Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές του ΑΠΘ, ζητά η ΛΑ.Ε.

Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι διαμαρτυρόταν για την εικόνα διάλυσης του Ιδρύματος με αφορμή το ατύχημα με την αποκόλληση ασανσέρ και την πτώση του (ευτυχώς ήταν άδειο εκείνη την ώρα), ζητά η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά.

Να σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. μπήκε στο κτήριο και προχώρησε στις συλλήψεις (κι όχι μόνο) μετά από κλήση της από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος αντί για την ασφάλεια των φοιτητών, καθηγητών και λοιπών εργαζομένων του Πανεπιστημίου μερίμνησε για τη δική του, προσωπική ασφάλεια, καλώντας τα ΜΑΤ. “Η τρομοκρατία και η καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων δεν θα περάσουν”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΛΑ.Ε. – Α.Α.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς έχει ως εξής:

Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά καταγγέλλει απερίφραστα την εισβολή της Αστυνομίας στους χώρους του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια κινητοποίησης των Φοιτητικών Συλλόγων στον πρύτανη του ιδρύματος, η οποία κατέληξε σε συλλήψεις πέντε φοιτητών. Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από την πτώση ασανσέρ στις Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ, η οποία από καθαρή τύχη δεν συνοδεύτηκε από θύματα.

Η πτώση του ασανσέρ στους χώρους του ΑΠΘ είναι ενδεικτική της θλιβερής κατάστασης στην οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να περιέλθουν. Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους κολλεγιάρχες ώστε να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμια της χώρας αφήνονται στη μοίρα τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση επιστρατεύει την καταστολή και την τρομοκράτηση των φοιτητών ώστε να σιγήσει κάθε φωνή η οποία αναδεικνύει τις εγκληματικές της ευθύνες.

Όπως έγινε με την πρόσφατη εισβολή της Αστυνομίας στους χώρους του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια της «Βραδιάς του Ερευνητή», η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του πρύτανη και η οποία οδήγησε σε ακραία αστυνομική βία και καταστολή με 11 συλλήψεις φοιτητών, έτσι και η χθεσινή επέμβαση στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πάλι ύστερα από πρόσκληση του πρύτανη, οδηγώντας σε πέντε συλλήψεις. Η πρυτανεία του ΑΠΘ οφείλει να λογοδοτήσει αμέσως για την πρωτοβουλία της να καλέσει τις αστυνομικές δυνάμεις ώστε να προβεί σε συλλήψεις φοιτητών που κινητοποιούνται.

Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά τάσσεται αταλάντευτα στο πλευρό των φοιτητών και των Φοιτητικών Συλλόγων, οι οποίοι δίνουν εδώ και πολύ καιρό ένα μεγαλειώδη αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, απέναντι στα σχέδια υποβάθμισής της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι αδιαπραγμάτευτη, όσο και αν η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά περί του αντιθέτου.

  • Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι πέντε συλληφθέντες φοιτητές!
  • Απαιτούμε να καταπέσουν όλες οι ανυπόστατες, κατασκευασμένες κατηγορίες!
  • Η τρομοκρατία και η καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων δεν θα περάσουν!