Το diatrofi.gr και το diet-coaching.gr διοργανώνουν ομαδικές συνεδρίες για γονείς με παιδιά και εφήβους με διατροφικές διαταραχές. Οι συνεδρίες ξεκινούν στις 4 Οκτωβρίου με εισηγητές τους εξειδικευμένους στις διατροφικές διαταραχές επαγγελματίες υγείας διαιτολόγους Βίκυ Σκαρβατσοπούλου και Ευάγγελο Ζουμπανέα, καθώς και την ψυχολόγο Ζωή Λάσκαρη.
Είσαι γονιός και βλέπεις διαφορές στη συμπεριφορά του παιδιού σου;
Μήπως αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά μία δυσκολία στη λήψη τροφής που κρύβεται μέσα από τις αλλαγές στη συμπεριφορά που βλέπεις;
Παρακάτω είναι κάποιες συμπεριφορές παιδιών με Διατροφική Διαταραχή. Αν αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιες ή και περισσότερες ταιριάζουν στο παιδί σου επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε να το επαναφέρεις στο δρόμο της υγείας.
- Από κοινωνικό παιδί γίνεται εσωστρεφές
- Έντονο άγχος
- Δεν βγαίνει έξω με φίλους
- Δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει ανάμεσα στον κόσμο
- Φοβάται ή δυσκολεύεται να φάει μπροστά σε κόσμο
- Μόλις καταναλώσει κάποιο γεύμα σχεδόν αμέσως θα κλειστεί ή στο δωμάτιό του ή θα επισκεφθεί την τουαλέτα
- Κόβει ποικιλία τροφών
- Περιορίζει τα γεύματα, κρατάει κυρίως το μεσημεριανό γεύμα
- Έντονες συναισθηματικές εξάρσεις (θυμός-συγκίνηση)
- Δυσκολία στον ύπνο
- Δυσκολία σωματική στο να βγάλει προπονήσεις, αν γυμνάζεται
- Κρύβει τροφές στο δωμάτιο του
- Παρατηρώ ότι λείπουν τροφές από το σπίτι που μάλλον τις τρώει το παιδί μου αλλά όχι μπροστά μου
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Αυξομειώσεις στο βάρος είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω
Τα παραπάνω είναι κάποια από τα πρώτα δείγματα που βλέπουμε στο παιδί μας όταν έχει κάποια δυσκολία στη λήψη τροφής.
Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι ψυχικές νόσοι που αρχικά επηρεάζουν το άτομο που έχει τη δυσκολία στη λήψη τροφής ενώ στη συνέχεια επηρεάζει και την οικογένεια ολόκληρη.
Η δυσκολία δεν έγκειται μόνο στην τροφή αλλά κυρίως στις σκέψεις του ατόμου που βιώνει αυτή τη συνθήκη αλλά και στα ανείπωτα συναισθήματα που μέσα του κυριολεκτικά τον πνίγουν και συχνά κάποια από αυτά είναι της ενοχής και της ανεπάρκειας.
Οι γονείς χρειάζεται να έχουν μάτια για να δουν τί συμβαίνει με το παιδί τους αρχικά και αν όντως υπάρχει Διατροφική Διαταραχή να απευθυνθούν στους ειδικούς για να στηθεί μία θεραπευτική ομάδα αποτελούμενη από διατροφολόγο και ψυχολόγο για να βγει το παιδί από τη δίνη της.
Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι γονείς είναι πολύ σημαντικό να μάθουν εκ των βαθέων το τί είναι η Διατροφική Διαταραχή και πόσο σοβαρή ασθένεια είναι, ενώ ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν πώς να επικοινωνούν με το παιδί τους, πώς να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις- υποτροπές, πώς να λειτουργούν ώς σύμμαχοι της θεραπευτικής ομάδας με στόχο πάντα την επιστροφή του παιδιού τους στην υγεία και στην απόλαυση τόσο της τροφής όσο και της ζωής.
Οι ομάδες γονέων και κηδεμόνων για παιδιά που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές ξεκινούν στις 4 Οκτωβρίου, και μαζί με τη διατροφολόγο Βίκυ Σκαρβατσοπούλου για τρεις μήνες, μέχρι και τον Δεκέμβριο θα είμαστε κοντά σας για να σας ενημερώσουμε, να σας στηρίξουμε, και να σας καθοδηγήσουμε για να στηρίξετε με τη σειρά σας το παιδί σας.
Οι ομάδες θα είναι εβδομαδιαίες με διάρκεια 90 λεπτά, κλειστές και θα τηρείται φυσικά το απόρρητο, ενώ θα αφορούν μόνο σε γονείς με παιδιά με Διατροφική Διαταραχή.
Ο λόγος της δημιουργίας των ομάδων είναι γιατί οι γονείς είναι ένας μεγάλος παράγοντας στη ζωή των παιδιών, άρα και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους θα είναι τεράστια.
Αν λοιπόν το παιδί σου έχει δυσκολία με τη λήψη τροφής έχει έρθει η ώρα να δράσεις.