|||

..

..

..

 

 

Πράσινοι στη ΔΕΘ: Φρένο στην ενεργειακή κερδοσκοπία, εξοικονόμηση, λιτή ευημερία και ανοιχτή Δημοκρατία
 
Οι Πράσινοι, στη Συνέντευξη Τύπου στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν την Παρασκευή 16/9 τις προτάσεις τους για τα φλέγοντα πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και τη διεθνή, ελληνική και τοπική πραγματικότητα.

Οι Πράσινοι έχουν ως ιδρυτικό στόχο να συμβάλουν στην ευρύτερη συσπείρωση των πράσινων, οικολογικών, φιλοζωικών και εναλλακτικών δυνάμεων, ώστε να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, τους συσχετισμούς και τις πολιτικές στη Βουλή και στην Αυτοδιοίκηση.

 
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι Μιχάλης Τρεμόπουλος, συνεκπρόσωπος των Πράσινων και πρώην ευρωβουλευτής, ο Αριστείδης Παπαδάκης, Συντονιστής της Γραμματείας, η Έφη Δόδουρα, μέλος του Συμβουλίου και ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Συμβουλίου και πρώην ευρωβουλευτής.
 
 
Μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις έκαναν η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συνεκπρόσωπος των Πράσινων, ο Θανάσης Γούναρης, μέλος της Γραμματείας και ο Θανάσης Χάντζιος, μέλος της Δ.Ε. του κόμματος Πειρατών Ελλάδας. Παρέμβαση επίσης έκανε ο Νίκος Ράπτης, επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα.
 
 
«Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία των εταιρειών της ενέργειας και ένα τέλος στην ενεργειακή φτώχεια. Να πάψει η κυβέρνηση της ΝΔ να δίνει το φιλί ζωής στα ορυκτά καύσιμα και σε αυταρχικά καθεστώτα που εκτρέφονται από αυτά.
 
 
Να εγκαταλείψει το φλερτ με την πυρηνική ενέργεια και να στηρίξει με κίνητρα την εξοικονόμηση», δήλωσε ο συνεκπρόσωπος των Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αντιστεκόμαστε στη βία, στον πόλεμο, στην πατριαρχία, στον αυταρχισμό και στον μιλιταρισμό. Πόλεμος σημαίνει βία, φτώχεια, προσφυγιά, διαλυμένες ζωές, ανασφάλεια και υπονόμευση του μέλλοντος», προσέθεσε.
 
 
«Οι ιοί και οι ζωονόσοι γίνονται συχνότεροι, περισσότεροι και πιο επικίνδυνοι ενώ συνδέονται με τη συρρίκνωση των οικοσυστημάτων και με την κλιματική κρίση. Στην Ελλάδα η τραγική διαχείριση της πανδημίας ήρθε να προστεθεί σε μια 11ετή οικονομική κρίση. Οι κοινωνικές ανισότητες μεγεθύνονται, οι μολύνσεις είναι δυσανάλογα περισσότερες μεταξύ φτωχικών γειτονιών και εργαζομένων στην παραγωγή, στους πιο αδύναμους και ευάλωτους.
 
 
 
Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης». Και τόνισε πως οι Πράσινοι είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν έναν ενωτικό, αξιόπιστο, αυτόνομο και ισχυρό πράσινο φορέα: «Δεν είμαστε χτεσινοί ούτε ευκαιριατζήδες.
 
 
Έχουμε πίσω μας αγώνες πολύχρονους, ατομικά ή συλλογικά. Έχουμε να επιδείξουμε μια σειρά από νίκες. Θέλουμε να αφουγκραστούμε αυτούς που δεν “μιλάνε” και αυτούς που δεν ψηφίζουν. Ή “μιλάνε” με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία ή ψηφίζουν με τα πόδια και αφήνουν πίσω τους την Ελλάδα που τους πληγώνει. Θέλουμε οι Πράσινοι να είναι στη Βουλή για να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και τους συσχετισμούς, την ίδια τη ζωή».

 
Η συνεκπρόσωπος των Πράσινων Βασιλική Γραμματικογιάννηπου βρίσκεται σε δημοσιογραφική αποστολή στο εξωτερικό, έστειλε μαγνητοσκοπημένο βίντεο, στο οποίο είπε μεταξύ άλλων ότι: «Ζούμε σε εποχή που γράφεται ιστορία, και η κατανόηση των σύγχρονων προκλήσεων για τη δημοκρατία απαιτεί να αναγνωρίσουμε την πληθώρα των απειλών.
 
 
Απαιτεί να εξετάσουμε σε βάθος τη σχέση μεταξύ οικονομίας και δημοκρατίας, να δούμε πως αυτή η σχέση τροφοδοτεί την κοινωνική και κλιματική κρίση και να συνδέσουμε τις λύσεις με την πραγματική βιώσιμη προοπτική. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις συνεχίζουν το ίδιο καταστροφικό μοντέλο που εξυπηρετεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς, το βαφτίζουν “βιώσιμο” και εν γνώση τους θέτουν τον πλανήτη και την κοινωνία σε υπαρξιακό κίνδυνο». 

 
Η Έφη Δόδουραμέλος του Συμβουλίου των Πράσινων είπε μεταξύ άλλων ότι «οι Πράσινοι έχουμε για τα ζώα, προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες και βασισμένες στην πολύχρονη ενασχόλησή μας με αυτά τα ζητήματα. Θέλουμε τη μείωση της εντατικής κτηνοτροφίας,, την προώθηση της vegan και της μεσογειακής διατροφής και τη βελτίωση της διαβίωσης των παραγωγικών ζώων.
 
 
Προτείνουμε να ξεκινήσουν άμεσα εντατικές στειρώσεις των αδέσποτων, να δημιουργηθούν Δημοτικά Κτηνιατρεία και να σταματήσουν οι εισαγωγές και η εμπορία κατοικίδιων. Προτείνουμε σταδιακή μείωση των εκτροφών γουνοφόρων έως την κατάργησή τους. Τα πειράματα σε ζώα πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως από πιο σύγχρονες, πιο ασφαλείς και χωρίς βία μεθόδους.
 
 
Ζητάμε την προστασία της άγριας ζωής, μετατροπή των ζωολογικών κήπων σε καταφύγια, περιορισμό του κυνηγιού κατά δύο μήνες και απαγόρευσή του στις καμένες περιοχές και τον άμεσο περίγυρό τους για τουλάχιστον 5 χρόνια, ανεξάρτητη θηροφυλακή, σημαντικές κυρώσεις στους λαθροθήρες, δημιουργία ειδικού σώματος Φύλαξης Περιβάλλοντος και Οργανισμού Διαχείρισης Άγριας Πανίδας».

 
Ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων και π. ευρωβουλευτής, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, το ενεργειακό μοντέλο, την αγορά ενέργειας και την ακρίβεια τόνισε ότι «αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να λάβουμε υπόψη τις αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και την κλιματική και οικολογική κρίση.
 
 
Ο πλανήτης και το κλίμα καταρρέουν, τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, το φαγητό και τις άλλες υποχρεώσεις. Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα από τον Νοέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή οι εταιρίες, που συμβάλλουν όσο κανείς άλλος στην ανατίναξη του κλίματος, αποκομίζουν τεράστια ουρανοκατέβατα κέρδη.
 
 
Οι Πράσινοι ζητάμε πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040, νέους κανόνες στην αγορά ενέργειας, χρέωση με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, μηδενικό ΦΠΑ σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ, όριο 5% στα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων και εισφορά αλληλεγγύης στα ουρανοκατέβατα κέρδη του 2021 και του 2022. Θέλουμε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας να παράγεται από πολίτες, ενεργειακούς συνεταιρισμούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την ενεργειακή αυτονομία και την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας.
 
 
Μόνο τα φωτοβολταϊκά στις στέγες μπορούν να καλύψουν το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όλης της ΕΕ. Προτείνουμε να διατεθούν από υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και την εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, 20 δις σε δύο χρόνια για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εγκατάσταση σε 1.000.000 στέγες κτιρίων, φωτοβολταϊκών, και ηλιακών συστημάτων ζεστού νερού, θέρμανσης και δροσισμού».

 
 
 
O Αριστείδης Παπαδάκης, Συντονιστής της Γραμματείας των Πράσινων δήλωσε οι «οι Πράσινοι είμαστε πριν απ’ όλα ένα κόμμα της κοινωνίας των πολιτών και όχι μια ελίτ που επιδιώκει να επιβάλει πολιτικές από τα πάνω. Τα στελέχη και τα μέλη των Πράσινων σε όλη την Ελλάδα είναι ενεργοί σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών που αγωνίζονται και διεκδικούν δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα των ζώων, εργασιακά δικαιώματα, δικαιοσύνη, δίκαιη φορολογία, αναδιανομή του πλούτου, προστασία του περιβάλλοντος και υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών.
 
 
 
Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας βρίσκεται η πεποίθηση ότι ο πλανήτης έχει φυσικά όρια που δεν γίνεται να παραβιάζουμε χωρίς τις συνέπειες που ζει η γενιά μας. Απέναντι στην φούσκα της οικονομικής μεγέθυνσης του νεοφιλελευθερισμού, που μας έχει φέρει στην πολλαπλή κρίση που βιώνουμε, προτείνουμε τη λιτή ευημερία για όλους και όλες χωρίς εξαιρέσεις».

 
Ο Θανάσης Γούναρηςμέλος της Γραμματείας των Πράσινων, σε βίντεο είπε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται κοινωνική συνείδηση απέναντι στα ζώα. Ως κοινωνία πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στα ζώα, δεν είναι ζωντανά σκεύη, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα κακοποιούμε και να τα θανατώνουμε». Επίσης, μιλώντας για τις πόλεις της χώρας είπε ότι «χρειάζεται να πρασινίσουν για να γίνουν πιο ποιοτικές οι ζωές μας. Πρέπει να επενδύσουμε στο αστικό και στο περιαστικό πράσινο». Συμπλήρωσε επίσης ότι πρέπει να εισαχθεί η «υποχρεωτική φιλοζωική και περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο Θανάσης Χάντζιος, εκπροσωπώντας το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, που συμμετέχει στους Πράσινους, με βίντεο είπε μεταξύ άλλων ότι «πρόσφατα γίναμε παρατηρητές μίας σκοταδιστικής πρακτικής παρακολουθήσεων ανθρώπων του κινήματος, του χώρου της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της πολιτικής σκηνής της χώρας.

 
 
Τέτοια φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν, με την άμεση θέσπιση κανόνων και οργάνων για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του προσωπικού βίου. Ακόμη, θεωρούμε πως έχει φτάσει η εποχή για ανοιχτές ερευνητικές συνεργασίες και ανοιχτές πατέντες, κόντρα στο επιβεβλημένο οικονομοκεντρικό σύστημα, για την από κοινού δημιουργία λύσεων αιχμής με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
 
 
Τέλος, το κράτος οφείλει να παρέχει ουσιαστική προστασία στους μάρτυρες και δημοσιογράφους υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος, σεβόμενο το πλαίσιο κανόνων και λειτουργίας της ΕΕ, ξεκινώντας από την άμεση και διαφανή ενσωμάτωση των σχετικών οδηγιών της γι’ αυτά τα ζητήματα».

 
Τέλος, σε παρέμβασή του ο Νίκος Ράπτης, επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα με το οποίο οι Πράσινοι βρίσκονται σε συνομιλίες με σκοπό τη συνεργασία, είπε μεταξύ άλλων ότι «το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα έχει σκοπό του να ακουστεί η κραυγή όλων των ζώων για ελευθερία στην κεντρική πολιτική σκηνή.
 
 
Από την άποψη αυτή, είμαστε ευτυχείς που υπάρχουν συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, που παρά τις πολιτικές μας διαφορές είναι πρόθυμες να συνεργασθούν μαζί μας για απελευθέρωση των ζώων, φυτοφαγική μετάβαση και οικολογικό μετασχηματισμό. Η Βουλή χρειάζεται πρόσωπα που θα είναι έτοιμα να δώσουν τον αγώνα για Κλιματική Δικαιοσύνη, Ισότητα και Δικαιώματα για τους αδύναμους. Χαιρόμαστε που θα δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα».