Δεκάδες συνελεύσεις κατοίκων από γειτονιές της Αθήνας καλούν σε πορεία υπεράσπισης του πρασίνου και των ελεύθερων δημόσιων χώρων το Σάββατο (19/10) στη 13.00 στο Μοναστηράκι.
Τονίζουν πως στέκονται «απέναντι στις αναπλάσεις που καταστρέφουν την καθημερινότητά μας», με σύνθημα «ούτε ένα δέντρο κομμένο, ούτε ένας κόκκος τσιμέντο». Σημειώνουν επίσης ότι «η τεράστια καταστροφή των δασών σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό καθιστά επιτακτική την ανάγκη υπεράσπισης και διεκδίκησης ακόμη περισσότερου πρασίνου».
«Υπερασπιζόμαστε ελεύθερους και δημόσιους χώρους, απέναντι στη λογική του ελέγχου. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση, την τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό. Αυτή η πόλη δεν ανήκει σε επενδυτές, εργολάβους και εταιρείες», προσθέτουν.
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: Αγώνας σε κάθε γειτονιά η απάντησή μας
Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Μοναστηράκι καλεί η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική αναφέροντας:
«Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι μέσα ή και σε επαφη με τον αστικό ιστό – πλατείες, πάρκα, άλση, δάση, ρέματα, ακτές – είναι ζωτικοί για την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις πόλεις.
Από την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων μέχρι τη σημερινή της δημοσιονομικής λιτότητας, προωθείται μία άνευ όρων λεηλασία των δημόσιων αγαθών, των κοινωνικών υποδομών, της γης, αλλά και των φυσικών στοιχείων που συνδέονται μαζί της, με κύριο στόχο την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και της επιχειρηματικής κερδοφορίας μέσα από τη διασφάλιση νέων επενδύσεων.
Οι κυβερνητικές πολιτικές δεν εξαίρεσαν τους δημόσιους ελεύθερους χώρους. Προωθηθήκαν και προωθούνται σχέδια άμεσης ή έμμεσης εκμετάλλευσής τους από ιδιωτικά συμφέροντα και τη μετατροπή εκτεταμένων τμημάτων τους σε εμπόρευμα. Από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την απαλλοτρίωση υπέρ της Lamda Development της παραλίας του Αγίου Κοσμά όπου “φυτρώνουν” δύο ουρανοξύστες, μια “μικρή Αθήνα” για τους πολύ πλούσιους, καζίνο, εμπορικά κέντρα κα. Μέχρι τις τεράστιες εκτάσεις του Ελαιώνα που τσιμεντώνονται υπέρ των συμφερόντων μιας ΠΑΕ, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή που κατατεμαχίζεται για να υποδεχτεί την κάθε ασύμβατη χρήση. Και το Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος που επιδιώκεται να “μουσιοποιηθεί”, χάνοντας σχεδόν 400 μεγάλα δέντρα, την πλατεία Εξαρχείων που καταστρέφεται για να γίνει ένας άχρηστος για τις μεταφορές σταθμός μετρό με καταστολή και αστυνομοκρατία στη γειτονιά, του Φιλοπάππου, το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ σε Δάφνη – Υμηττό που θα καταληφθεί από το τσιμέντο του κατ’ ευφημισμό “κυβερνοπάρκου”, το πάρκο Τρίτση, τμήμα του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω κα.
«0,96τμ πρασίνου/κάτοικο»
Η Αθήνα με τα -κάτω των ορίων- 0,96τμ πρασίνου/κάτοικο και την εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται καταδικασμένη σε 17 χρόνια να έχει υψηλότερη μέση θερμοκρασία κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Και όλα αυτά πριν την πυρκαγιά του Αυγούστου που κατέκαψε τεράστιες δασικές εκτάσεις των βουνών που περικλείουν το Λεκανοπέδιο με αποτέλεσμα σήμερα η Αθήνα να στερείται το 37% των γύρω δασών.
Αντί για την αύξηση των χώρων πρασίνου στην πόλη, οι κυβερνήσεις έχουν άλλες προτεραιότητες: επενδύσεις κεφαλαίων στον τουρισμό και το real estate και εμπορευματοποίηση των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων δημόσιων χώρων που έχουν απομείνει.
Σε αυτό το τοπίο, η συλλογική αντίσταση των κατοίκων στα παραπάνω σχέδια, σε κάθε γειτονιά, ειναι η μόνη αναγκαία απάντηση στην υλοποίηση αυτών των δυστοπικών σχεδιασμών. Και όλα αυτά τα χρόνια, κάτοικοι και συλλογικότητες δίνουν σκληρούς αγώνες.
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στέκεται στο πλάι τους με όλες τις δυνάμεις της για την υπεράσπιση και διεύρυνση του ελεύθερου δημόσιου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος στον αστικό και περιαστικό ιστό του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας.
• Να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον (δάση, άλση, χώροι πρασίνου) που έχει απομείνει στον αστικό και περιαστικό ιστό των πόλεων.
• Όχι σε επέκταση σχεδίων πόλης προς τα βουνά και τις παραλίες (ακόμα και για λεγόμενους «κοινωφελείς» σκοπούς).
• Ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, προσβάσιμοι για όλο το λαό και τη νεολαία. Ενάντια σε περιορισμούς, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορικές και άλλες «ανταποδοτικές» χρήσεις. Καμιά εμπορευματοποίηση των παραλιών, ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές.
• Να καταργηθεί το Υπερταμείο.
• Μέτρα προστασίας της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τους διεκδικητές της ιδιοκτησίας της, τους καταπατητές, τους εργολάβους.
• Απαλλοτριώσεις χώρων (μεγάλων εταιρειών, μεγαλοϊδιοκτητών, τραπεζών, εκκλησίας κ.ά.) χωρίς αποζημίωση και δωρεάν διάθεσή τους στο λαό και τη νεολαία για αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό.
• Να σταματήσει η στοχευμένη υποβάθμιση περιοχών μέσα στις μεγαλουπόλεις, προκειμένου αυτές να εξαγοραστούν φτηνά από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Όχι στις παρεμβάσεις “αναπλάσεων” με βάση τα επενδυτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που οδηγούν σε υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων και αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής σύνθεσης ολόκληρων γειτονιών. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός βασισμένος στις κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων κάθε περιοχής. Αύξηση των δαπανών για δημόσιες υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους.
• Να αποτραπούν οι fast track παρακάμψεις του πολεοδομικού σχεδιασμού και οι χωροταξικές ρυθμίσεις για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα που οδηγούν σε πόλεις-τέρατα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και σε οξυμένες κοινωνικές αντιθέσεις στις γειτονιές.
• Να διασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι και να σχεδιαστεί η λειτουργία της πόλης για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι ανάγκες συλλογικής συνεύρεσης και επικοινωνίας τους.
• Να διατηρηθεί ο ιστορικός-πολιτιστικός χαρακτήρας των περιοχών. Να σταματήσουν τα έργα βιτρίνας που εξυπηρετούν το ιδιωτικό κεφάλαιο.»