Ρ.Ε.Κ. Βύρωνα:Το χτύπημα του κουδουνιού στα σχολεία ξεκινά με σωρεία προβλημάτων

|||

|||

            Από το γραφείο τύπου της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

            Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την υποβάθμιση, διάλυση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου. Η πολιτική της πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς υλοποιώντας τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους 4692/2020 και 4823/2021 που η ίδια ψήφισε.

 

           Η διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 5.30 μ.μ. εξαγγέλθηκε ως μέτρο καταπολέμησης της υπογεννητικότητας, την ίδια στιγμή που οι μισθοί των νέων εργαζόμενων δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ, πλήττονται από την ανεργία, την υπερεκμετάλλευση, την εντατικοποίηση και το 12ωρο είναι το καθημερινό ωράριο για χιλιάδες γονείς. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές για αυτή την παράταση ωραρίου.

 

          Τα σχολεία ξεκινούν με χαλάρωση των ήδη ελάχιστων περσινών μέτρων για την πανδημία, που διαπιστώνουμε καθημερινά πως δεν τελείωσε. Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας συνεχίζεται και τη νέα σχολική χρονιά . Η ακρίβεια στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, στα αναλώσιμα υλικά, θα βγάλει εκτός τους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών. Η κυβέρνηση προτείνει λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας για το δημόσιο που πετάνε το μπαλάκι για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους. Αλήθεια, πώς ακριβώς θα εξοικονομηθεί ρεύμα και θέρμανση στα σχολεία; Θα περιοριστεί ο φωτισμός των αιθουσών, θα κλείσουν φωτοτυπικά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, θα μειωθούν οι ώρες λειτουργίας των καλοριφέρ;

 

          Η ακρίβεια δεν αφορά όμως μόνο τη λειτουργία των σχολείων: πλήττει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μετά από δέκα χρόνια μνημονιακών περικοπών σε μισθούς συντάξεις και δημόσιες δαπάνες, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζόμενων εντείνεται με πρόσχημα την πανδημία και τον ενδοκαπιταλιστικό πόλεμο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βάζει πλάτη για την υλοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που διαλύουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Αντί για ουσιαστικά μέτρα στήριξης καθιερώνει και μοιράζει pass στην προσπάθειά της να κατευνάσει την οργή των πολιτών.

 

         Οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη προκειμένου να προμηθευτούν τα σχολικά είδη των παιδιών τους και να πληρώσουν τα αυξημένα δίδακτρα των φροντιστηρίων. Την ίδια στιγμή ο μισθός δεν αρκεί για να πληρωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, τα ενοίκια, οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Με περίσσεια κυνικότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει ότι θα είναι ο χειρότερος χειμώνας από το 1942. Να θυμίσουμε ότι τον άγριο εκείνο κατοχικό χειμώνα, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα εξαιτίας των Γερμανών κατακτητών και του συμμαχικού αποκλεισμού ενώ οι μαυραγορίτες θησαύριζαν. Η αναζήτηση φτηνής στέγης έχει γίνει βραχνάς για χιλιάδες εργαζόμενους, το ενοίκιο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους, χωρίς να η κυβέρνηση να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασυδοσία στις τιμές των ενοικίων. Οι πλειστηριασμοί οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια τους.

 

        Για άλλη μια χρονιά και παρά τους συνεχιζόμενους διορισμούς η ελαστική εργασία ζει και βασιλεύει στο χώρο της εκπαίδευσης. Χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν στις αρχές του μήνα προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά και να ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

 

        Η δημοτική αρχή Βύρωνα για άλλη μια φορά υποδέχεται την έναρξη της νέας χρονιάς απροετοίμαστη. Δεν έχει θέσει καμία διεκδίκηση απέναντι στην κεντρική εξουσία για επιπλέον χρηματοδότηση για τα σχολεία. Η υποτυπώδης ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων έγινε μετά από πιέσεις των σωματείων Εργαζομένων του Δήμου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων είναι σημαντικά κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, η λειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων μέχρι τις 5.30 μ.μ. δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες για τον καθαρισμό τους και η δημοτική αρχή αναλώνεται σε επικοινωνιακή διαχείριση για δήθεν προγραμματισμό πρόσληψης 36 καθαριστριών την επόμενη σχολική χρονιά.

 

        Οι τεχνικές παρεμβάσεις και επισκευές στα σχολικά κτίρια, ήταν αποσπασματικές και δεν αντιμετωπίζουν το σύνολο των αναγκών, με δεδομένο ότι τα περισσότερα κτίρια είναι παλιά. Οι όποιες παρεμβάσεις όμως πρέπει να τηρούν και ορισμένες προδιαγραφές. Η κατασκευή π.χ. τουαλετών για ΑμΕΑ μαθητές, διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία ωστόσο όμως είναι αναγκαίο να τηρούνται ορισμένοι κανόνες. Δεν μπορεί την τουαλέτα αυτή να την μοιράζονται μαζί με τους εκπαιδευτικούς και να δηλώνεται ότι «αν έρθει άτομο με αναπηρία θα δούμε τι θα κάνουμε», ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ανελκυστήρας στο σχολείο για τη μετάβαση των μαθητών με κινητικά προβλήματα στους ορόφους των σχολείων. Τέτοιες πρακτικές αποτελούν περισσότερο επικοινωνιακά τεχνάσματα παρά οδηγούν σε λύσεις.

        Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής τα νηπιαγωγεία συνεχίζουν να στεγάζονται σε ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα παραμένει ακόμη κλειστό, δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία κατεδάφισης, το 4ο Νηπιαγωγείο μοιράστηκε σε δύο ακατάλληλα κτήρια προκειμένου να εξασφαλιστούν οι χώροι για τη λειτουργία του, ενώ καταβάλλονται τεράστια ποσά για την ενοικίασή τους. Η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά άφησε για την τελευταία στιγμή την εξεύρεση λύσης για τη στέγαση του νηπιαγωγείου και τελικά κατέφυγε σε λύσεις που δεν εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νηπίων.

       Στους παιδικούς σταθμούς του δήμου δεκάδες βρέφη έμειναν εκτός παιδικών σταθμών λόγω έλλειψης θέσεων. Οι γονείς θα καταφύγουν σε ατομικές λύσεις είτε ακριβοπληρώνοντας ιδιωτικούς σταθμούς είτε πληρώνοντας γυναίκες στο σπίτι να προσέχουν τα βρέφη. Οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις και επισκευές στο σύνολο των παιδικών σταθμών που εκκρεμούν από τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας και παιδαγωγούς δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία τους. Εννιά χρόνια η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να δώσει λύση στην κατασκευή νέων σύγχρονων σταθμών που θα καλύπτουν τις ανάγκες των γονέων.

 

        Η δημόσια παιδεία δεν είναι εμπόρευμα!

Ως Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση δηλώνουμε ότι θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για να μην υλοποιηθεί το φθηνό, ανταγωνιστικό σχολείο των λίγων, το σχολείο των αποκλεισμών, της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας, του ανταγωνισμού, που μεταφέρει τις ευθύνες για τα προβλήματα του σχολείου για την υποχρηματοδότηση στις πλάτες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *