Ασταμάτητο το κύμα ακρίβειας: Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - EKFRASI.net

Ασταμάτητο το κύμα ακρίβειας: Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

|||
|||

         Σφίγγει κι άλλο η θηλιά της ακρίβειας στον λαιμό των καταναλωτών, καθώς καταγράφεται νέα εκρηκτική αύξηση στον πληθωρισμό στην Ελλάδα.

 

         Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/9) η Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός ήταν στο 11,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat ήταν στο 11,2%.

 

        Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο 10,0% από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο.

 

        Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).

 

        Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό αναμένεται να έχει η Εσθονία με 24,2% και τον χαμηλότερο η Γαλλία με 6,2%.

 

        Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι εκτός από το ιστορικό ρεκόρ της ευρωζώνης του 10%, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ανήλθε στο 4,8% αυτόν τον μήνα.

Επικαιρότητα

Τέμπη: Δικαστική απόφαση-σταθμός αναγνωρίζει ευθύνες του Δημοσίου - Aποζημίωση 400.000 ευρώ σε συγγενή

Τέμπη: Δικαστική απόφαση-σταθμός αναγνωρίζει ευθύνες του Δημοσίου – Aποζημίωση 400.000 ευρώ σε συγγενή

Σε μια απόφαση-σταθμό προχώρησε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 27 Μαρτίου 2026, αναγνωρίζοντας ρητά την αστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μετά από προσφυγή συγγενών

Αντιπολεμικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο – Αλληλεγγύη στο Ιράν: Εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά

Εκδήλωση με θέμα “Αντιπολεμικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο – Αλληλεγγύη στο Ιράν” διοργανώνει η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου