Τις τεράστιες ευθύνες της Δ. Θωμαΐδου για την απώλεια της ΕΡΙΟΤΕΚ ανέδειξε ο Π. Μανούρης, ο οποίος πλέον βρίσκεται υπόλογος για την προσπάθεια του να σωθεί ο χώρος στο «και 5’» – Έχει ήδη ζητήσει δικαστική διερεύνηση

..
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης, σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της ΕΡΙΟΤΕΚ αλλά και το ειδικό τέλος απαλλοτριώσεων, με το οποίο στοχεύει ο Δήμος να αποκτήσει μια σειρά από σημαντικούς χώρους για τις ανάγκες της πόλης.
..
Ο κ. Μανούρης κατακεραύνωσε την τέως Δήμαρχο εξηγώντας πως για πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτα για να πάρει ο Δήμος την ΕΡΙΟΤΕΚ. Όπως ανέφερε, το ‘08 η οικογένεια Μήτση προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απαλλοτρίωσης. Το ‘19 εστάλη στον Δήμο η απόφαση του ΣτΕ που τον δικαίωνε. Είχε έτσι περιθώριο μέχρι τον Γενάρη του ‘24 να ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Η κα Θωμαΐδου, όμως, δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες «ναρκοθετώντας» την υπόθεση. Έτσι, τον Οκτώβρη του ‘23 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε από τον Δήμο να απελευθερώσει το οικόπεδο για τους κληρονόμους και πλέον ο Δήμαρχος βρίσκεται υπόλογος για τις μετέπειτα προσπάθειές του απόκτησης του χώρου.
..
«Το κράτος θα όφειλε να κάνει τις απαλλοτριώσεις»
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος παρουσίασε το πλάνο της δημοτικής αρχής για τις απαλλοτριώσεις, με αφορμή την εφαρμογή του ειδικού τέλους. Εξήγησε αρχικά πως το κράτος θα όφειλε να χρηματοδοτεί αλλά δεν το κάνει. Μόνη επιλογή που δίνει είναι οι πράξεις αναλογισμού, οι οποίες θα υπερχρέωναν με χιλιάδες ευρώ τους περίοικους.
..
Ξεκαθάρισε ότι αν θέλει ο Δήμος να προλάβει κρίσιμους χώρους για τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι με το ειδικό τέλος απαλλοτριώσεων, το οποίο θα δώσει στα ταμεία σε βάθος 6ετίας γύρω στα 10 εκ. ευρώ. Όπως εξήγησε, για τους πολίτες, η επιβάρυνση θα είναι 40 ευρώ κατά μέσο όρο (0.5 ευρώ/τ.μ.) τον χρόνο για ένα σπίτι 80 τ.μ., με εξαιρέσεις βάσει κοινωνικών κριτηρίων, σημειώνοντας ότι ο Δήμος έχει χαμηλά δημοτικά τέλη. Απαντώντας, επίσης, σε ανησυχίες που έχουν εκφραστεί τα λεφτά αυτά θα μπαίνουν σε ειδικό κωδικό και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για απαλλοτριώσεις.
..
Το πλάνο της δημοτικής αρχής για τις απαλλοτριώσεις
Κατόπιν, ο κ. Μανούρης ανέφερε πως στην πόλη υπάρχουν αρκετά παλιά εργοστάσια και βιοτεχνίες, όπως και οικόπεδα, τα οποία πρέπει ο Δήμος να προλάβει πριν τα εκμεταλλευτούν ιδιώτες. Με αυτά η δημοτική αρχή στοχεύει στη δημιουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ελεύθερων χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού.
..
Παράλληλα, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα υπόλοιπα «μέτωπα» των μεγάλων έργων. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει μπει ο ανάδοχος για το υπόγειο πάρκινγκ (ΟΤ150), ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για την πεζογέφυρα Παναγούλη. Τέλος, δήλωσε πως εντός της χρονιάς θα λήξει και η υπόθεση της απαλλοτρίωσης της ΑΛΤΕΚ.
..
Το ιστορικό του «προαναγγελθέντος θανάτου» της ΕΡΙΟΤΕΚ
Αρχικά, ο κ. Μανούρης εξήγησε ότι ουσιαστικά η κα Θωμαΐδου δεν έκανε καμία ενέργεια, ως όφειλε, για να πάρει ο Δήμος το οικόπεδο στα χέρια του, ενώ είχε κάθε δυνατότητα για να το πράξει από το 2019 μέχρι το τέλος του 2023. Κατά τα πέντε αυτά χρόνια αρκέστηκε απλώς στην αποστολή της απόφασης του ΣτΕ στην ΚΤΥΠ, η οποία δικαίωνε τον Δήμο που μπορούσε πλέον να προχωρήσει στην απόκτηση του χώρου.
..
«Τον Φλεβάρη του ‘23 χτύπησε “καμπάνα” όταν η οικογένεια Μήτση κατέθεσε αίτημα για αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης», υπενθύμισε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι αυτή η ενέργεια θα έπρεπε να κινητοποιήσει την κα Θωμαΐδου για να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά άφησε 6 μήνες να περάσουν για να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να απορρίψει το αίτημα. Στο ενδιάμεσο, μάλιστα, είχε προσπαθήσει να δεχτεί δωρεά για το Παναιτώλιο, από το οποίο «μυστηριωδώς» η τέως δημοτική αρχή είχε αφαιρέσει την παιδική χαρά.
..
Ο Δήμος, έτσι, τον Αύγουστο του ‘23 αποφάσισε την συνέχιση των ενεργειών για την απόκτηση του χώρου, με την αναζήτηση χρηματοδότησης με όλους τους τρόπους. Η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ από τη Δ. Θωμαΐδου, αφήνοντας την «κλεψύδρα» να αδειάσει καθώς τον Γενάρη του ‘24 έληγε η 15ετία για την απαλλοτρίωση. Σα να μην έφτανε αυτό, τον Οκτώβρη του ‘23 η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την εν λόγω απόφαση, μετά από την προσφυγή Μήτση, καλώντας τον Δήμο να συμμορφωθεί και να αφήσει την οικογένεια να αξιοποιήσει τον χώρο.

..
Η νέα δημοτική αρχή Μανούρη, όμως, μαζί με τη στήριξη παρατάξεων της αντιπολίτευσης συνέχισε τις προσπάθειες για την απόκτηση του χώρου με προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης αλλά και με αίτημα για επαναπαλλοτρίωση του χώρου. Τότε έπεσε πάνω σε ένα καινούριο εμπόδιο του κράτους. Ο Δήμος ζήτησε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και επαναπαλλοτρίωση από την Αποκεντρωμένη. Η Αποκεντρωμένη, όμως, ζητούσε να υπάρχουν τα λεφτά για να γίνει η επαναπαλλοτρίωση και το ΤΠΔ ζητούσε να έχει οριστεί τιμή μονάδος για να δώσει τα λεφτά, άρα να έχει εγκριθεί η επαναπαλλοτρίωση.
..
Προσφυγή Θωμαΐδου με επιχείρημα ότι δεν υπήρχε ωφέλεια για την ΕΡΙΟΤΕΚ
Αρνητικός και εδώ ο ρόλος της κας Θωμαΐδου, η οποία προσέφυγε κατά του αιτήματος επαναπαλλοτρίωσης του Δήμου. Το επιχείρημα, μάλιστα, ότι δεν υπήρχαν λόγοι ωφέλειας για την απόκτηση της ΕΡΙΟΤΕΚ, που προοριζόταν για σχολείο!
..
Πλέον ο Δήμος καλείται να συμμορφωθεί στην απόφαση της Αποκεντρωμένης. Ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Μανούρης, έχει κληθεί σε απολογία. Όπως εξήγησε, τουλάχιστον, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ θα πρέπει να γίνουν οι ενέργειες που ζητούνται. Διαφορετικά ο ίδιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν ψηφίσει τις σχετικές αποφάσεις θα βρεθούν νομικά υπόλογοι.
..
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως έχει ζητήσει τη δικαστική διερεύνηση των ενεργειών της πρώην Δημάρχου, κάνοντας λόγο για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» και χαρακτηρίζοντας τη στάση της σκανδαλώδη. Τόνισε πως δεν έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο εγκαίρως, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ δεν εφάρμοσε την απόφαση του Αυγούστου του ‘23.