“Το κυνήγι της μνήμης”: Συμμετοχή σχολείων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στη δράση του Μουσείου και Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού “Αγία Σοφία”

Μαθητές σχολείων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας συμμετείχαν ενεργά στη δράση ” Το κυνήγι της μνήμης” του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού – Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού “Αγία Σοφία” μετά την επίσκεψη τους σε αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας του Δήμου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο τίμησης της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας έχει ως εξής:

Μαθητές των Γυμνασίων της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν στις 30 Ιανουαρίου 2025, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού –Κέντρο Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού «Αγία Σοφία», έπειτα από πρόσκληση της Διευθύντριας του, Έφης Μαυροπούλου.

Παρακολούθησαν και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Κυνήγι της Μνήμης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προάγει τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, καθώς και τη βιωματική και συνεργατική μάθηση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από ένα παιχνίδι γρίφων να ανακαλύψουν τις ιστορίες πίσω από τα αντικείμενα του μουσείου και να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης όπως και την έννοια της προσφυγιάς , της επαναδημιουργίας καθώς και τη συμβολή τους στην πρόοδο και την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε και ξενάγησε η Διευθύντρια του Μουσείου Έφη Μαυροπούλου και στη συνέχεια η αρχαιολόγος Μαρία Σπίνου τους ΄΄ταξίδεψε΄΄ στο πλαίσιο του μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος στο χρόνο, φέροντας τους μαθητές σε επαφή με ορισμένα χαρακτηριστικά αντικείμενα της έκθεσης, τα οποία πολλά από αυτά, έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Τα αντικείμενα αυτά είναι ενδεικτικά και διατρέχουν όλη τη νοηματική πορεία της έκθεσης.

Μαθητές, μαθήτριες, καθηγητές, καθηγήτριες και Διευθύντριες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίσκεψη, ευχαρίστησαν για την πρόσκληση και συγχάρηκαν τους εμπνευστές του Μουσείου και του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Το Κυνήγι της Μνήμης».

Την εμπνευσμένη αυτή δράση υποστήριξε και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου ΝΦ-ΝΧ με την παρουσία και του Αντιδημάρχου Παιδείας Αλέξανδρου Γούλα.