Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εμπλέκουν και τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γ. Κεφαλογιάννη στο σκάνδαλο με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες της Κρήτης. Στους διαλόγους μεταξύ κομματικών στελεχών και αγροτοσυνδικαλιστών ακούγεται το όνομα του υπουργού, ενώ είναι ξεκάθαρος και ο ρόλος του μέχρι πρότινος διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Γιάννη Τρουλλινού, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτηση του από μέλος της ΚΕ της ΝΔ πριν λίγες μέρες. Χαρακτηριστικό της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει ο Γ. Κεφαλογιάννης, αλλά και το πρωθυπουργικό περιβάλλον γενικότερα, είναι το γεγονός ότι ο υπουργός πήγε στο Μαξίμου την Παρασκευή κι έδωσε εξηγήσεις , οι οποίες για την ώρα κρίθηκαν επαρκείς (είναι και το…βάρος του ονομάτος, βλέπετε) και δεν συντρέχει λόγος παραίτησης, αλλά κανείς δεν στοιχηματίζει για το μέλλον!

Την ώρα που το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φουντώνει ολοένα και περισσότερο, μετά και τις παραιτήσεις Βορίδη και των 3 υφυπουργών της κυβέρνησης, το όνομα ενός ακόμα μέλους της κυβέρνησης, του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, φαίνεται πως πιθανώς να έχει επίσης εμπλοκή με την υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το όνομα του κ. Κεφαλογιάννη υπάρχει μέσα στις καταγεγραμμένες συνομιλίες της δικογραφίας, σε συζήτηση μεταξύ του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρη Ζερβού και του αγροτοσυνδικαλιστή της ΝΔ στο νησί, του Γρύλλου Παπαδάκη. Ο διάλογος μεταξύ τους φέρεται να είναι ο εξής:
Ο διάλογος που “καίει” τον Κεφαλογιάννη
ΖΕΡΒΟΣ: Με τον Κεφαλογιάννη, τον είδες τον Γιάννη;
ΓΡΥΛΛΟΣ: Ε βέβαια τον είδα
ΖΕΡΒΟΣ: Του είπες τίποτε με τους ελέγχους ή δεν βόλεψε;
ΓΡΥΛΛΟΣ: Ναι, ναι, το συζητήσαμε και με τον Τρουλλινό και με τον Γιάννη. Ε, εντάξει ήταν ένα θέμα λέει με τον Κώστα τον Αλεξόπουλο.
ΖΕΡΒΟΣ: Ναι
ΓΡΥΛΛΟΣ: Ήταν ένα θέμα λέει που επήε κι έδωσε μια κατάθεση. Του λέω έλα να σου πω, θα ανοίξτε, τακτοποιήστε το θέμα, να κλείσει του λέω αυτό το θέμα, γιατί αν μπομείνει, ξανά μανά, θα ν’ έχουμε προβλήματα. Λοιπόν, κλείσετέ το, το θέμα, φέρτε τον Κώστα τον Αλεξόπουλο να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε, να δούμε πως θα το κάνουμε και με τον Ζερβό, τονέ λέω, από πάνω, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να κλείσει αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε τονέ λέω, όλη την ώρα, έχει μπει εισαγγελέας μέσα, ε το θέμα τραγουδεί ο άλλος, εεεε κελαηδεί ο άλλος, ο κάθε υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό λέω τώρα πρέπει να σταματήσει. Το χοροστάσιο τσ’ ανώνυμης καταγγελίας και το θέμα των ελέγχων. Πρέπει να κλείσει.
ΖΕΡΒΟΣ: Ναι
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εντάξει λέει, εμείς θεωρούμε’ νε, λέει ότι θα κλείσει.
ΖΕΡΒΟΣ: Εντάξει, εντάξει, θα δούμε.
“Εγώ του΄το πα του Γιάννη…”
Ενδιαφέρον όμως έχει κι άλλο σημείο του διαλόγου. Εκεί που προφανώς η κουβέντα αναφέρεται σε ελέγχους στα Ζωνιανά, στα ορεινά του Ρεθύμνου. Τον αγροτοσυνδικαλιστή φαίνεται να τον απασχολεί το ζήτημα των ψήφων στην περιοχή, το οποίο θέλει να θέσει στον… Γιάννη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος δεν θα μπορεί να εμφανιστεί στα Ζωνιανά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ του το’ πα και ξεκάθαρα του Γιάννη. Του λέω, «Γιάννη δεν είναι 147 άτομα, είναι 400 ψήφοι».
ΖΕΡΒΟΣ: Σωστά
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι 400 ψήφοι, λοιπόν τι θα κάνω; Πως; Που; Αύριο, την άλλη μέρα του λέω, θα μου πεις, πάμε Ζωνιανά. Πώς θα βγούμε του λέω στα Ζωνιανά; Με τι θάρρος θα βγω εγώ στα Ζωνιανά;
ΖΕΡΒΟΣ: Ε ναι
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τονέ πω γεια σας, γιατί ήρθα; Δεν σας ελέγξαμε όλους;
Σε άλλο σημείο ο αγροτοσυνδικαλιστής φέρεται να λέει ότι ζήτησε από τον “Γιάννη”, να αλλάξει ο τρόπος των καταγγελιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ: “Αλλάξτε το θέμα, του το’ πα και του Γιάννη. Αλλάξτε το θέμα της καταγγελίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ”.
Μέχρι στιγμής ο κ. Κεφαλογιάννης δεν έχει σχολιάσει κάτι, αν και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτησή του.
“Τι θα κάνουμε με τον έλεγχο;”
Το θέμα του ελέγχου στα Ζωνιανά καταγράφεται και σε άλλη συνομιλία, μεταξύ του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαμπασίδη και του μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιάννη Τρουλλινού. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα λεγόμενα, ο κ. Μπαμπασίδης φαίνεται να καθυστερεί επίτηδες τον έλεγχο και να ζητάει οδηγίες:
ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Να συζητήσουμε τι θα κάνουμε μ’ εκείνο τον έλεγχο των εκατόν πενήντα; Γιατί δεν μπορώ να το τραβήξω άλλο. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ο έλεγχος.
ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ: Με τα Ζωνιανά λες;
ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Ναι, περιμένω.
ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ: Ναι και είναι καλό να το κάνεις πριν φύγει ο άλλος από κάτω.
ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Ναι, ναι.
ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ: Γιατί μετά άμα φύγει θα το χρεωθούμε δύο μηδέν.
Και λίγο πιο κάτω ο Μπαμπασίδης ζητάει οδηγίες απ’ τον Τρουλινό πως να το κάνει: «Εσύ θα μου πεις, απλώς έχε στο νου σου, ότι επειδή έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πρέπει να το κάνω».
Η παραίτηση Τρουλλινού
Ως γνωστόν, παραιτήθηκε από τη θέση του πριν λίγες μέρες ο Γιάννης Τρουλλινός, διευθυντής του γραφείου του Γ. Κεφαλογιάννη και ο οποίος αποτελεί όπως λένε όσοι ξέρουν, τον πιο στενό συνεργάτη του υπουργού στο Ρέθυμνο, την περιοχή όπου εκλέγεται. Το γραφείο του κ. Κεφαλογιάννη έσπευσε απ’ την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει πως τερμάτισε τη συνεργασία με τον Τρουλλινό.
Την ίδια ώρα όμως προκύπτει σειρά ερωτημάτων για το τι συνέβαινε στο νομό Ρεθύμνου όπου φαίνεται ότι είχαν δηλωθεί περισσότερα από 4,5 εκατ. ζώα προκειμένου κάποιοι επιτήδειοι να λαμβάνουν επιδοτήσεις.
Σε ό,τι αφορά στον κ. Μπαμπασίδη, πρόκειται για το γαλάζιο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ που πέρασε από πειθαρχικό την ελέγκτρια Παρασκευή Τυχεροπούλου, η οποία είχε αναδείξει σειρά παράνομων επιδοτήσεων.
Στο Μαξίμου την Παρασκευή
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή ο Γ. Κεφαλογιάννης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό δίνοντας διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει το οτιδήποτε μεμπτό για τον ίδιο αλλά και καμία εμπλοκή του με την υπόθεση.
Τα σενάρια ενισχύθηκαν από την παραίτηση του στενού του συνεργάτη Γιάννη Τρουλλινού ο οποίος χειριζόταν όλα τα θέματα του υπουργού στην Κρήτη και ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μόλις το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Διαψεύδει τα περί παραίτησης ο Μαρινάκης
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Real αναγνώρισε πως τα πράγματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πήγαιναν καλά και παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση στο μέτωπο της διαφθοράς “δεν έχουμε κλείσει όλες τις πληγές που έπρεπε να κλείσουν”.
“Οι παραιτήσεις δεν δείχνουν ποινικές ευθύνες, δεν θα έχουμε άλλες παραιτήσεις”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Π. Μαρινάκης έκανε λόγο για υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που όπως είπε “έπεσαν από τα σύννεφα για το ρουσφέτι”, ενώ για το θέμα της προανακριτικής επιτροπής άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας πως “σε περίπτωση που υπάρχουν πραγματικά στοιχεία δεν θα κρύψουμε τα λόγια μας, αν μας υποχρεώνουν τα στοιχεία να οδηγήσουμε την υπόθεση στην προανακριτική θα το κάνουμε”.
Ως προς το πρόστιμο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα το αμφισβητήσει, ξεκαθάρισε πως αφορά διοικητικές αστοχίες και τόνισε πως θα εξαντληθεί κάθε νομικό μέσο ώστε να επιστραφεί και το τελευταίο ευρώ από όλους όσοι πήραν παράνομα τα χρήματα.