“Όχι” στα κυβερνητικά σχέδια καύσης των απορριμμάτων δήλωσαν δημοτικές παρατάξεις της βορειοανατολικής Αττικής 

“Όχι” στα κυβερνητικά σχέδια καύσης των απορριμμάτων δήλωσαν οι εκπρόσωποι επτά δημοτικών παρατάξεων της βορειοανατολικής Αττικής κατά τη συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκαν μετά από πρόσκληση του Δυτικού Μετώπου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου, στο Δημαρχείο Χαλανδρίου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της γραμματείας του Δυτικού Μετώπου έχει ως εξής:

  Στις 3 Ιουλίου στο Χαλάνδρι, με πρόταση του Δυτικού Μετώπου και τη συμμετοχή επτά  δημοτικών παρατάξεων της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, οργανώθηκε σημαντική εκδήλωση – συζήτηση που κατέρριψε τεκμηριωμένα τους μύθους της καύσης των απορριμμάτων. Αυτής της περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά καταστροφικής μεθόδου διαχείρισης, που προωθεί η κυβέρνηση, εν αγνοία κοινωνίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κομμάτων, συνδικάτων εργαζομένων, κα, λειτουργώντας προς όφελος του ενεργειακού καρτέλ.

Στην εκδήλωση μετείχαν οι παρατάξεις : Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου, Δίκτυο Πολιτών Χολαργού Παπάγου, Δράση για Μια άλλη Πόλη – Κίνηση Πολιτών Βριλησσίων, Εμείς, η πόλη μας – Δημοτική Παράταξη Δήμου Παλλήνης, Κοινωνία Παρούσα – Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Πεντέλη Πόλη Πρότυπο, Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή. Μετείχε επίσης ο Κώστας Κάβουρας, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Αττικός Κύκλος” που πρόσφατε κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι “έχουμε οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων εδώ και 15 χρόνια με πλήρη πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Συνειδητά δεν προωθήθηκε η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή, η πρόληψη, η αποκεντρωμένη διαχείριση, δεν οργανώθηκε θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδότηση”. “Οδηγούμαστε έτσι στην καύση ως μονόδρομο όμως οι αρνητικές συνέπειές της, σε επίπεδο περιβαλλοντικό, οικονομικό είναι αδιαμφισβήτητες”. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “δεν έχουμε δικαίωμα να επιτρέψουμε αυτή την καταστροφική εξέλιξη να υπονομεύσει το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας”. Γιαυτό και χρειάζεται άμεσα αντίδραση από τα κάτω, από δήμους, πολίτες, συλλογικότητες.

Οι εισηγητές, Γεράσιμος Λυμπεράτος, Δέσποινα Σπανούδη και Θωμάς Μπιζάς ανέδειξαν όλες τις πτυχές του θέματος.

Ειδικότερα, ο Γεράσιμος ΛυμπεράτοςΕντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την κυκλική οικονομία του Δήμου Χαλανδρίου, καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, τόνισε ότι “στην ουσία αυτό που μεθοδεύεται είναι η διαχείριση των αποβλήτων τελικά με καύση καθώς η ανακύκλωση και η αξιοποίηση των βιοαποβλήτων δεν υποστηρίζεται όπως πρέπει”. Εξήγησε μάλιστα ότι η η καύση σύμμεικτων, που δεν χρηματοδοτείται από την ΕΕ, “εκπέμπει αέριους ρύπους η κατακράτηση των οποίων είναι πολύ δαπανηρή και αμφίβολη ως προς την αποτελεσματικότητά της” και ότι “παράγει σημαντικές ποσότητες στάχτης που αποτελεί επικίνδυνο απόβλητο που απαιτεί ειδικό χειρισμό και διάθεση σε χώρο υγειονομική ταφής επικίνδυνων απορριμμάτων”. Θύμισε επίσης ότι “η καύση απορριμμάτων αντίκειται στην ανακύκλωση”, φέρνοντας το παράδειγμα της Σουηδίας όπου λειτουργούν 34 εργοστάσια καύσης “και λόγω της υψηλής ανακύκλωσης αναγκάζονται να εισάγουν περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων από άλλες χώρες και η παραγόμενη στάχτη εξάγεται και θάβεται στην Νορβηγία! Όλο αυτό αντιβαίνει πλήρως την αρχή της εγγύτητας”. “Στο Χαλάνδρι με το πρόγραμμα Waste4Think έχουμε δείξει το πως μπορούμε με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση των βιοαποβλήτων να μειώσουμε αποτελεσματικά τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή”.

“Να σταματήσουμε την πιο ακριβή, αναποτελεσματική και επικίνδυνη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων”, κάλεσε η Δέσποινα Σπανούδηχημικός μηχανικός- περιβαλλοντολόγος, μέλος Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή “δεν επιβλήθηκε από τις συνθήκες” – πρόκειται για “καθαρή πολιτική επιλογή προκειμένου να οδηγηθεί η διαχείριση και η αξιοποίηση των αποβλήτων σε μεγαλοεργολαβικές εταιρείες”.

Η καύση είναι ακριβή διότι “απαιτεί την κατασκευή και λειτουργία πανάκριβων μονάδων και συστημάτων αντιρύπανσης και μεταφορές των αποβλήτων σε μεγάλες αποστάσεις” καθώς και “πολλών επιπλέον μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων που θα παράγουν καύσιμα ξεχωρίζοντας από τα σκουπίδια το χαρτί, το πλαστικό, το ξύλο, το ύφασμα κλπ”. Με αποτέλεσμα “το σύνολο αυτής της διαδικασίας να εκτινάξει το κόστος διαχείρισης το οποίο θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι ακόμη κι αν δεν παράγουμε σκουπίδια”.

Είναι αναποτελεσματική καθώς “τα περί ενεργειακής απόδοσης είναι μύθος γιατί με βάση τις προδιαγραφές της Ε.Ε. δεν θεωρείται ενεργειακά αποδοτική, κατατάσσεται στις πιο ανεπιθύμητες επιλογές για την διάθεση των αποβλήτων”. “Μύθος επίσης ότι η καύση θα εξαλείψει τους χώρους ταφής”. “Τα απόβλητα δεν εξαφανίζονται: η παραγόμενη τέφρα αντιστοιχεί στο περίπου 30% του αρχικού βάρους των αποβλήτων, μέρος της οποίας πρέπει να διατεθεί σε ειδικούς Χώρους Ταφής Επικίνδυνων”. Τέλος είναι επικίνδυνη γιατί “ακόμη και με τις καλύτερες μεθόδους και φίλτρα, η καύση εξακολουθεί να παράγει αέρια του θερμοκηπίου, τοξικούς και ιδιαίτερα επικίνδυνους για την υγεία μας ρύπους”. “Και αν σε άλλες χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία ή η Σουηδία που μας δείχνουν για παράδειγμα, η ρύπανση μειώνεται αλλά δεν εξαφανίζεται, φανταστείτε τι θα γίνει στην Ελλάδα”.

Ο Θωμάς Μπιζάςμέλος του Δυτικού Μετώπου,ανέλυσε το σχέδιο της κυβέρνησης. “Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία του δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αστικών στερεών αποβλήτων θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση “εντός των επόμενων λίγων ημερών”, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι!” “Αμέσως μετά, ως το τέλος του 2025, θα συζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο και το 2026 θα υπογραφούν συμβάσεις 28ετούς διάρκειας, με τους ιδιώτες που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν τις 6 μονάδες καύσης”. “Σε πρώτη φάση, έχουν στοχοποιηθεί οι περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Ροδόπης, της Κοζάνης, της Κεντρικής Πελοποννήσου και του Ηρακλείου Κρήτης”. Ο ίδιος σκιαγράφησε τα 4 νέα δίκτυα με τεράστιο οικονομικό αντικείμενο, που προωθούνται για την υλοποίηση του σχεδίου:

1.    Δίκτυο των λεγόμενων ολιστικών σχεδίων που προβλέπει μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό ανακύκλωσης, όπως ξεκίνησε η Διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής με αποτέλεσμα “τρύπα” 255 εκ. ευρώ.

2.    Δίκτυο Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) – Μονάδων Επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) – Μονάδων Ανάκτησης – Ανακύκλωσης (ΜΑΑ) που θα δέχονται προδιαλεγμένα και σύμμεικτα  απορρίμματα, από τα οποία θα παράγεται νέο μείγμα (πέλετ), που θα “αξιοποιείται ενεργειακά” με την καύση στις 6 μονάδες.

3.    Νέο μεταφορικό δίκτυο για τη μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών  προς τις ΜΕΑ-ΜΑΑ και από εκεί στις 6 μονάδες καύσης, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις και μεταφορά της τοξικής τέφρας σε χώρους ταφής επικίνδυνων αποβλήτων.

4.    Κατασκευή των 6 πανάκριβων μονάδων καύσης με ποικίλη χρηματοδότηση: δανεισμό, επιδότηση ΑΠΕ για την παραγωγή και την πώληση ρεύματος, σύναψη συμβάσεων με τους δήμους για 28 έτη που θα αφορούν και τις ποσότητες και την τιμή ανά τόνο περίπου 120 ευρώ .

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η “αποτροπή του δυσοίωνου σχεδίου της καύσης απορριμμάτων και άλλων αποβλήτων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός βιώσιμου και φιλοπεριβαλλοντικού μοντέλου διαχείρισης, που δεν είναι άλλο από την αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση – ανάκτηση υλικών”.

Η πρωτοβουλία ανέδειξε την ανάγκη άμεσου συντονισμού για κινητοποιήσεις σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο γόνιμος διάλογος που ακολούθησε, με τη συμβολή των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων που κατέθεσαν προτάσεις για πρωτοβουλίες ενημέρωσης, συντονισμού, κινητοποίησης, αντίστασης σε επίπεδο Δήμων, Δημοτικών Παρατάξεων, συλλόγων, κινημάτων πολιτών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Χαλανδρίου, Πολιτισμού, Χριστίνα Μαχαίρα, Αθλητισμού, Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Αλέξης Μαυραγάνης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για το συντονισμό των θεμάτων της καθαριότητας του Δήμου, Δημήτρης Χριστουλάκης.