Να μειωθούν για όλους οι τιμές των διοδίων, ζητά το Πράσινο Κίνημα

Να σταματήσει η κυβέρνηση τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να προχωρήσει στη μείωση των τιμών των διοδίων για όλους, ζητά με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του το Πράσινο Κίνημα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Πράσινου Κινήματος έχει ως εξής:

Το Πράσινο Κίνημα καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να προχωρήσει στη μείωση των διοδίων.

Το Πράσινο Κίνημα κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια γιατί ενώ από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι, από την 6η Οκτωβρίου 2024, ενόψει της ανάληψης της λειτουργίας της Αττικής Οδού από τον νέο παραχωρησιούχο, τα βασικά διόδια της Αττικής Οδού θα μειωθούν κατά τριάντα (30) λεπτά/διέλευση, ήτοι στο ποσό των 2,50 ευρώ από το ποσό των 2,80 ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως η από 12/9/2024 Σύμβαση Παραχώρησης Υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, η κύρωση της οποίας συζητείται τις ημέρες αυτές στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνει στον παραχωρησιούχο μία σειρά δικαιωμάτων που, ουσιαστικά, αποδομούν πλήρως την εξαγγελία αυτή.

Συγκεκριμένα:

– Το δικαίωμα ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του Βασικού Τέλους Διοδίου, εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε ημερολογιακού έτους, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και ενός μαθηματικού τύπου που περιγράφεται στη Σύμβαση

– Το δικαίωμα της αναπροσαρμογής του ίδιου του Βασικού Τέλους Διοδίου την 1η Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους και

– Το δικαίωμα θέσπισης συστήματος εκπτώσεων στους χρήστες της Αττικής Οδού.

Επίσης, από καμία ρύθμιση της Σύμβασης Παραχώρησης αλλά και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν προκύπτει ότι η μείωση του Βασικού Τέλους κατά 0,30 ευρώ, θα καταλαμβάνει και το ποσό που πληρώνουν οι συνδρομητές της Αττικής Οδού (χρήστες e-pass) για τους οποίους ήδη το μέσο καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό ανά διέλευση ανέρχεται περίπου στα 2,55 €.
 

Χαρακτηριστικά, ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: “Δυστυχώς, ενώ η ακρίβεια μαστίζει την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είναι ξεκάθαρο από τις ρυθμίσεις της Σύμβασης Παραχώρησης αλλά και από την απουσία οποιασδήποτε εξειδίκευσης της εξαγγελίας αναφορικά με τους συνδρομητικούς χρήστες της Αττικής Οδού ότι η ανακοίνωση μείωσης του τέλους κατά 0,30 ευρώ, μόνο προσωρινά και μερικώς μπορεί να αποφέρει οφέλη στους καταναλωτές και τούτο διότι αφήνεται πλήρες και αποκλειστικό δικαίωμα στον παραχωρησιούχο τόσο να αυξάνει κάθε έτος τα τέλη διοδίων, να αυξάνει το Βασικό Τέλος Διοδίου αλλά και να μην χορηγεί οποιαδήποτε έκπτωση στους χρήστες, συνδρομητικούς ή μη, της Οδού. Το Πράσινο Κίνημα ζητά και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις για να υλοποιηθεί η μείωση των διοδίων για όλους.”