“Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950: Ένα έθνος σε κρίση” – Σειρά σεμιναρίων από το Cine Δράση

Ξεκινώντας από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα, εγκαινιάζουμε στο Cine Δράση σειρά μαθημάτων με θέμα: «Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950: Ένα έθνος σε κρίση».

Κύρια γεγονότα που σημειώνονται τη δεκαετία του 1940 στην Ελλάδα και αποτελούν ακόμα και σήμερα σημεία δημόσιας συζήτησης και πολλές φορές αντιπαράθεσης, είναι ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος Πόλεμος που αναδιέταξαν καθοριστικά το πολιτικό σύστημα, ενώ αξιοσημείωτα ζητήματα είναι ο Δωσιλογισμός (στρατιωτικός και πολιτικός) με τη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Με αφετηρία τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Προκόπης Παπαστράτης θα μας απαντήσει στην 1η συνάντηση την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2024 στις 19:00 σε ερωτήματα όπως:

1. Γιατί το πολιτικό αδιέξοδο στα μέσα της δεκαετίας του 1930 καταλήγει στη δικτατορία του Μεταξά της 4ης Αυγούστου 1936;

2. Ποιος είναι ο ρόλος του ξένου παράγοντα και ιδιαίτερα των Άγγλων στην Ελλάδα;

3. Πως και γιατί συνδέεται με την άνοδο του Μουσολίνι και του Χίτλερ στην εξουσία;

4. Ποια είναι τα επεκτατικά σχέδια του Μουσολίνι στη Μεσόγειο και του Χίτλερ στον «ζωτικό χώρο» της Ναζιστικής Γερμανίας στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη;

5. Πως αντιμετωπίζει η Αγγλία τον Μεταξά και τι επιδιώκει ο Μεταξάς;

6. Γιατί η Αγγλία θέλει να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα και πως αντιδρά ο Μεταξάς;

7. Γιατί ο Γεώργιος επιλέγει τον Κορυζή ως διάδοχο του Μεταξά;

8. Ποιες είναι στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες της άφιξης της αγγλικής στρατιωτικής βοήθειας;

9. Γιατί καταρρέει το καθεστώς της δικτατορίας και τι επακολουθεί;

Με βάση τη θεματική κάθε συνάντησης, ειδικοί προσκεκλημένοι του Καθηγητή Π. Παπαστράτη θα συνεπικουρούν το εγχείρημά του, ενώ τα μαθήματα θα βιντεοσκοπηθούν και θα μεταδίδονται από το κανάλι του Cine Δράση στο you tube.

Τα μαθήματα θα γίνονται την 1η Παρασκευή κάθε μήνα. Πρώτη συνάντηση Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024, ώρα: 19:00′, Πάρνηθος 21, Βριλήσσια (στέκι της ΔΡΑΣΗΣ για μια Άλλη πόλη)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2111165797