Κατάπτυστο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, λέει η Λαϊκή Ενότητα

Κατάπτυστο το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο για αποστολή δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και συμφωνία να χρησιμοποιηθούν βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, λέει η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά. “Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που ψήφισαν την απόφαση έθεσαν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ πάνω από την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής και πρώτα της πατρίδας τους”, τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του γραφείου τύπου αναφερόμενη και στην στάση των ευρωβουλευτών της χώρας που στην πλειοψηφία τους – εκτός από αυτούς του ΚΚΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας και τον Κ. Αρβανίτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – υιοθέτησαν το ψήφισμα και ψήφισαν “υπέρ”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς έχει ως εξής:

Το νέο κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία συνιστά μία πολύ αρνητική εξέλιξη για την ειρήνη στην Ευρώπη. Είναι ένα ψήφισμα που εντάσσεται πλήρως στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για γενίκευση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία.

Με την απόφαση αυτή προχωρά παραπέρα τόσο η διαδικασία αποστολής όπλων στην Ουκρανία όσο και τα είδη των όπλων που μπορούν να αποσταλούν, αφού καλούνται τα κράτη-μέλη της ΕΕ να άρουν τους περιορισμούς σε σχέση με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε ρωσικό έδαφος, κάτι που ακόμα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής λόγω της ραγδαίας κλιμάκωσης του πολέμου που μπορεί να επιφέρει.

Ταυτόχρονα, καλεί τα κράτη-μέλη να αφιερώνουν τουλάχιστον το 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, κάτι που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα. Η γιγαντιαία οικονομική βοήθεια που έχει παράσχει η ΕΕ στην Ουκρανία έχει φτάσει τα 192 δις. ευρώ μέχρι στιγμής ενώ, σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, προβλέπεται η παροχή επιπλέον 500 δις. ευρώ στην πολεμική βιομηχανία εντός της επόμενης δεκαετίας.

Τα χρήματα που θα δοθούν περικόπτονται από κοινωνικές δαπάνες, που θα μπορούσε και έπρεπε να δοθούν για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού αδυνατεί να επιβιώσει λόγω της ακρίβειας και της διάλυσης των δημοσίων υποδομών για να αυξηθούν τα κέρδη των ολιγαρχών και οι πολεμικές δαπάνες προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, η περαιτέρω αύξησή τους θα προέλθει κυριολεκτικά από το αίμα του Ελληνικού Λαού!

Τεράστια ευθύνη όμως έχουν και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που ψήφισαν την απόφαση αλλά και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν.

Από τους εικοσιένα ευρωβουλευτές μόνο τέσσερεις καταψήφισαν (Νικολάου – Παπαδάκης από «ΚΚΕ», Ζαχαρία από «Πλεύση Ελευθερίας», Αρβανίτης από «ΣΥΡΙΖΑ») . Οι υπόλοιποι δεκαεφτά ή υπερψήφισαν (Αυτιάς, Μπελέρης, Βόζεμπεργκ, Κεφαλογιάννης, Μελέτη, Τσιόρδας από «ΝΔ», Μανιάτης, Αρναούτογλου από «ΠΑΣΟΚ») ή προτίμησαν να απόσχουν (Μεϊμαράκης από «ΝΔ», Παπανδρέου από «ΠΑΣΟΚ», Φαραντούρης, Παππάς, Κουντουρά από «ΣΥΡΙΖΑ»), Φράγκος, Αλεξανδράκη από «Ελλ. Λύση», Αναδιώτης από «ΝΙΚΗ» και Λατινοπούλου από «Φωνή Λογικής»)

Οι ευθύνες είναι τεράστιες όχι μόνον όσων υπερψήφισαν θέτοντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ πάνω από την  ειρήνη και την ζωή  των λαών της περιοχής αλλά και όσων προτίμησαν να απόσχουν από μια τόσο σοβαρή ψηφοφορία! Η Αποχή είναι υπεκφυγή και στην συγκεκριμένη περίπτωση έμμεση συνενοχή. Με αυτήν την απόφαση τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.

Αυτή η πολιτική που διαιωνίζει τους πολέμους, που  χαρίζει πακτωλό χρημάτων για την όξυνση των συγκρούσεων ενώ ο λαός μαστίζεται από την ακρίβεια και την ανέχεια, πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Μόνο μία πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, μακριά από τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.