Τέμπη: Στη δικογραφία έκθεση που απορρίπτει τη θεωρία των ελαίων σιλικόνης

Στα χέρια του εφέτη ανακριτή βρίσκεται η έκθεση του καθηγητή Χημείας του ΑΠΘ, Θαν. Κωνσταντόπουλου, σχετικά με την εξέταση των αιτίων δημιουργίας της φονικής πυρόσφαιρας και της πυρκαγιάς που επακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, η οποία έκθεση απορρίπτει τα έλαια σιλικόνης ως αιτία της πυρόσφαιρας.

Εδώ να σημειωθεί ότι, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος προέβη στη μελέτη και τα πειράματα για την αιτία της δημιουργίας της φονικής πυρόσφαιρας και της πυρκαγιάς, η οποία ήταν η αιτία για το μαρτυρικό θάνατο τουλάχιστον 16 από τους 57 νεκρούς του κρατικού εγκλήματος των Τεμπών, κατόπιν παραγγελίας του κ. Μπακαΐμη. Στην έκθεση του, ο καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να δώσουν αυτή την πυρόσφαιρα και ζητά να ερευνηθεί άλλη αιτία πρόκλησης της.

“Δεν μπορεί να αποδοθεί στο έλαιο των μετασχηματιστών, το οποίο αν και εύφλεκτο σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες δεν θα μπορούσε να αναφλεγεί στο επικρατούν περιβάλλον κατά τη διάρκεια των 0,4 sec που αναδύθηκε η πυρόσφαιρα, λόγω ανεπαρκούς χρόνου για να λάβει χώρα η απαιτούμενη κινητική της αντίδρασης. Πρέπει να αναζητηθούν αλλού τα αίτια της πυρόσφαιρας”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση του ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος.

Την είδηση της κατάθεσης της έκθεσης του καθηγητή Θαν. Κωνσταντόπουλου στον ανακριτή Μπακαΐμη, καθώς και του συμπεράσματος που αποκλείει τα έλαια σιλικόνης ως αιτία της δημιουργίας της πυρόσφαιρας και της πυρκαγιάς που ακολούθησε, την γνωστοποίησε πρώτος ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, καθώς και ο Βασ. Κοκοτσάκης, τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, με ανάρτηση του στα ΜΚΔ.

Ο δικηγόρος Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας, ο οποίος επισκέφθηκε τον εφέτη ανακριτή το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης, χαρακτήρισε “ενδιαφέρουσα εξέλιξη” την κατάθεση της έκθεσης Κωνσταντόπουλου, καθώς αυτή πλέον εντάσσεται επίσημα στη δικογραφία και είχε προηγουμένως συμπεριληφθεί και στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Ο κ. Ψαρόπουλος εκτίμησε ότι η εν λόγω εξέλιξη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες ποινικές διώξεις, αυτή τη φορά σε στελέχη της Hellenic Train. Πρόσθεσε, τέλος, ότι παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις σε Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, θεωρεί πως αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου.

Πλέον, αναμένεται η έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ, Δημ. Καρώνη, η οποία να σημειωθεί αναμένεται πολύ καιρό και η κατάθεση της έχει αναβληθεί πολλές φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το γεγονός της καθυστέρησης.