Προχωρά η ένταξη Πεύκου Πολίτη και Ζώνης Δουκίσσης Πλακεντίας στο σχέδιο πόλης Χαλανδρίου

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου, το πρώτο βήμα ένταξης στο σχέδιο πόλης Δήμου Χαλανδρίου έγινε με την πρώτη ανάρτηση της πράξης εφαρμογής που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 20 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2024.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Δήμος Χαλανδρίου στιγματίζει και καταγγέλλει την εξαίρεση του Αμερικανικού Κολλεγίου (ACS) από την εισφορά σε γη και χρήμα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με πολιτική απόφαση της κεντρικής διοίκησης, γεγονός που θα επιφέρει την άδικη επιβάρυνση ιδιοκτητών και Δήμου προκειμένου να τηρηθεί το ισοζύγιο των εισφορών σε γη και των απαιτούμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Χαλανδρίου έχει ως εξής:

Σε ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής Πεύκου Πολίτης και της Ζώνης Δουκίσσης Πλακεντίας, συνολικής έκτασης 1.300 στρ., προχωρά ο Δήμος Χαλανδρίου.

Μετά την ολοκλήρωση και έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης που εκπόνησε ο Δήμος, ξεκινά την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 η Α’ Ανάρτηση της Πράξης Εφαρμογής, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου 2024, αποδεχόμενο την εισήγηση του Δημάρχου, Σίμου Ρούσσου.

Η Πράξη Εφαρμογής θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Δήμου Χαλανδρίου (www.chalandri.gr).

Καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις εν λόγω περιοχές, έως την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024, να λάβουν γνώση των στοιχείων και να υποβάλλουν (με το γνήσιο της υπογραφής τους ή όποιου άλλου έχει έννομο συμφέρον) τυχόν ενστάσεις, δια ζώσης στο Πρωτόκολλο του Δήμου Χαλανδρίου (εργάσιμες ημέρες και ώρες).

Μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία – Τέλος στην ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών

Με την ένταξη στο σχέδιο πόλης των δυο περιοχών που αποτελούν πάνω απο το 10% της έκτασης του Χαλανδρίου, λήγει οριστικά η ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών που δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους για δεκαετίες ενώ δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής.

Δημιουργείται έτσι μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για το Χαλάνδρι, δικαιώνοντας πλήρως τη συστηματική, επίμονη και επίπονη προσπάθεια της σημερινής διοίκησης του Δήμου, να κλείσει μια εκκρεμότητα 53 ετών από την έκδοση του ΠΔ που άφησε εκτός σχεδίου τις δυο περιοχές και 37 ετών από την πρώτη απόπειρα των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου για τη σύνταξη Πολεοδομικής Μελέτης!

Η σημερινή διοίκηση ολοκλήρωσε εγκαίρως, το 2018, την Πολεοδομική Μελέτη η οποία μετά από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πέντε χρόνια μετά, δίνοντας επιτέλους το δικαίωμα στον Δήμο να προχωρήσει στην εκπόνηση των πράξεων εφαρμογής.

Αδικαιολόγητη εξαίρεση του ACS

Δυστυχώς και παρά τις επίμονες προσπάθειες του Δήμου Χαλανδρίου, κατά την έγκριση της μελέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πολιτική απόφαση της κεντρικής διοίκησης, εξαιρέθηκε από την Πολεοδομική Μελέτη η ιδιοκτησία των 35.000 τ.μ. του Αμερικανικού Κολλεγίου ACS, το οποίο, με τον τρόπο αυτό, απαλλάχθηκε αδικαιολόγητα, από την υποχρέωση να εισφέρει σε γη και χρήμα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η πολιτική αυτή επιλογή, αναγκάζει τον Δήμο να προχωρήσει σε χρήση τμημάτων αδιάθετων δημοτικών οικοπέδων– υποδοχέων από την πολεοδομική ενότητα 15 – Πάτημα Ι, σε ιδιοκτήτες των προς ένταξη περιοχών, προκειμένου να τηρηθεί το ισοζύγιο των εισφορών σε γη (με τους καταργούμενους κοινόχρηστους χώρους) και των απαιτούμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.