«Οι Δήμοι αφυδατώνονται πληρώνοντας χρήματα χωρίς λόγο και επιβαρύνονται οι δημότες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Π. Μανούρης στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου της ΕΕΔΣΑ, «Κυκλικές Πόλεις & Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων – Οι προκλήσεις για την κοινωνία, τους φορείς και την πολιτεία».
Στο 8ο Συνέδριο της ΕΕΔΣΑ, «Κυκλικές Πόλεις & Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων – Οι προκλήσεις για την κοινωνία, τους φορείς και την πολιτεία» βρέθηκε ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης.
Μιλώντας στο Tpress WEB TV υποστήριξε ότι «η ανακύκλωση έχει αποτύχει στην Ελλάδα», τονίζοντας πως δεν αναφέρεται «μόνο στο παράλογο του τέλους ταφής αλλά και στο ότι δεν έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση να υπάρξουν τα βασικά ρεύματα ανακύκλωσης στη χώρα και οι δυνατότητες διαχωρισμού ώστε να μην πηγαίνουν όλα στον ίδιο κουβά».
«Ο πολίτης έχει καταλάβει ότι με 65% επιστροφή στο βασικό προϊόν της ανακύκλωσης, που είναι μπλε κάδος και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, πηγαίνουν όλα μαζί σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Φυλή μαζί με κλαδιά κλπ. Για όλα αυτά όμως δεν είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι», σημείωσε.
Τόνισε επίσης πως «πρέπει να πληρώσουν οι παραγωγοί στη πηγή», και ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα να ανακυκλώνουμε συσκευασίες που είναι φτιαγμένες μαζί με χαρτί και πλαστικό, οι οποίες στο τέλος μαζεύονται αλλά δεν ανακυκλώνονται, επειδή δεν μπορεί να τις διαχωρίσει κανένας αυτές τις συσκευασίες».
«Οι Δήμοι “αφυδατώνονται” πληρώνοντας χρήματα χωρίς λόγο»
«Σήμερα, οι Δήμοι “αφυδατώνονται” με χρήματα τα οποία πληρώνουμε για να ισοσκελίσει το ισοζύγιο του είτε ο ΕΟΑΝ είτε το κεντρικό σύστημα είτε ακόμα και ο ΕΣΔΝΑ Οι Δήμοι δαπανούν χρήματα χωρίς λόγο», πρόσθεσε.
Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο ο Π. Μανούρης έθιξε την ανάγκη να δοθεί «δυνατότητα στους Δήμους να κάνουν κάτι από μόνοι τους, να μην αθροίζονται μέσα στον “κουβά” και να ξεχωρίζουν με κάποιο bonus». «Να υπάρχει η δυνατότητα ό,τι καινοτόμο έρχεται να φαίνεται στην τσέπη του καταναλωτή, να δοθούν πραγματικά κίνητρα», εξήγησε.
Υποστήριξε επιπλέον ότι «διαλογή στην πηγή μπορούμε να κάνουμε με ποιοτικά συστήματα μπορούμε μέσα σε δύο χρόνια να την περάσουμε σε μια πόλη όπως η Νέα Ιωνία». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κάδος ο οποίος μαζί με τα απορριμματοφόρα – πρέσες τα στοιβάζει, τα συμπιέζει και τα εξαφανίζει ως προϊόν. Ανακύκλωση δεν υπάρχει», υπογράμμισε.
«Το μοντέλο πρέπει να χτιστεί από την αρχή, να είναι απλό και κατανοητό, να το περάσουμε στον πολίτη και να μην κάνουμε πισωγυρίσματα με το να τα μαζεύουμε όλα μαζί και να τα πετάμε στη χωματερή», κατέληξε.