Απεργίες εργαζομένων σε όλη τη χώρα – Δεμένα τα πλοία 22 και 23 Οκτωβρίου

Απεργιακός «κόμβος» η 23η Οκτωβρίου ενόψει της γενικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου, με μια σειρά από κλάδους να κατεβάζουν ρολά – Απεργίες σε λιμάνια, σχολεία και νηπιαγωγεία, τουρισμό και εστίαση

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη για τη ΛΑΡΚΟ

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

Πλήθος απεργιών τις επόμενες μέρες από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες, μαζικές προσλήψεις, ενώ αντιτίθενται στις πρόσφατες συνδικαλιστικές διώξεις. Στην ατζέντα μπαίνει και η υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, που αναδείχθηκε έντονα και από την απεργία στα νοσοκομεία στις 17 Οκτωβρίου.

ΠΝΟ: 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία

Δεμένα θα είναι τα πλοία σε όλη τη χώρα την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου μετά από την προκήρυξη 48ωρης απεργίας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Βασικό επίδικο η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με αύξηση 12%, την ώρα που ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας αντιπρότεινε αύξηση μόλις 3%, σύμφωνα με την ΠΝΟ.



Παράλληλα η ΠΝΟ διεκδικεί:

• Κατάργηση του Ν.41/50,

• Άμεση τροποποίηση του άρθρου για την τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ, Ταχυπλόων Πλοίων και

• Επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης,

• Στην πράξη και όχι στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, την μη έγκριση δρομολογίων από το Σ.Α.Σ. και των Υπουργό, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών, τα 150.000.000 ευρώ που εισπράττουν ετησίως από το Κρατικό ταμείο για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, το μποναμά που τους ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου τους λόγω της περίφημης μετάβασης στη πράσινη ναυτιλία», τονίζει με ανακοίνωσή της.

24ωρη απεργίαστις 23 Οκτωβρίου έχουν προκηρύξει, επίσης, οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και μέτρων για την ασφάλεια.

Κλειστά σχολεία και νηπιαγωγεία στις 23/10 – Στάση εργασίας σε γυμνάσια και λύκεια

«Νίκη Πολιτών»: Έχουν καθυστερήσει σημαντικές εργασίες στα σχολεία


Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι εκπαιδευτικοί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου με 24ωρη απεργία της ΔΟΕ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ στη δευτεροβάθμια, καλώντας σε διαδήλωση στις 12.00 στα Προπύλαια. «Απεργούμε για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια. Απεργούμε για την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στην εκπαίδευση, με τους οποίους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μορφώσουν τους/τις μαθητές/τριες. Απεργούμε να μην προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων με όχημα τη λεγόμενη “αξιολόγηση”. Απαντάμε δυναμικά απέναντι στα πειθαρχικά και τις άδικες διώξεις», τονίζει μεταξύ άλλων η ΔΟΕ.

Πιο συγκεκριμένα οι δάσκαλοι σημειώνουν πως «από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€». Ζητούν επίσης την άμεση επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και την υπογραφή ΣΣΕ για όλο τον κλάδο, «που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα». Ακόμα καταγγέλλουν τις χιλιάδες συγχωνεύσεις τμημάτων πανελλαδικά, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αρχή της χρονιάς.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα, με 48ωρη απεργία στις 24 και 25 Οκτωβρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε.).

Απεργία σε επισιτισμό και τουρισμό: «Χέρι» στο φιλοδώρημα

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 10.30 και συγκεντρώσεις κατά τόπους καλούν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, που έχουν προκηρύξει οι ομοσπονδίες και τα σωματεία του κλάδου. Πάγιο αίτημα των εργαζόμενων παραμένουν οι Πανελλαδικές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα και μαζική εστίαση «με ουσιαστικές αυξήσεις, που θα διασφαλίζουν όλα τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, όμως, και για την προσπάθεια να φορολογηθεί το φιλοδώρημα. Ζητούν την απόσυρση της πρότασης για φορολόγηση της ενίσχυσης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό.