«Μπλόκο» του ΣτΕ στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό: Αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις

Δικαίωση για τους Δήμους που είχαν προσφύγει κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική τη συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεών του.

Πρόκειται για αυτές που επιφέρουν προσαύξηση στη δόμηση και στο ύψος των κτιρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μιχ. Πικραμένου.

Ως εκ τούτου, οι άδειες που έχουν δοθεί με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό κηρύσσονται άκυρες. Οι περιπτώσεις, όμως, όπου οι οικοδομικές εργασίες έχουν ξεκινήσει, εξαιρούνται.

Το σκεπτικό του ΣτΕ για τις διατάξεις του ΝΟΚ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις που αφορούν:

1. Τη θέσπιση κινήτρων  προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτιρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σκεπτικό τους,  «τούτο, όχι, κατ’ αρχήν, εξαιτίας του περιεχομένου τους, αλλά για τον λόγο ότι παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ’ ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης…. Χωρίς  να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και να έχουν σταθμιστεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού».

2. Τη μη προσμέτρηση στο συντελεστή δόμησης των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και την  εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια (άρ. 19 παρ. 2 του ΝΟΚ).

Αντίθετα, συνταγματική η μη προσμέτρηση στο συντελεστή δόμησης των έρκερ και των κλιμακοστασίων.  

Με αυτό το σκεπτικό, ακυρώνονται όλες οι προσβαλλόμενες άδειες. Ωστόσο όπως τονίζεται, «το Δικαστήριο, σταθμίζοντας αφενός τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση». Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για όσες προσφυγές έχουν ήδη κατατεθεί στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως «ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς δίκες».