Ιωνικός Σύνδεσμος: Διαφωνία και για την έκθεση ελέγχου

Μετά το μεγάλο θόρυβο που είχε γίνει σε σχέση με τα οικονομικά του Ιωνικού Συνδέσμου η διοίκησή του ανέθεσε τον διαχειριστικό έλεγχο σε ελεγκτική εταιρία για τις χρήσεις 2022 – 2023. Την έκθεση παραθέτει αυτούσια στο σύνδεσμο https://ionikos-syndesmos.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ektthesi-elegxou-22-23.pdf

“Μας κόστισε 5.400 ευρώ επειδή μέλη του ΔΣ (σ.σ. της μειοψηφίας) και της Ε.Ε. αμφισβητούσαν την ορθή διαχείριση.

..

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται δήλωση δύο μελών της Ε.Ε. που επανορθώνουν την από 4/1/2024 δήλωσή τους.

Για το θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της και η μειοψηφία του Δ.Σ. (ακολουθεί)

..

Η ανακοίνωση του ΔΣ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιωνικού Συνδέσμου δημοσιεύει (https://ionikos-syndesmos.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ektthesi-elegxou-22-23.pdf) την έκθεση ελέγχου της FRS ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Α.Ε, ανεξάρτητο μέλος της BKR INTERNATIONAL, που αφορά στον διαχειριστικό έλεγχο του σωματείου μας για τις χρήσεις 2022 και 2023, για λόγους απόλυτης διαύγειας σύμφωνα με το διαχρονικό κίνητρό του, στο οποίο περιλαμβάνονται εντιμότητα, αξιοσύνη και διαφάνεια έναντι πάντων.

Το Δ.Σ του Ιωνικού Συνδέσμου αποφάσισε αυτή την ενέργεια με κόστος 5.400 ευρώ, μετά από τοποθετήσεις μελών του και μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής που αμφισβητούσαν την σωστή διαχείριση των οικονομικών του Συλλόγου.

Στην ανακοίνωση επισυνάπτεται επίσης δήλωση του Μιχάλη Χασιώτη και του Χαράλαμπου Κουμπούνη, μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής, προς τον πρόεδρο του Ιωνικού Συνδέσμου, όπως κατατέθηκε μετά από πρόσκλησή τους στη 9η συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 02.10.2024 στα γραφεία του Συλλόγου. Η ατυχής δήλωση των δύο αναφερομένων μελών της είναι η παρακάτω:

Σε δήλωση μας, την 4/1/2024, εκ παραδρομής αναφέραμε ότι:

…Στην διοίκηση του Ιωνικού Συνδέσμου βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως πλειοψηφία η παράταξη «Πανιωνικός Συνδυασμός» με πρόεδρο τον Γιάννη Κοντίτση, μια παράταξη που μέλη της εμπλέκονται στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της περιόδου 2014-2018 και που αμαύρωσε το όνομα του ιστορικότερου πολιτιστικού συλλόγου της πόλης μας. Δηλώνουμε ότι το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο έλαβε χώρα την περίοδο 2009-2015 και όχι την περίοδο 2014-2018, καθώς και ότι ένα μέλος της παράταξης Πανιωνικός Συνδυασμός (η ταμίας) και όχι περισσότερα, εμπλέκεται στο σκάνδαλο αυτό”.

Επειδή διατηρήσαμε ακέραιο, ζωντανό και ακμαίο σε χαλεπούς καιρούς τον Ιωνικό Σύνδεσμο, αφιερώνοντας την ζωή μας στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Για αυτό αποδεχόμαστε την συγγνώμη των ανωτέρω δύο μελών για την ατυχή δήλωσή τους και προχωράμε μπροστά για το καλό του Ιωνικού Συνδέσμου και των σκοπών του ενεργώντας με μόνο γνώμονα την νομιμότητα και την διαφάνεια.

Το Δ.Σ. του Ιωνικού Συνδέσμου επισημαίνει επίσης ότι το 2022 η φορολογική δήλωση του σωματείου όπως και όλες οι φορολογικές δηλώσεις των (τουλάχιστον) τελευταίων 10 χρόνων αποτυπώνουν τα έσοδα και τα έξοδα με πλήρη διαφάνεια και δεν ήταν μηδενική (όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση των μελών της Ε.Ε.).

Στο ionikossyndesmos.gr θα δημοσιευτούν οι ισολογισμοί του Συλλόγου, προκειμένου να γνωρίζουν τα μέλη και οι φίλοι του την οικονομική του διαχείριση.

Η ανακοίνωση της Α.Π.Π.

Ακόμη μια φορά για τα οικονομικά του Ιωνικού Συνδέσμου…

Ως Αγωνιστική Πολιτιστική Παρέμβαση στον Ιωνικό Σύνδεσμο έχουμε ζητήσει πως σε περίπτωση που η πλειοψηφία εκδώσει ανακοίνωση για την έκθεση του ορκωτού λογιστή για την περίοδο 2022-2023, να αναφέρει ότι οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Πολιτιστική Παρέμβαση στον Ιωνικό Σύνδεσμο τοποθετηθήκαμε αναλυτικά για αυτήν, κάτι που είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου.

Αυτό δυστυχώς δεν έγινε σεβαστό από το πρόεδρο Γιάννη Κοντίτση και από την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου…

Για αυτό ακολουθεί η τοποθέτηση μας επί της έκθεσης όπως γραπτά την καταθέσαμε στο διοικητικό συμβούλιο του Ιωνικού Συνδέσμου την 6 Νοεμβρίου 2024:

«Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιωνικού Συνδέσμου ήταν για να πραγματοποιηθεί οικονομικός, αλλά και διαχειριστικός έλεγχος για την περίοδο 2022-2023, εμείς μάλιστα, ζητήσαμε να πάει σε βάθος 5ετίας. Ωστόσο το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό.

Αυτός ο έλεγχος που έγινε δηλαδή, δεν εξετάζει την ουσία και τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για έξοδα που πραγματοποιήθηκαν ύστερα από αντίστοιχες αποφάσεις (πχ. χορηγίες), παρά έγινε μόνο μια τυπική αποτύπωση των εξόδων και των εσόδων με στοιχεία που ούτως η αλλιώς παρουσιάστηκαν ως δεδομένα (μπλοκάκια, τιμολόγια κ.α.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Ο ελεγκτής ήδη από την αρχή ομολογεί ότι η διαδικασία του ελέγχου δεν αποτελεί «…έλεγχο ή επισκόπηση, σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα και ως εκ τούτου δεν θα εκφράσουμε οποιαδήποτε άλλη διαβεβαίωση πέραν τον όσον αναφέρουμε παρακάτω» (σελ. 3), δηλαδή δεν μιλάμε για ουσιαστικό διαχειριστικό έλεγχο, αλλά για μια τυπική φωτογράφηση της στιγμής μόνο αυτών των στοιχείων που ο σύλλογος προσκόμισε σε αυτόν!
  • Ιδιαίτερα προβληματικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο ελεγκτής, παραδέχεται ότι ο έλεγχος των εισπράξεων έγινε δειγματοληπτικά και όχι εξ’ ολοκληρίαν (σελ. 5), κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την καταμέτρηση του ταμείου, καθώς η καταμέτρηση όλων των εισπράξεων (συνδρομές, τμήματα χορού, φωτογραφίας κ.α.) εξασφαλίζει την ορθότητα του υπολοίπου του ταμείου.
  • Ο έλεγχος δεν έλαβε επίσης υπόψιν του το βιβλίο πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο μπορεί να καθορίζει έσοδα και δαπάνες που δεν αναφέρονται αλλού (πχ. δωρεές, χορηγίες σε άλλα σωματεία κ.α.).
  • Επίσης, ο έλεγχος ενώ αναφέρει ότι το βιβλίο ταμείου δεν τηρείται ορθά (σελ. 5, παράγραφος 5.Α), αγνοεί τις εκθέσεις τις εξελεγκτικής επιτροπής που αποτυπώνουν ρητά και με ακρίβεια όλα τα έσοδα, δαπάνες και εισπράξεις του συλλόγου, οι οποίες βεβαίως φέρουν την υπογραφή όλων των μελών της και που βάσει καταστατικού θα έπρεπε όλες να έχουν συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.
  • Είναι χαρακτηριστική η πρώτη έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής (αρ. πρωτ. 263/20.12.2022) που αναφέρει ρητά ότι τα έσοδα για την περίοδο των Α’- Β΄- Γ’ τριμήνων, μαζί με την καταμέτρηση των μετρητών που έφερε το ταμείο, είναι μεγαλύτερα από τις πραγματοποιθείσες δαπάνες, άρα το υπόλοιπο του ταμείου την 31.12.2021 δεν είναι 0 (μηδέν) όπως παρουσιάστηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου το 2022, επομένως υπάρχει υπόλοιπο στο ταμείο ή όχι;
  • Επίσης, η εξελεγκτική επιτροπή στην τελευταία της έκθεση για την περίοδο 2022-2023 (αρ. πρωτ. 9/23.1.2024) αναφέρει ότι το υπόλοιπο του ταμείου στις 31.12.2023 είναι 17,51 ευρώ, όταν ο ελεγκτής αναφέρει ότι είναι 1.361,96 ευρώ. Αλήθεια ποιο υπόλοιπο είναι σωστό και πώς μπορεί ο έλεγχος να καθορίσει το ύψος του υπόλοιπου του ταμείου, χωρίς να έχει πραγματοποιήσει ακόμη και την πιο ουσιαστική πράξη, την καταμέτρηση των μετρητών του ταμείου, που ούτως η αλλιώς είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση ελέγχου;
  • Επιπλέον, ταμειακή θέση του συλλόγου σημαίνει το άθροισμα του ταμείου αλλά και των λογαριασμών όψεως και άρα έλεγχος σημαίνει ότι λαμβάνω υπ’ όψιν μου και τους λογαριασμούς τραπέζης, τις πληρωμές και τις πραγματοποιθείσες δαπάνες που τις συνοδεύουν, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στην έκθεση.
  • Επίσης, ενώ αναφέρεται στην έκθεση ότι ο έλεγχος βασίστηκε σε διάφορα στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) και στην μισθοδοσία προσωπικού, πουθενά δεν αναφέρονται ούτε το κόστος μισθοδοσίας, ούτε το ύψος των καταβολών αυτής – κάτι που δεν αφορά μόνο την υπάλληλο του Ιωνικού Συνδέσμου – αλλά και την μισθοδοσία των δασκάλων στα διάφορα τμήματα. Κατά συνέπεια προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: Με τι καθεστώς εργάζονταν οι δάσκαλοι των τμημάτων (ως υπάλληλοι ή με μπλοκάκι ως συνεργάτες); Πληρώνονταν από τον Ιωνικό; Με τι ποσά; Από ποια πηγή πληρώνονταν; Από το ταμείο; Από την τράπεζα; Είναι πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία η έκθεση δεν τα απαντάει.
  • Είναι προβληματικό το γεγονός ότι, ενώ αναφέρονται οφειλές προς εμάς (σσ προς τον Ιωνικό Σύνδεσμο) σε μισθώματα ουδέποτε είχε ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο για αυτό.
  • Επίσης πολλά ερωτήματα από τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν απαντηθεί, αν φέρνατε τις ομόφωνες, ως προς τα συμπεράσματα, εκθέσεις της εξελεγκτικής επιτροπής προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο, από την στιγμή μάλιστα που είχαν σταλεί με αριθμό πρωτοκόλλου. Ακόμη πολλές απορίες θα είχαν ίσως λυθεί, αν είχε πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση στις αρχές του 2023 που εκεί θα μπορούσατε να απαντήσετε σε ερωτήματα, μια συνέλευση που η πραγματοποίηση της προβλέπεται καταστατικά και την οποία, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήσατε.
  • Ακόμη πιο προβληματικό είναι το γεγονός ότι για την περίοδο 2022-2023 που αναφέρεται στην έκθεση, εσείς θα έπρεπε να παρουσιάσετε οικονομική έκθεση, με ανάλυση των εσόδων και των δαπανών, υπόλοιπο ταμείου και τράπεζας, κόστος εκδηλώσεων και λοιπών εξόδων για την περίοδο αυτή ενώπιων της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του συλλόγου τον Γενάρη του 2024, κάτι που είσαστε υποχρεωμένοι και συμβαίνει σε όλους τους συλλόγους, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό κάνατε. Αλήθεια ο ελεγκτής δεν ζήτησε από εσάς αυτήν την έκθεση; Αν δεν τη ζήτησε, αυτό είναι πολύ προβληματικό, αλλά ακόμη και αν την ζήτησε και δεν του την προσκομίσατε, αυτό επίσης είναι προβληματικό, γιατί δεν αναφέρεται στην έκθεση.
  • Τέλος, πολλά από αυτά θα ήταν σε εμάς λίγο πιο ξεκάθαρα, αν δεν μας απαγορεύατε, με αστείες δικαιολογίες, να έχουμε πρόσβαση στα βιβλία του συλλόγου, κάτι που άλλωστε επιτρέπει το καταστατικό σε όλα τα μέλη μας, πόσο μάλλον στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Τελικά, η έκθεση αυτή περισσότερα ερωτήματα δημιουργεί, παρά απαντάει.

Σε κάθε περίπτωση εμείς καταθέτουμε για τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου αυτή την τοποθέτηση μας. Στην περίπτωση που θέλετε να ετοιμάσετε κάποια ανακοίνωση σαν διοικητικό συμβούλιο, να αναφέρεται σε αυτή ότι η Δέσποινα Νησίδου, ο Κώστας Κατιμερτζόγλου και ο Θοδωρής Παλκογιάννης, κατέθεσαν την δική τους γνώμη για την έκθεση καθώς και εμείς είμαστε μέλη του διοικητικού συμβουλίου με, ίσως διαφορετική εκτίμηση για την έκθεση από εσάς.

Στην συνέχεια μπορούμε και εμείς να καταθέσουμε δημόσια, με ανακοίνωση, την τοποθέτηση μας επί της έκθεση του ορκωτού λογιστή.

Τα μέλη του ΔΣ

Δέσποινα Νησίδου, Θοδωρής Παλκογιάννης, Κώστας Κατιμερτζόγλου».