«Κύπρος Αλάγια ξεριζωμός»: Εκδηλώσεις στη Νέα Ιωνία

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
ALAYA ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ | ΩΡΑ 7ΜΜ
Καρολίδου 5, Νέα Ιωνία
με ελεύθερη είσοδο

Με την Αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας αναφέρει:

Με την θλιβερή αφορμή των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα και των 102 χρόνων από τον ξεριζωμό των Αλαγιωτών Μικράς Ασίας από τη πατρογονική γη, στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2024, 7μμ, στον Χώρο Πολιτισμού ALAYA ενεργοποιείται ο άρρηκτος δεσμός της Αλάγιας Μικράς Ασίας με την Κύπρο, τη νέα πατρίδα που αγκάλιασε και ζέστανε τους ξεριζωμένους Αλαγιώτες προγόνους  με αιώνια φιλία και αδελφοσύνη.

Η διήμερη πολιτιστική δράση αδελφοσύνης, με ελεύθερη είσοδο, είναι αφιερωμένη σε δύο κεντρικά πρόσωπα της σύγχρονης τέχνης και λογοτεχνίας της Κύπρου. Η Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, σημαντική συγγραφέας και ποιήτρια και Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και ο Σταύρος Παπαγεωργίου, καταξιωμένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου θα μιλήσει για την «Η ιστορικοποίηση της μνήμης για το 1922 και το 1974 μέσα από την ποίηση Κυπρίων λογοτεχνών με Μικρασιατική καταγωγή» και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί πρώτη προβολή στην Ελλάδα του νέου ντοκιμαντέρ του Σταύρου Παπαγεωργίου «Μνήμη γλυκειάς πατρίδας», του πρώτου ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον  Μικρασιάτικο προσφυγισμό στην Κύπρο, στηρίχθηκε από το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου και παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Trailer «Μνήμη γλυκειάς πατρίδας»

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου | 7μμ

  • Ομιλία Μόνας Σαββίδου-Θεοδούλου με θέμα: «Η ιστορικοποίηση της μνήμης για το 1922 και το 1974 μέσα από την ποίηση Κυπρίων λογοτεχνών με Μικρασιατική καταγωγή». Η τραυματική εμπειρία του ’22 και του ’74 στη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Κύπρου και επιλεκτικά σε Κύπριους λογοτέχνες με Μικρασιατική καταγωγή και την ποίησή τους, η οποία αποδίδει στην ιστορία την καίρια μνημοσύνη της καταδικάζοντας το άδικο και υπερασπιζόμενη το δίκαιο.
  • Προβολή του βραβευμένου ιστορικού κινηματογραφικού αφηγήματος (διάρκειας 14:00) «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Κύπρο των φιλολόγων Μαρίας Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνας Κωνσταντίνου του Λυκείου Αποστόλου Μάρκου Λευκωσίας με την συγκινητική συνδρομή των μαθητριών και μαθητών του σχολείου, στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τη συμβολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με στόχο την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της έλευσης και εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου | 7μμ

  • Μουσική έναρξη από τη βραβευμένη Μεικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών με μαέστρο την Καίτη Τσεκούρα, πιάνο τη Θάλεια Παπαδοπούλου και σολίστ την υψίφωνο Αθηνά Σμέρδη.
  • Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ (διάρκειας 110:00) «Μνήμη γλυκειάς πατρίδας» του Σταύρου Παπαγεωργίου. Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί την συναρπαστική ιστορία του Μικρασιάτη θείου του Αναστάση Τοσούνογλου, ο οποίος επιβίωσε των Ταγμάτων Εργασίας και το 1924 και επασυνδέθηκε με την οικογένεια του που ζούσε στο νησί της Κύπρου από το 1922. Από φτωχός γεωργός, κατορθώνει να φτιάξει μια αμύθητη περιουσία που την προόριζε για αγαθοεργούς σκοπούς. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία συμπαραγωγή της Tetraktis Films, της ΣΕΚιν και του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου και τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας.

Στο χώρο πολιτισμού ALAYA, που λειτουργεί στη Νέα Ιωνία από τον περασμένο Δεκέμβριο και συμμετείχε στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν σύγχρονη έκθεση του εικαστικού φωτογράφου Νίκου Ζαφειρόπουλου «Κοίταξε Πίσω/LookBack», με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με συναρπαστικά πορτρέτα Αλαγιωτών μέσα στην παραδομένη στη λήθη πρώην μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, την Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας, καθώς και έκθεση πλούσιου φωτογραφικού, εικονοληπτικού και τεκμηριωτικού υλικού της ζωής και δράσης των πάντα αισιόδοξων Αλαγιωτών στη νέα τους πατρίδα έως σήμερα και της συγκλονιστικής αδελφοποίησης που πραγματοποίησαν μεταξύ του Δήμου Νέας Ιωνίας και του πατρογονικού Δήμου Αλάνιας Τουρκίας.

Συντελεστές

  • Ποιήτρια-Συγγραφέας Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου
  • Κινηματογραφικός σκηνοθέτης Σταύρος Παπαγεωργίου
  • Φιλόλογος Μαρία Παπαδημητρίου
  • Φιλόλογος Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου
  • Μεικτή Χορωδία Συνδέσμου Αλαγιωτών
    Μαέστρος: Καίτη Τσεκούρα

Πιάνο: Θάλεια Παπαδοπούλου

Τραγούδι: Αθηνά Σμέρδη

  • Τεχνική υποστήριξη: Παναγιώτης Σουτζόγλου
  • Υποστήριξη εκδήλωσης:/DEV/NULL Cultural Management

Πληροφορίες

  • ALAYA Χώρος Πολιτισμού, Καρολίδου 5, Νέα Ιωνία
  • Παρασκευή 11/10/24, ώρα 7μμ και Σάββατο 12/10/24, ώρα 7μμ
  • Με ελεύθερη είσοδο
  • Επικοινωνία: 213 047 85 34 | info@dev-null.gr