ΕΚΤΑΚΤΟ – Τέμπη: Πάει για κατάθεση η πρόταση του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων για Προανακριτική με Μητσοτάκη στο κάδρο

Πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, με ελεγχόμενο τόσο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και 11 συνολικά μέλη της κυβέρνησης του με πρώτο τον Κωνσ. Αχ. Καραμανλή, κατάθεσε η Μαρία Καρυστιανού, εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων του Εγκλήματος των Τεμπών και ενεργώντας ως Πρόεδρος του. Η πρόταση που περιέχει τη διερεύνηση συγκεκριμένων αδικημάτων (κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα) απευθύνεται σε όλα τα κόμματα και ζητείται η στήριξη της με τις απαραίτητες υπογραφές, όπως τόνισε στην ανακοίνωση της η Μαρία Καρυστιανού. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, βρέθηκαν οι απαραίτητες 30 υπογραφές (32 για την ακρίβεια) και η πρόταση βαίνει προς κατάθεση. Την πρόταση, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφουν η Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης (11 μέλη), η Κ.Ο. της Νίκης (9 μέλη), οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και οι 6 ανεξάρτητοι που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στ. Κασσελάκη.

  Η Μαρία Καρυστιανού και ο Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών φαίνεται πως θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές βουλευτών, προκειμένου να καταθέσουν στη Βουλή τη δική τους πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής διερεύνησης ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη. 

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω πρόταση η Μ. Καρυστιανού και ο Σύλλογος Τεμπών βάζουν στο στόχαστρό τους 11 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή. 

Η πρόταση

Όπως αναφέρει η Μ. Καρυστιανού στη σχετική της ανάρτηση της στο Facebook, “ο Σύλλογος Θυμάτων Των Τεμπών μαζί με τη νομική του ομάδα, τηρώντας τη δέσμευσή του αναρτά δημόσια την απευθυνόμενη σε ΟΛΟΥΣ τους Βουλευτές Πρόταση για τη Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (κατ’ άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, άρθρο 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών), για τα διερευνητέα αδικήματα που αφορούν το τραγικό έγκλημα των Τεμπών και επισύρουν ερευνητέες ποινικές ευθύνες νυν και πρώην μελών της Κυβέρνησης”.

Σημειώνει επίσης ότι: “Ενόψει αυτού καλούμε τους Βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής τοποθέτησης, να στηρίξουν την παραπάνω Πρόταση μας υπερψηφίζοντας την, ως οφείλουν, ώστε να επιτευχθεί η προάσπιση του Κράτους Δίκαιου και της Δημοκρατίας, η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και η Κοινωνική Ειρήνη, οι οποίες έχουν διασαλευτεί μέσω του πλήθους των ποινικά ερευνητέων πράξεων και παραλείψεων που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών και στη μετέπειτα συγκάλυψή του”.

Η Μ. Καρυστιανού και ο Σύλλογος Τεμπών ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών εναντίον των: 

  • Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου, Πρωθυπουργού
  • Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέα, πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
  • Ιωάννη Κεφαλογιάννη, πρώην Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών και νυν Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
  • Γεωργίου Καραγιάννη, πρώην Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών
  • Μιχάλη Παπαδόπουλου, πρώην Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών
  • Γεώργιου Γεραπετρίτη, πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και νυν Υπουργού Εξωτερικών
  • Ιωάννη Τσακίρη, Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Ζωής Ράπτη, πρώην Υφυπουργού Υγείας και πρώην Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Αθανάσιου Πλεύρη, πρώην Υπουργού Υγείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας
  • Νικολάου Παπαθανάση, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  • Χρήστου Σπίρτζη, πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών

όπως επίσης και εναντίον “παντός κατά νόμον υπευθύνου, αυτουργού και συνεργού στις κατωτέρω αναφερόμενες προς διερεύνηση πράξεις”, όπως προσθέτουν.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν τη διερεύνηση τέλεσης των παρακάτω αδικημάτων:

(α) της ανθρωποκτονίας από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή κατ’ άρθρα 299 και 27 § 1β’ ΠΚ 
(β) της σωματικής βλάβης από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή κατ’ άρθρα 309 και 310 § 2 ΠΚ 
(γ) της κακουργηματικής έκθεσης κατά συρροή κατ’ άρθρο 306 § 2 ΠΚ  
(δ) της κακουργηματικής πράξης των επικίνδυνων παρεμβάσεων στην συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων κατ’ άρθρο 291 § 1 περ. δδ’ ΠΚ 
(ε) της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ άρθρο 390 § 2 ΠΚ 
(στ) της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 ΠΚ 
(ζ) της παρασιώπησης εγκλημάτων κατ’ άρθρο 232 ΠΚ ∙
(η) της υπόθαλψης – παρεμπόδισης της δικαιοσύνης κατ’ άρθρο 231 ΠΚ
(θ) της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τον Κανονισμό 1939/2017 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (««Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»») και το νόμο Ν. 4689/2020∙
(ι) της εσχάτης προδοσίας κατ’ άρθρο 134 ΠΚ 

“ως επίσης και για κάθε άλλο αδίκημα, επαρκείς ενδείξεις τέλεσης του οποίου θα προκύψουν από την προκαταρκτική εξέταση, στην οποία υποχρεούστε να προβείτε σύμφωνα με το άρθρο 86Σ, εφόσον υπερψηφιστεί πρόταση σύστασης της άνω Ειδικής Κοινοβουλευτικής (Προανακριτικής) Επιτροπής”.

Δείτε ολόκληρη η πρόταση στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://drive.google.com/file/d/1I9HY4Z5Cw3wtax6Q7vNIq49Dn9TvtNz_/view