Η φορολογία βάσει «πλασματικών κερδών», η τάχιστη απόφαση του ΣτΕ για τον φορολογικό νόμο, τα βάρη των ελευθέρων επαγγελματιών και τα στρατηγικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στο επίκεντρο της συζήτησης του Απ. Ντάλλα και του Δ. Τσεκούρα στο «Συμβαίνει Τώρα».
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.), Απόστολος Ντάλλας, μίλησε στην ΕΚΦΡΑΣΗ και τον Δημήτρη Τσεκούρα για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον φορολογικό νόμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για τη «δεύτερη πιο γρήγορη απόφαση του ΣτΕ», ενώ η πρώτη ήταν αυτή που «επέτρεπε στα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς».
«Φορολογούμαστε για πλασματικά κέρδη»
Ο κ. Ντάλλας εξήγησε πως με το νέο φορολογικό οι ελεύθεροι επαγγελματίες «φορολογούμαστε για πλασματικά κέρδη». Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι μια επιχείρηση έχει τουλάχιστον 15.000 ευρώ κέρδη και φορολογείται με βάση αυτά, ακόμα και αν δεν υπάρχουν. Υποστήριξε, ότι με αυτή τη συνθήκη χιλιάδες μικρές ατομικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Άλλωστε, όπως είπε, στόχος είναι η συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Σε δημόσιες τοποθετήσεις υποστήριζαν κυβερνητικοί ότι θα έπρεπε να κλείσουν μέχρι το 2027 200.000 επιχειρήσεις», επισημαίνοντας και το σχέδιο Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κ. Ντάλλα, ότι από το Ταμείο Ανάμακαμψης έλαβαν χρήματα μόλις 89 επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε γενικότερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στα οποία έχει προστεθεί πλέον η «βίαιη ψηφιοποίηση». «MyData, ψηφιακό πελατολόγιο κ.ά. επιβαρύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Τα πρώτα προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Ντάλλα, τα πρώτα ζητήματα έκαναν την εμφάνιση τους ήδη από τον Απρίλιο, με τη «βιασύνη» για την έκπτωση φόρου με τη γρήγορη καταβολή των δηλώσεων. «Ο Απρίλιος ήταν από τους επιβαρυμένους μήνες για τα γραφεία μας… πολλοί νόμιζαν ότι πρέπει να πληρώσουν τώρα», δήλωσε.
Προβλήματα παρατηρούνται, επίσης, στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις της ΑΑΔΕ. Όπως υποστήριξε, πέρσι τουλάχιστον οι μισές ήταν λανθασμένες, με παρόμοια θέματα να υπάρχουν και φέτος.
Η πραγματικότητα για τη φοροδιαφυγή και τα πλεονάσματα
«Λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και off-shore έχουν επιβαρύνει με φοροδιαφυγή 15 εκ. ετησίως, έλεγε το 2012 ο τότε γενικός γραμματέας Διαφάνειας», υπενθύμισε ο κ. Ντάλλας, σχετικά με τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, που στοχεύει κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τόνισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί, που υπάρχουν και περισσότερα χρήματα να λάβει.
Τέλος, σχολίασε τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, τονίζοντας ότι «η πραγματικότητα θυμίζει εποχές ‘12 με κλειστές επιχειρήσεις». Υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα παραγωγικότητας και έχουμε μια «δήθεν» ανάπτυξη, χωρίς καμία αύξηση στις παραγωγικές επενδύσεις, ενώ τα κέρδη των μικρών επιχειρήσεων συρρικνώνονται. Έτσι υπογράμμισε πως τα πλεονάσματα της κυβέρνησης βασίζονται στην υπερφορολόγηση και τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας.