Οι εργαζόμενοι της κοινωνικής υπηρεσίας για τη Σχολή Γονέων

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης δηλώνουν ότι δεν ρωτήθηκαν και κυρίως δεν αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωσή της.

..

Η ανακοίνωσή τους:

ΘΕΜΑ: «Ενημερωτική επιστολή για τις ανακριβείς ανακοινώσεις περί λειτουργίας Σχολής Γονέων της Ένωσης Γονέων Πεύκης-Λυκόβρυσης σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Εθελοντισμού»

..

Σχετικά με τα όσα δημοσίως αναφέρονται τις τελευταίες μέρες, που εκτιμούμε ότι μας απαξιώνουν ως επαγγελματίες και ως επιστημονικό προσωπικό, ακυρώνοντας τη δουλειά μας, και σεβόμενοι/ες, την συνεργασία ετών με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους γονείς και όλους τους πολίτες που μας έχουν εμπιστευτεί και μας εμπιστεύονται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, θεωρούμε υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε.

..

Αναφορικά με την ανακοίνωση που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και στην επιστολή που απεστάλη στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων και αναφέρεται σε λειτουργία «Σχολής Γονέων» με την συνεργασία του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Εθελοντισμού, σας ενημερώνουμε ρητώς ότι ουδεμία προηγούμενη συνεννόηση και συνεργασία με το ανωτέρω Τμήμα υφίσταται.

..

Το Τμήμα στελεχώνεται από οχτώ άτομα ως επιστημονικό προσωπικό, πέντε κοινωνικούς λειτουργούς και τρεις ψυχολόγους, ο ρόλος των οποίων είναι να παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, να υλοποιούν παρεμβάσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας, είτε αυτόνομα είτε οργανώνοντας δίκτυα και συμπράττοντας με άλλους δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο ενδιαφέροντος.

..

Από το 2018, σε συνεργασία με τους Δ/ντες και τους Συλλόγους Διδασκόντων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και την Ένωση Γονέων Πεύκης-Λυκόβρυσης, έχουμε υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις όπως: ανοιχτές ομιλίες, ομάδες εκπαιδευτικών, ομάδες μαθητών και ομάδες γονέων, όπως αυτές αποτυπώνονται στους ετήσιους απολογισμούς του Τμήματος. Επομένως, διαθέτουμε και την επιστημονική εξειδίκευση και την πρακτική εμπειρία στο συγκεκριμένο πεδίο. Εξυπακούεται ότι η Ένωση, έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει με ποιους θα συνεργαστεί, αλλά όχι να υπονοείται αδυναμία ή άρνηση του Τμήματος μας να παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.

..

Επίσης, σας θέτουμε υπόψη, ότι ο Δήμος μας, πριν την τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας, ήταν ίσως ο μοναδικός Δήμος Βορείων Προαστίων που είχε λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για να υλοποιεί ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις εντός των σχολικών μονάδων Β΄/θμιας Εκπαίδευσης κατά το ωρολόγιο πρόγραμμα, αφού προηγουμένως είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση με ομάδες – στόχου, εργαλεία και προσδοκώμενα αποτελέσματα, η οποία είχε συνταχθεί από το παρόν προσωπικό.

..

Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, ότι η Υπηρεσία μας δεν εισηγήθηκε, ούτε πρότεινε να γίνει μετάθεση αρμοδιοτήτων της, ούτε ζητήθηκε η συνδρομή της για την εν λόγω δράση και δήλωσε αδυναμία. Αντιθέτως, έχει αποδείξει επανειλημμένως τη διάθεσή της να ασκεί το έργο της σε ένα πλαίσιο ήδη αναπτυγμένων σχέσεων με την κοινότητα.

..

Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι ασκούμε τα καθήκοντα μας με ευσυνειδησία, επαγγελματισμό, ηθική και βάσει του κώδικα δεοντολογίας που μας διέπει, το Τμήμα συνολικά, διαχωρίζει τη θέση του από τις όποιες ανακοινώσεις διακινούνται τις τελευταίες μέρες περί εμπλοκής του στη συγκεκριμένη δράση.”

..

Εκ του ΔΣ