Παραδοχή Ν. Χαρδαλιά: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη»

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για τους καθαρισμούς των ρεμάτων. «Αρμοδιότητες και εξαγγελίες χωρίς χρήματα είναι εξαγγελίες χωρίς δέσμευση», είπε ο Ν. Χαρδαλιάς, παραδεχόμενος στη συνέχεια πως η Αττική αυτή τη στιγμή δεν είναι θωρακισμένη.

Στο ρέμα Καινούργιο στον Δήμο Μαραθώνα βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να δει από κοντά την πορεία των εργασιών καθαρισμού που υλοποιούν τα αρμόδια συνεργεία της Περιφέρειας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς έθιξε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων για τα ρέματα και την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης. Ζήτησε «να σταματήσει όλο αυτό το γαϊτανάκι ευθύνης, αναφορικά με το ποια ρέματα είναι ευθύνη της περιφέρειας, ποια ρέματα είναι ευθύνη των δήμων, ποια ρέματα είναι ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών», τονζίοντας πως πρέπει η κυβέρνηση να λάβει «συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς και να μας εξασφαλίσει όλους τους απαιτούμενους πόρους». «Οι αρμοδιότητες και οι εξαγγελίες, χωρίς ταυτόχρονα την ύπαρξη των αναγκαίων χρημάτων, είναι επί της ουσίας εξαγγελίες χωρίς δέσμευση», σημείωσε.

«Έχουν αλλάξει τα δεδομένα της εποχής»

Ο Ν. Χαρδαλιάς πρόσθεσε: «Το 2010, όταν πέρασε η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων στην Περιφέρεια, οι πόροι που μεταφέρθηκαν ταυτόχρονα, ήταν πόροι που απηχούσαν τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Τα δεδομένα όμως σήμερα έχουν αλλάξει. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δώσει τη δυνατότητα αναθεωρήσεων σε όλα τα έργα, καθώς έχουν υπερπολλαπλασιαστεί οι τιμές και το κόστος των έργων, και το βασικότερο είναι ότι και τα όρια αντοχής των έργων, αντιλαμβάνεστε ότι μετά από περίπου 15 χρόνια, πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Άλλα ήταν τα κλιματικά δεδομένα το 2010 και άλλα είναι σήμερα. Η συζήτηση για την διαλεύκανση του επιμερισμού των αρμοδιοτήτων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Για το ζήτημα αυτό, ξεκαθαρίζω ότι ως Περιφερειάρχης και ως ενεργός πολίτης, δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία έκπτωση. Τρέχουμε, όπως διαπιστώνετε, σε κάθε επίπεδο, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Στην ερώτηση αν η Αττική είναι θωρακισμένη, η απάντησή μου είναι πως «όχι, δεν είναι θωρακισμένη». Παλεύουμε όμως για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους. Θα μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα, συγκροτημένα, και το κυριότερο, θα δίνουμε απαντήσεις στο πεδίο».

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής ο καθαρισμός των ρεμάτων στην Ανατολική Αττική έχει προχωρήσει ως εξής:

•⁠ ⁠Μέχρι σήμερα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο καθαρισμός σε 10 ρέματα στον Δήμο Σαρωνικού, συνολικής έκτασης 7,1 χιλιομέτρων, 8 ρεμάτων στον Δήμο Αχαρνών συνολικής έκτασης 2,6 χιλιομέτρων, καθώς και ο καθαρισμός στο κεντρικό ρέμα του Δήμου Παλλήνης, έκτασης 800 μέτρων.

•⁠ ⁠Σε εξέλιξη βρίσκονται 19 καθαρισμοί ρεμάτων, συνολικής έκτασης 20,9 χιλιομέτρων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου. Ειδικότερα:

•⁠ ⁠5 ρέματα στον Δήμο Σαρωνικού (ρέμα Αγίου Γεωργίου 2,6 χλμ., ρέμα Πέτας 1,2 χλμ., ρέμα Κολιαντρίκου Κουβαρά 1,5 χλμ., κεντρικό ρέμα Κουβαρά 700 μέτρων, τεχνικά έργα παραλιακής 500 μ.)

•⁠ ⁠2 ρέματα στον Δήμο Διονύσου (ρέμα Μεγάλου Αλεξάνδρου 2,5 χλμ., Παραρεμάτιος Μ. Αλεξάνδρου στη Σταμάτα 250 μ.),

•⁠ ⁠4 ρέματα στον Δήμο Μαραθώνα (ρέμα Ραπεντόζας στην περιοχή Βρανά 1,2 χλμ., ρέμα Καινούριου 2,5 χλμ., φράγμα Μαρούγκα 500 μ., ρέμα Μαρούγκα 800 μ.)

•⁠ ⁠8 ρέματα στον Δήμο Αχαρνών (ρέμα Πασχαλιάς στο Τατόι 1,6 χλμ., τεχνικό ρέμα Αγ. Διονυσίου στη θέση Νερομάνας 400 μ., φράγμα Αγίου Διονυσίου 300 μ., ρέμα Σιατίστης Θρακομακεδόνων 1,3 χλμ., ρέμα Ασπροποτάμου Πάρνηθας 800 μ., Παραρεμάτιος Εσχατιάς Δημοτικό Σχολείο 700 μ., ρέμα Αγ. Κυριακής Βαρυμπόμπη 300 μ. και ρέμα Αγίας Παρασκευής 1,2 χλμ.).

Όπως επισημάνθηκε κατά την αυτοψία του Περιφερειάρχη την επόμενη εβδομάδα εκκινούν οι εργασίες καθαρισμού στον Δήμο Διονύσου στο ρέμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μία έκταση 2,5 χλμ., στη Ροδόπολη.