Μ. Ψυχάλης: Κερδίζουμε τη «μάχη» σε ενέργεια και απορρίμματα (vid)

Τα αποτελέσματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα βήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τα σχολεία και το στοίχημα των οικονομικών τα σημεία που ξεχώρισαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Μ. Ψυχάλη

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου έδωσε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριος Ψυχάλης κάνοντας έναν απολογισμό των πρώτων δέκα μηνών της θητείας της νέας δημοτικής αρχής. Καθαριότητα, ανακύκλωση, ενέργεια, πράσινο, κοινωνική πολιτική και σχολεία οι βασικοί άξονες που ανέπτυξε.

Ξεκινώντας από τον τομέα με τα πιο θετικά αποτελέσματα, ο Μ. Ψυχάλης παρουσίασε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής στην ανακύκλωση. Σημείωσε την τοποθέτηση καφέ κάδων σε όλο το δίκτυο, τοποθέτηση κάδων για χαρτί αλλά και προσθήκη 200 κάδων ανακύκλωσης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο Δήμος μέσα σε 9 μήνες μείωσε κατά 14% την ταφή απορριμμάτων, ενώ συνέλεξε 100 τόνους βιοαποβλήτων, τα οποία ανακυκλώνονται δίνοντας πολλαπλά οφέλη.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της συλλογής βιοαποβλήτων ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει μοιράσει καταρχάς αριθμημένους καφέ κάδους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προχωρώντας σε σύστημα «πληρώνω όσο πετάω». Παράλληλα συνεχίζεται η διανομή ατομικών καφέ κάδων στα νοικοκυριά. Η συμμετοχή των πολιτών, μάλιστα, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τους εξασφαλίσει έκπτωση 5% στα δημοτικά τέλη ανά έτος.

Περισσότερα από 1.000 φωτιστικά LED σε 9 μήνες

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο κ. Ψυχάλης στο ενεργειακό και στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να μειώσει την κατανάλωση. Για αυτόν τον λόγο προχώρησε τάχιστα η αντικατάσταση όλων των παλαιών λαμπτήρων οδοφωτισμού, ενώ τοποθετήθηκαν περισσότερα από 1.000 φωτιστικά LED μέσα σε 9 μήνες. Δεύτερο σημαντικό βήμα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των σχολείων, εξασφαλίζοντας ενέργεια για τις ανάγκες των σχολικών εγκαταστάσεων.


Για τον Μ. Ψυχάλη η παραπάνω «μάχη» με την ενέργεια και τα απορρίμματα, όπως είπε χαρακτηριστικά, πέρα από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γίνεται για να εξοικονομηθούν χρήματα τα οποία θα επενδυθούν στην κοινωνική πολιτική και το πράσινο. Παρά βέβαια ότι ο Δήμος έχει μειώσει κατά πολύ τα απορρίμματα που θάβει στον ΧΥΤΑ, ο ΕΔΣΝΑ ακόμα τον χρεώνει με βάση το ποσό που έθαβε το 2020!

«Ξεκινήσε η ιστορική ανάπλαση στο κτήμα Τζερμιά»

Ο κ. Ψυχάλης στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα καθημερινότητας εστιάζοντας στη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου στη συμβολή των οδών Καζαντζάκη και Γ. Παπανδρέου, στην «ιστορική ανάπλαση στο κτήμα Τζερμιά», όπως είπε, καθώς και στην πλατεία Πέρρου. Για την τελευταία, μάλιστα, ενημέρωσε πως εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως με την επιστροφή της λαϊκής αγοράς δε θα επιτρέψει η πλατεία να μετατρέπεται σε προσωρινό parking για τους επαγγελματίες της λαϊκής.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης στις εργασίες σύνδεσης των οικιακών ακαθάρτων με το δίκτυο ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ στο Ηλιακό Χώριο. Υποστήριξε σχετικά πως τα έργα προχωρούν με γρήγορο ρυθμό ευχαριστώντας τους αρμόδιους για τη συμβολή τους. Ενημέρωσε επίσης και για τη λειτουργία του ΚΕΠ τις απογευματινές ώρες ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι.

«Δεχτήκαμε όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς»

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ο Μ. Ψυχάλης επισήμανε τη μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών κατά 10%, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Στάθηκε επιπλέον και στην ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στο 3ο Δημοτικό χωρητικότητας 70 παιδιών. Αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Νοέμβριο.

Από τις παρεμβάσεις στα σχολεία ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, η μεταφορά του Πειραματικού σε νέο κατάλληλο χώρο καθώς και η ολοκλήρωση των εργασιών για το 3ο Δημοτικό. Ο Μ. Ψυχάλης έκανε γνωστό επίσης πως αντικαταστάθηκαν όλες οι παλιές (τούρκικες) τουαλέτες των σχολείων, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία δύο γηπέδων 5×5.

«8.000 ευρώ ο Πολιτιστικός Σεπτέμβρης – 70.000 ευρώ της προηγούμενης διοίκησης»

«Καρφί» προς την προηγούμενη δημοτική αρχή Μαυρίδη πέταξε έπειτα αναφερόμενος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. «8.000 ευρώ ο Πολιτιστικός Σεπτέμβρης που διοργανώσαμε. 70.000 ευρώ είχε δαπανήσει πέρσι το ΠΕΑΠ», είπε, υπογραμμίζοντας, όμως, πως μέρος των έργων που υλοποιούνται είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση.


Στη συνέχεια παρουσίασε κάποιες από τις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στον τομέα του πρασίνου. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το δάσος Μορέλλα τονίζοντας πως με τη δασολογική μελέτη κατοχυρώθηκε ότι πρόκειται για δάσος «και όχι για χορτολιβαδική έκταση». Ενημέρωσε επίσης και για τη διαδικασία εκπόνησης κανονισμών για το πράσινο για να επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα σε περιπτώσεις που χρειάζεται.

«Αγκάθια» η υποχρηματοδότηση και η γραφειοκρατία για τον Μ. Ψυχάλη


Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης στην κακή οικονομική κατάσταση των Δήμων, που μειώνει τις δυνατότητές τους, όπως και η γραφειοκρατία κατά τον κ. Ψυχάλη. Υποστήριξε πως δεν είναι λάθος η λογική του τέλους ταφής, όμως, δεν μπορεί αυτά τα χρήματα να μη δίνονται πίσω για πολιτικές ανακύκλωσης.

Με αφορμή τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την ανακύκλωση καταλόγισε στην κεντρική διοίκηση την απουσία ενός συνολικού σχεδίου αλλά και τη μη πρόβλεψη διαφόρων ρυθμίσεων, που κάνουν την ανακύκλωση «ακριβό σπορ». «Οι Δήμοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους αλλά χρειάζονται και τα αντίστοιχα εργαλεία», είπε χαρακτηριστικά.