Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας
Αρκετοί πολίτες της Νέας Ιωνίας βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στον κινηματογράφο «Αστέρας» στην εκδήλωση της «Εκτός Σχεδίου» για το έγκλημα των Τεμπών, συζητώντας για τις εξελίξεις στην υπόθεση αλλά και για τη συνέχεια του αγώνα με πρώτο σταθμό την απεργία της 9ης Απριλίου.

Η εκδήλωση, με κεντρικό σύνθημα «Για να αναπνεύσουμε, να τους ανατρέψουμε», ξεκίνησε με τους παρευρισκόμενους να κρατούν ενός λεπτού σιγή για τα 57 θύματα της τραγωδίας. Στη συνέχεια την κουβέντα άνοιξε, εκ μέρους της δημοτικής κίνησης, ο Αιμίλιος Βαζούρας, αναφέροντας πως «είμαστε σε αγώνα για δικαιοσύνη, ενάντια στη συγκάλυψη, είμαστε κοντά στους ανθρώπους, που πληγωθήκαν πιο πολλοί απ’ όλους, τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών». Αφετέρου, όμως, τόνισε ότι «είμαστε αγωνιζόμενοι για τα δημόσια αγαθά, για τη διάλυση των δημόσιων περιουσιών. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις για το κέρδος που σκοτώνει, ενάντια στη συγκάλυψη, γιατί αυτές ήταν οι βασικές αιτίες».

Β. Χατζηχαραλάμπους: «Να φέρουμε για αυτούς την άνοιξη»
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Βασίλης Χατζηχαραλάμπους, μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «τα Τέμπη είναι ένα έγκλημα, που μόνο με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων θα μπορέσει να έχει την απαραίτητη κάθαρση». Τόνισε ότι χρειάζεται να σπάσει η απάθεια για να επέλθει «κάθαρση από τη διαπλοκή για τα εγκλήματα που διαπράττουν εις βάρος μας»
«Να θυμάστε ότι οι άνθρωποί μας φύγανε 28 Φεβρουαρίου, στις 23:20, την τελευταία μέρα και τελευταία ώρα του χειμώνα. Και εμείς όλοι οφείλουμε για αυτούς να φέρουμε την άνοιξη», είπε χαρακτηριστικά. Έπειτα, δίνοντας τον τόνο για τη συνέχεια είπε πως η σπίθα που άναψε στις 26 Γενάρη «σήμερα έχει γίνει φλόγα και όλοι μαζί ενωμένοι θα την κάνουμε φωτιά και θα κάψουμε ό,τι παλαιοκομματικό, σάπιο και διεφθαρμένο υπάρχει».

Ηλ. Παπαγγελής: «Αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας τα τρένα δε θα είχαν συγκρουστεί»
Με τη σειρά του ο δεύτερος προσκεκλημένος από τον Σύλλογο Συγγενών, Ηλίας Παπαγγελής, εστίασε στην ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη και να οδηγηθούν στα δικαστήρια και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί. «Μας είπαν για τον Τριαντόπουλο ότι έδειξε μεγαλοψυχία, που πήγε στο Δικαστικό Συμβούλιο απευθείας, χωρίς Προανακριτική. Μεγαλοψυχία θα ήταν αν παραιτούνταν της ασυλίας του και να πήγαινε στο Δικαστήριο, όπως όλοι οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά για την ασυλία που χαίρουν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Έπειτα επισήμανε πως, πέρα από τη φωτιά που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση, από την οποία εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν αρκετοί επιβάτες του τρένου, το βασικότερο είναι η μη εκτέλεση της σύμβασης 717. «Αν λειτουργούσανε τα συστήματα ασφαλείας, που αυτή περιλαμβάνει, θα προλάβαινε τα ανθρώπινα λάθη», τόνισε. Πρόσθεσε πως απέναντι τους έχουν «μια δικαιοσύνη που δεν αγγίζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες εργολάβους των σιδηροδρομικών έργων, να μάθουμε γιατί δίνονταν χρήματα και παρατάσεις χωρίς να γίνονται έργα».
«Οι υπεύθυνοι κρύβονται πίσω από την ασυλία, που τους προσφέρει το Άρθρο 86 του Συντάγματος. […] Εμείς ψάχνουμε την αλήθεια για όλα τα εγκλήματα, που έχει κάνει το κράτος: Τέμπη, Μάτι, Μάνδρα, Πύλος, Ηλεία. Ψάχνουμε την αλήθεια γιατί σκοτώθηκαν οι άνθρωποί μας. Θέλουμε Δικαιοσύνη, που θα έπρεπε να είναι δεδομένη από την πρώτη στιγμή και όχι ζητούμενη. Ζητάμε πίσω το οξυγόνο, που μας στέρησαν. Ζητάμε οι ζωές μας να είναι πάνω από τα κέρδη τους. Ζητάμε να γυρίσει σελίδα η χώρα», πρόσθεσε.

Ν. Μαρκάτος: «Ο σιδηρόδρομος πρέπει να περάσει ξανά στο Δημόσιο»
Το νήμα της πολυδιάσπασης, απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου ξετύλιξε ο Νίκος Μαρκάτος, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, προσθέτοντας στην εξίσωση «τα επιχειρηματικά πάρτι με τις συμβάσεις για τα τεχνικά έργα, τη δραματική υποστελέχωση και την αγνόηση της κουλτούρας ασφάλειας». «Στο έγκλημα αυτό είναι υπεύθυνοι όλοι: Οι ιδιώτες της Hellenic Train, ο κρατικός ΟΣΕ, οι εργολάβοι, που ουδέποτε ολοκλήρωσαν τα έργα, που θα οδηγούσαν σε έναν ασφαλή σιδηρόδρομο, οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, τουλάχιστον, που αποψίλωσαν, κατακερμάτισαν και ξεπούλησαν τον σιδηρόδρομο, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την υψηλή εποπτεία της οποίας συνέβησαν όλα», είπε συγκεκριμένα.

Υποστήριξε πως «η συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης, αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ξεκινάει από την “κοπτοραπτική” στα ηχητικά, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το δυστύχημα για να τονιστεί η θεωρία του “ανθρώπινου λάθους’, συνεχίζεται με το “μπάζωμα” της περιοχής και την καταστροφή πολύτιμων στοιχείων, και φτάνει μετά βεβαιότητας ως την πλήρη πολιτική κάλυψη όλων των εμπλεκομένων στελεχών της κυβέρνησης και των εποπτευόμενων από την ίδια οργανισμών».
Κάλεσε τον κόσμο να αγωνιστεί για την επαναφορά των μεταφορών στο Δημόσιο, «λόγω της αδυναμίας των ιδιωτικών εταιρειών να εξασφαλίσουν βιώσιμες και ασφαλείς υπηρεσίες». Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και κρίσιμο αίτημα μεγάλης μερίδας του εργατικού κινήματος. Με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΟΣΕ ζητά να σταματήσει η πολυδιάσπαση και να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας με επανακρατικοποίηση της Hellenic Train.

Φ. Σουρμπή: «Αντί να δίνουν χρήματα για μεταφορές, υγεία και παιδεία τα δίνουν για πολεμικούς εξοπλισμούς»
Η τελευταία ομιλήτρια, Φαίδρα Σουρμπή, φοιτήτρια Βιολογικού, εστίασε στην ανάγκη το θέμα να διατηρείται στην επικαιρότητα αλλά και να «συζητάμε για το πώς θα μπορέσει ο αγώνας μας να πάει λίγο παρακάτω και να μπορέσει να είναι νικηφόρος», τονίζοντας πως δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση βελτίωσης των μεταφορών. «Βλέπουμε αυτή τη στιγμή τον πρωθυπουργό της χώρας να συναντιέται με τον Νετανιάχου, να μιλάει, για συνεργασίες και για ακόμη περισσότερες δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς, να προσδένει τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση, αντί να δίνει χρήματα για τις πραγματικές μας ανάγκες, αντί να δίνει χρήματα για τις μεταφορές, για την υγεία, να μην χρειάζεται ο απλός κόσμος να πληρώνει για το ρεύμα, για το νερό», σημείωσε. Υποστήριξε πως «δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάποιο ζήτημα ανικανότητας ή αμέλειας», αλλά «για ζήτημα ξεκάθαρης επιλογής πολιτικής που εφαρμόζεται».
Με αφορμή και την έντονη καταστολή των διαδηλώσεων τόνισε πως «με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουν να σταματήσουν αυτό το ποτάμι της λαϊκής οργής και όλο αυτό το ρεύμα της αμφισβήτησης». «Εμείς πρέπει να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτόν τον αγώνα για οξυγόνο, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας, και στην ουσία να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την οικοδόμηση μιας κοινωνίας, στην οποία όλες οι ζωές θα μετράνε το ίδιο», κατέληξε.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με αρκετούς πολίτες να παίρνουν τον λόγο θέτοντας τις δικές τους σκέψεις και προβληματισμούς για τη συνέχεια του αγώνα για δικαιοσύνη και ασφαλείς μεταφορές, με ενιαίο δημόσιο ΟΣΕ. Αναδείχθηκαν, όμως, και άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως οι «παγωμένοι» μισθοί, η ακρίβεια, οι τιμές της ενέργειας, οι συνθήκες εργασίας και τα συχνά εργατικά ατυχήματα, καθώς και η κατάσταση σε υγεία και παιδεία.