Όχι στην επιχειρούμενη αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης, λέει η Λαϊκή Ενότητα

Όχι στην επιχειρούμενη αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης, λέει η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά και καταγγέλλει την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί και την λειψυδρία σαν άλλοθι για νέα ληστεία εις βάρος του λαϊκού εισοδήματος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς έχει ως εξής:

Η προαναγγελία από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη περί αυξήσεων των τιμολογίων των παρόχων ύδατος αποτελεί πρόκληση για ήδη υπερχρεωμένους Έλληνες πολίτες.

Την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια, στα βασικά αγαθά και στα φάρμακα καλπάζουν μέρα με τη μέρα και η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στους αντίστοιχους δείκτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης «ανακαλύπτει» πρόβλημα λειψυδρίας που δικαιολογεί αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, ίσως ενός από τα τελευταία δημόσια αγαθά με σχετικά χαμηλά τιμολόγια και με περισσότερο ισχυρή κρατική παρέμβαση, δήθεν για την χρηματοδότηση έργων διαχείρισης και μεταφοράς υδάτων που θα αναληφθούν από ιδιώτες.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προαναγγέλλει κλιμακωτές αυξήσεις στις χρεώσεις ανάλογα με τη χρήση του νερού.

Με τις δηλώσεις Σκυλακάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθιστά σαφές με τον πιο χυδαίο τρόπο ότι, για την ίδια, η έννοια του «δημοσίου αγαθού» δεν υφίσταται. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός προαναγγέλλει, με ιδιαίτερα ειρωνικό τρόπο, ακόμα πιο γενικευμένη είσοδο ιδιωτών στο δίκτυο ύδρευσης, χαρακτηρίζοντας αυτό το ενδεχόμενο ως «καραμέλα που θα έπρεπε να έχει ξεφτίσει». Αναφερόμενος στα προτεινόμενα έργα ύδρευσης που θα εξυπηρετούν την Αττική, όπως η αξιοποίηση μέρους των υδάτων της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών και η μεταφορά στον ταμιευτήρα του Ευήνου στην Αιτωλοακαρνανία μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και η δημιουργία εργοστασίου αφαλάτωσης στην Αττική, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι αυτά τα έργα είναι «από τη φύση τους ιδιωτικά».

Η ενσωμάτωση του κόστους των εν λόγω υδροδοτικών έργων θα περνάει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μία αρχή που μόνο «ρυθμιστική» δεν θα είναι για τις τιμές. Άλλωστε, ο βαθμός της «ρύθμισης» που ασκεί η εν λόγω αρχή είναι παραπάνω από αισθητή στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν καταστήσει την Ελλάδα ως τη χώρα με την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των φίλων της κυβέρνησης, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους μπροστά στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού. Είναι, επίσης, προφανές, ότι η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που διαχρονικά και συστηματικά ευθύνονται για την υπεράντληση και τη μόλυνση των υδάτων, ούτε για τις φαραωνικές τουριστικές μονάδες που συστηματικά υπερκαταναλώνουν νερό από παρακείμενες περιοχές, συχνά και από περιοχές Natura, όπως αποκάλυψε πρόσφατο ρεπορτάζ του Reporters United σχετικά με το τουριστικό θέρετρο του Costa Navarino στην Πύλο (που χαρακτηρίστηκε «πρωτοπόρο» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά την προστασία του νερού). Η πολιτική αυτή που στρέφεται εναντίον του ελληνικού λαού πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι το σπουδαιότερο αγαθό για τη ζωή και ανήκει στο λαό.