Γιατί φοβάστε τις κάμερες;

Γράφει η δικηγόρος Ζωή Μπακογιάννη

«Παλιός ο γάιδαρος, καινούργια περπατησιά δεν ξέρει» λέει ο λαός μας και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιωνίας  το ζήσαμε για μία ακόμη φορά.

..

Οι γνωστοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ορμώμενοι και από την αδυναμία τους να κάνουν στοιχειώδη πολιτική αξιολόγηση και αποτίμηση, ακόμα και αρνητική, των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, επιτακτικά ζήτησαν ακόμη μία φορά από το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να παρανομήσει και να απαγορεύσει την καταγραφή των συνεδριάσεων από Μέσα Ενημέρωσης, επειδή τάχα παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα τους (!)

..

Επικαλούνται την διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων αυτοί που ως  αυτοδιοικητικοί  εκθέτουν οι ίδιοι τον εαυτό τους δημόσια μόνο με το γεγονός οτι διεκδικούν την ψήφο των εκλογέων της Ιωνίας.  Αλλά και στην συνέχεια αφού εκλεγούν, εμφανίζονται δημόσια  για τις δράσεις , τις θέσεις και τις προτάσεις τους σε Μέσα Ενημέρωσης και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που οι ίδιοι διατηρούν για να προβληθούν δημόσια.

..

Κύριοι Σύμβουλοι, δεν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης Α’και Β’ βαθμού. Γι’αυτό και γίνονται  ζωντανές μεταδόσεις ,  καταγραφή εικόνας και ήχου από Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας καθώς και Δημοτικών Επιτροπών  και αναμετάδοσή τους σε πανελλήνια εμβέλεια  

..

Η δημοσιότητα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπεται στο νόμο και για το λόγο αυτό προβλέπεται και στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που στο Άρθρο 4ο  λέει ότι : «Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο συνέρχεται σε δηµόσια συνεδρίαση τη συγκεκριµένη ώρα και ηµέρα που ορίζεται στην πρόσκληση»

..

Στο Άρθρο 5 λέει ότι :  «∆ηµοσιότητα των συνεδριάσεων Αναφορές – Προτάσεις – Πληροφόρηση Πολιτών

1. Οι συνεδριάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου είναι δηµόσιες. Συνέπεια του δηµόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων του ∆ηµοτικού Συµβουλίου είναι η παρουσία των φορέων της τοπικής κοινωνίας καθώς και πολιτών στις συνεδριάσεις του. Οι ενδιαφερόµενοι για τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης ενηµερώνονται από τον Πρόεδρο.»

Και παρακάτω στο ίδιο στο ίδιο Άρθρο 5  λέει ότι :   «3. Στους δηµοσιογράφους και γενικά σε όλα τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του ∆ηµοτικού Συµβουλίου»

..

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται από τους συγκεκριμένους αιρετούς να φιμωθεί η ελευθερία λόγου και έκφρασης. Και αυτό το κάνουν επειδή υστερούν σε προτάσεις και πολιτική κριτική. Θα ήταν φρόνιμο πρώτα να ενημερωθούν για το τι ισχύει και να μην εκτίθενται.  

..

Όταν υπάρχει  πολιτική φτώχεια και  αδυναμία έκφρασης δημοσίου λόγου τότε ακούγονται άναρθρες φωνές για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Όποιος δίνει προτεραιότητα στα προσωπικά του δεδομένα τότε  ιδιωτεύει και δεν εκτίθεται στην πολιτική ούτε στην Αυτοδιοίκηση.

..

Πολιτική κριτική μπορεί να υπάρξει μόνο σε δημοκρατική λειτουργία. Και η δημοκρατία υπάρχει μαζί με την διαφάνεια και τις ανοικτές-δημόσιες διαδικασίες ώστε οι πολλοί να αντιλαμβάνονται και να αποκτούν άποψη για τους εκλεγμένους τους με τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί : είτε στη διοίκηση –  ελεγχόμενοι είτε στην  αντιπολίτευση-ελεγκτές , στην διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου.