..
..
..
Η Δημοτική παράταξη «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ» με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο κο ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και τους συνεργάτες του, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 19/10/22 και ώρα 20.30΄ επίσκεψη γνωριμίας και συνεργασίας με το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και κηδεμόνων των αντίστοιχων Συλλόγων των Σχολείων της πόλης μας, στα γραφεία τους στο Ηλιακό χωριό.
Παρόντες από την Ένωση Γονέων ήταν ο Πρόεδρος κος Αντωνακέλης Χρήστος, ο Αντιπρόεδρος κος Τερζόπουλος Νίκος, ο Γεν. Γραμματέας κος Μπάκας
΄Αγγελος και τα μέλη του Δ.Σ. κος Υψηλάντης Αντώνης και η κα Καρυώτη Ιφιγένεια.
Από τη Δημοτική παράταξη «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» παρόντες ήταν ο επικεφαλής της παράταξης και Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κος Νικηφόρος Κωνσταντίνου, ο πρ. Προιστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κος Βακαλόπουλος Ιωάννης, η πρ. Διευθύντρια ΣΕΠΠΕΔ. του Υπουργείου Παιδείας κα
Καλογεροπούλου Μαρία, ο Διευθυντής του 1 ου Λυκείου της Πεύκης και χρόνια Πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ κος Κότσιφας Ανδρέας, ο Διευθυντής του 2 ου Λυκείου της Πεύκης και χρόνια υποδιευθυντής σχολείων της Κηφισιάς κος Μεσσήνης Χρήστος, ο πρ. ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης κος Παπαδογεωργόπουλος Γιώργος και η ψυχολόγος και Ειδική Παιδαγωγός του Σχολείου Κωφών & Βαρυκόων της Πεύκης κα Καμπίτη Πόπη.
Στην αρχή της συζήτησης πήρε το λόγο ο κος Κωνσταντίνου ο οποίος ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Ένωσης για την πρόσκληση προς την Δημοτική παράταξη,
τονίζοντας πως τα προβλήματα γενικά της εκπαίδευσης λύνονται με την αρμονική συνεργασία των εκπαιδευτικών, το γονεικό κίνημα και τη Διοίκηση της εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης ο οποίος ανέφερε ότι η Ένωση εκπροσωπεί 10 σχολεία της πόλης μας εκτός από τα Νηπιαγωγεία. Σύντομα θα ενταχθεί και το Σχολείο Κωφών και Βαρυκόων το οποίο φιλοξενεί μαθητές από διάφορα διαμερίσματα της Αττικής.
Ιεραρχώντας τα προβλήματα των σχολείων που έρχονται ως αιτήματα στην Ένωση ανέφερε το κτιριακό με όλα τα συναφή προβλήματα που το περιβάλλουν καθώς και τα αντίστοιχα προβλήματα που δημιουργούνται με τις Σχολικές Επιτροπές οι οποίες, ναι μεν λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά δεν επιτρέπουν την επίλυση των άμεσων κτιριακών προβλημάτων των Σχολείων, εφόσον οι Διευθυντές των Σχολείων δεν διαθέτουν ικανοποιητικά ποσά για την άμεση και σε καθημερινή βάση επίλυσή τους, λογοδοτώντας φυσικά για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων της επιχορήγησης.
Στο σημείο αυτό το λόγο έλαβαν οι Διευθυντές των Σχολείων οι οποίοι επιβεβαίωσαν αυτή τη δυσλειτουργία, με την επισήμανση πως ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα άμεσων τεχνικά λύσεων στα κτιριακά προβλήματα της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσλειτουργίες. Στο σημείο αυτό παρενέβη Ο Πρόεδρος της Ένωσης ο οποίος ανέφερε πως καλοκαιρινές επισκευές των κτιρίων των Σχολείων έχουν να γίνουν πάνω από τρία χρόνια.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κος Κωνσταντίνου ο οποίος υποστήριξε πως οι Διευθυντές των Σχολείων πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης στα χέρια τους για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και ότι ο Δήμος θα πρέπει να καλύπτει συμπληρωματικές τρέχουσες δαπάνες.
Κατόπιν ο κος Πρόεδρος έθιξε το πρόβλημα της φύλαξης των Σχολείων, ένα πρόβλημα που απασχολούσε και απασχολεί τη σχολική κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια.
Ανέφερε πως τα κρούσματα από ζημιές στα Σχολεία της πόλης μας καταφθάνουν συνεχώς στην Ένωση ιδιαίτερα στις ώρες που τα παιδιά αθλούνται σε
ωράριο μη λειτουργίας των Σχολείων. Στο σημείο αυτό το λόγο έλαβε ο κος Βακαλόπουλος ο οποίος τόνισε πως το θεσμικό πλαίσιο δεν αναφέρει ρητά ποιος έχει την ευθύνη του ανοικτού Σχολείου, πού όλοι μας θέλουμε ανεπιφύλακτα, ακόμα και ο Ν.4823, για το λόγο αυτό αντιδρούν οι Διευθυντές των Σχολείων οι οποίοι έχουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη ακόμα και σε ώρες μη λειτουργίας των Σχολείων.
Ο κος Κωνσταντίνου πήρε το λόγο και είπε πως με μέριμνα της Δημοτικής αρχής θα πρέπει να υπάρχει κάποιος φύλακας σε ώρες μη λειτουργίας των Σχολείων, ώστε να διασφαλίζεται ένας στοιχειώδης έλεγχος τόσο για την ασφάλεια των αθλουμένων όσο και για την αποφυγή ζημιών.
Στη συνέχεια εθίγει το θέμα της καθαριότητας των Σχολείων όπου ο κος Πρόεδρος της ένωσης ανέφερε πως έχουν προσληφθεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά 36 καθαρίστριες συνολικά, 29 με πλήρη απασχόληση δηλαδή 6 1/2 ώρες και 9 μειωμένου ωραρίου.
Κάθε Σχολείο έχει δύο καθαρίστριες αλλά για τα μεγάλα Σχολεία και αυτά του διευρυμένου ωραρίου δεν επαρκούν.
Κατόπιν ο κος Πρόεδρος έθιξε το πρόβλημα των ενεργειακών Σχολείων, το πρόγραμμα των οποίων έχει αδρανήσει. Μόνο το 1ο Γυμνάσιο Πεύκης έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν περατωθεί κάποιες σχετικές εργασίες. Συναφές με το πιο πάνω θέμα είναι το πρόβλημα της θέρμανσης απαιτώντας αύξηση των κονδυλίων για το σκοπό αυτό.
Επίσης ανέφερε ως πρόβλημα τη μη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, ένας θεσμός ο οποίος έχει αδρανήσει από έλλειψη εθελοντών εκπαιδευτικών.
Έγινε αξιόλογη συζήτηση πάνω σ αυτό το θέμα, διότι όπως ανέφερε ο κος Κωνσταντίνου είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, δεσμευόμενος για την
επαναλειτουργία του, εφόσον φυσικά εμπνευσθούν κάποιοι εκπαιδευτικοί και συμβάλλουν στην οργάνωσή του.
Εθίγει επίσης το θέμα των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα Σχολεία ως άκρως απαραίτητος θεσμός . Ο Πρόεδρος ανέφερε τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής οι οποίες όμως βρίσκουν θεσμικά εμπόδια, παρ όλο που η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου λειτουργεί σωστά αλλά οι ειδικότητες αυτές δεν υπάρχουν στα Σχολεία.
Στο σημείο αυτό ο κος Κωνσταντίνου, ως Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ανέφερε ότι έγιναν κάποιοι διορισμοί για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια αλλά βέβαια οι ανάγκες για αυτές τις ειδικότητες είναι πολύ μεγάλες.
Στη συνέχεια εθίγει το πρόβλημα των σχολικών κυλικείων τα οποία ή δεν υπάρχουν ή όπου υπάρχουν υπολειτουργούν με τεράστια προβλήματα για την
ασφάλεια των μαθητών που ψωνίζουν από καταστήματα έξω από το χώρο του Σχολείου εν ώρα λειτουργίας του.
Αναφέρθηκε πως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κυλικείων δεν αφήνει τους μισθωτές τους να έχουν ένα στοιχειώδες κέρδος επιβίωσής τους και για το λόγο αυτό υπολειτουργούν.
Αναφορά έγινε επίσης και στα «σχολικά γεύματα» τα οποία έχουν καταργηθεί αλλά τη σημερινή εποχή είναι πολύ απαραίτητα.
Τελειώνοντας την πολύ ωφέλιμη και εποικοδομητική συζήτηση της παράταξης με το Δ,Σ. της Ένωσης ο κος Κωνσταντίνου ανέφερε πως αναμφισβήτητα τα χρήματα που δαπανώνται για την παιδεία είναι πολύ χαμηλά, 3,9% του ΑΕΠ και μαζί με το γονεικό κίνημα πρέπει να φροντίσουμε να αυξηθούν.
Σε ερώτηση δε του κου Αντιπροέδρου της Ένωσης για το πρόγραμμα της παράταξης για τους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού στην πόλη μας που είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες των συμπολιτών μας ο κος Κωνσταντίνου ανέφερε ένα σχέδιο ανάπτυξης των πιο πάνω αναγκών, το οποίο θα ανακοινωθεί και θα συμπεριληφθεί ως δέσμευση της παράταξης, ως πρόγραμμα δράσης της, όταν θα είναι η νέα Δημοτική Αρχή.
Για μια ακόμη φορά ο κος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και για την τόσο εποικοδομητική συζήτηση που έγινε, ευελπιστώντας πως θα υπάρξουν αίσια αποτελέσματα.
Δείτε ακόμη:Τραυματισμός διερχόμενης από τα λούκια – παγίδες της πλατείας Ηρακλείου