ. Αντιδήμαρχε, αλλά με απαραίτητο σεβασμό στο παρελθόν.

8.Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου dlpap.edu.gr μπορεί κανείς να δει τις προσωπικότητες που μας τίμησαν με διαλέξεις τους, τα φιλόδοξα προγράμματά μας και τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις από το 2017 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εκπροσώπησης Φοιτητών

Φρίντα Δημουλή

π. Πολιτική Αναλύτρια

Επικαιρότητα

Π. Μακρίδης για το επιχειρησιακό σχέδιο

“Ξαναζεσταμένη σούπα μας προσφέρει κάθε φορά ο Δήμαρχος διαβάζοντας μια λίστα, μας έχει “γανώσει” το μυαλό” ξεκίνησε ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ Μεταμόρφωσης Π. Μακρίδης την