Την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου βιώσιμης κινητικότητας προκρίνει το Πράσινο Κίνημα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων (Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο).
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Πράσινου Κινήματος έχει ως εξής:
Παραμένοντας πιστό το Πράσινο Κίνημα στις αρχές του να χαιρετίζει κάθε Διεθνή Ημέρα που προβάλει μηνύματα υπέρ του περιβάλλοντος χαιρετίζει τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων (Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο).
Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.
Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.
Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο.
Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.
Το Πράσινο Κίνημα είναι υπέρ ενός νέου μοντέλου βιώσιμης κινητικότητας, δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων, την ενδυνάμωση και την ουσιαστική λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα αυτών της σταθερής τροχιάς και στην εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης σε όλο το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.
Για το Πράσινο Κίνημα όλα τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς και τα οχήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πρέπει να ανήκουν στην ηλεκτροκίνηση.
Επίσης στον εκσυγχρονισμό στων σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, λαμβάνοντας υπόψιν τα κινητικά προβλήματα των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, όπως ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι, μητέρες με νεογέννητα στο καροτσάκι, πολίτες μετά από τροχαίο ατύχημα κτλ
Στο πλαίσιο της Βιώσιμης Κινητικότητας είμαστε υπέρ της δημιουργίας ολοκληρωμένου θαλάσσιου χωροταξικού στην χώρα μας, με την τεράστια ακτογραμμή, όπως επιβάλει ο ορθολογικός σχεδιασμός και συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.
Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Η 22α Σεπτεμβρίου με το συμβολικό της νόημα, είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε ως άτομα και ως κοινωνία αλλά και κυρίως ως πολιτεία και ως τοπική αυτοδιοίκηση την υπόθεση των αστικών μετακινήσεων. Το ζήτημα δεν είναι να διαχειριστούμε απλώς το κυκλοφοριακό πρόβλημα που εμείς προκαλούμε αλλά να φροντίσουμε να μη το δημιουργούμε με άσκοπες μετακινήσεις με τα ΙΧ αυτοκίνητα. Και επίσης να στραφούμε σε μια βιώσιμη κινητικότητα με αξιόπιστα, ασφαλή και ελκυστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο και την πεζοπορία και γενικά με την παραγωγή μιας άλλης κουλτούρας για τη μετακίνηση στην πόλη.
Σκοπός μας πρέπει να είναι οι πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης για τις μετακινήσεις τους, να αλλάξουν τη νοοτροπία τους.
Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο τυπική, ως προς τον εορτασμό της.
Είναι και ουσιαστική.
Ας αποτελέσει για όλους μας το έναυσμα, το κίνητρο, την αφετηρία για μεγαλύτερη και συχνότερη χρήση του ποδηλάτου μας ή των μετακινήσεων μας με τα πόδια.
Ας σκεφτούμε τις νέες γενιές, τα παιδιά μας και τον κόσμο, που πρέπει να κληροδοτήσουμε σε αυτά.
Ας είναι η φετινή 22α Σεπτεμβρίου μία αφετηρία για όλους, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την επόμενη μέρα.”