Πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα του Δήμου Βύρωνα με τίτλο: “Οι αμφίσημες κληρονομιές του 1922”

|||||

|||||

          Από το γραφείο τύπου του Δήμου Βύρωνα εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

    Πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και γόνιμο διάλογο για ένα πολύ καθοριστικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, περιελάβανε η επιστημονική ημερίδα: “Οι αμφίσημες κληρονομιές του 1922, εμπειρίες, πολιτική, μνήμη”, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Βύρωνα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που έγινε την Τετάρτη 9/11 στο Δημοτικό Κινηματογράφο, Νέα Ελβετία.

 

     Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, Γιώργος Πλακίδας και ακολούθησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας και Νέας Γενιάς, Λεμονιά Κλωνάρη που απηύθυνε χαιρετισμό – καλωσόρισμα και εκ μέρους του Δημάρχου, Γρηγόρη Κατωπόδη, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Σμύρνη, προσκεκλημένος του Δημάρχου της πόλης.

 

       Οι ομιλίες και οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

 

Δημήτρης Καμούζης, Διδάκτορας Ιστορίας King’ s College Λονδίνου, Ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, «Μεγάλη Ιδέα, μεγάλες απώλειες: Πρόσφυγες, παλαιοί πολεμιστές και το τραύμα του 1922»

Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Διδάκτορας Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η πολιτική συμπεριφορά των Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά μέσα από την περίπτωση του Βύρωνα (1926-1967)»

Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, «Βετεράνοι και πρόσφυγες: αντίπαλες αφηγήσεις και διχασμένες μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής»

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Χριστακάκη.

 

     Όλες οι ομιλίες ήταν μια ψύχραιμη και σύγχρονη ματιά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, μακριά από φανατισμούς και ιδεοληψίες. Εστίασαν όχι μόνο στα μεγάλα γεγονότα, αλλά και στις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο, την καταστροφή και την προσφυγιά, ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι και σήμερα. Η κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και οι ανθρώπινες ιστορίες που τα συνοδεύουν, αποτελούν διδακτική άσκηση αυτογνωσίας για όλους μας.

 

     Στην εκδήλωσαν παρέστησαν, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Β3 ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιάννης Μπαλάφας, η περιφερειακή σύμβουλος με την  παράταξη «Δύναμη Ζωής», Ελένη Βασιλοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης, Κώστας Αγγέλης και Χρήστος Σπυρόπουλος.

 

      Ήταν παρόντες ακόμα:

 

     Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή Βύρωνα» Χρήστος Γώγος, η επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα» Βασιλική Σάρολα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα» Τάσος Μαυρόπουλος και η εκπρόσωπος της Παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα» Μαρία Μπικάκη, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και η Μαριάννα Μαστροσταμάτη Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα και ο Βασίλης Τζαφάς, πρόεδρος της Β’ θμιας επιτροπής εκπαίδευσης.