Το Δυτικό Μέτωπο καταγγέλλει τα σχέδια υπογραφής νέας σύμβασης μεταξύ ΕΔΣΝΑ και Δήμου Φυλής για συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής και τα χαρακτηρίζει casus belli (“αιτία πολέμου”). Το Δυτικό Μέτωπο καλεί τους πολίτες, τις Δημοτικές και Περιφερειακές Παρατάξεις, καθώς μαζικούς φορείς σε εγρήγορση για να μην περάσουν τέτοια, καταστροφικά για την Αττική, σχέδια.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου έχει ως εξής:
Στις 20/10/2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ο Δήμος Φυλής υπέγραψε, με τον (τότε) ΕΣΔΚΝΑ, σύμβαση παραχώρησης, η οποία αφορούσε έκταση 1.000 στρεμμάτων (500 + 500), σε εφαρμογή της υπ αριθμ. 95/26.7.2004απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φυλής, προκειμένου να επεκταθεί ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων στα διοικητικά όρια του Δήμου Φυλής. Η σύμβαση είχε 20ετή διάρκεια, που σημαίνει ότι λήγει σε μερικές εβδομάδες από σήμερα.
Είχε προηγηθεί -πολλά χρόνια νωρίτερα, στις 14/6/1991- η αποδοχή, από το δημοτικό συμβούλιο Άνω Λιοσίων, της πρότασης του ΕΣΔΚΝΑ να δέχεται η τότε ανεξέλεγκτη χωματερή (ΧΑΔΑ) των Άνω Λιοσίων τα σκουπίδια που πήγαιναν στην αντίστοιχη χωματερή (ΧΑΔΑ) του Σχιστού στο Σκαραμαγκά, με τον όρο ότι η χωματερή θα κλείσει σε 5 χρόνια και θα αποκατασταθεί ο χώρος.
Αντί να κλείσει η παλιά χωματερή σε 5 χρόνια, προστέθηκαν σταδιακά -ακριβώς δίπλα- οι παρακάτω εγκαταστάσεις:
· Το 1997, η νέα χωματερή (ΧΥΤΑ, πλέον) των Άνω Λιοσίων.
· Το 1997 – 2002 ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων (ΕΑΥΜ), δραστηριότητα άσχετη με την εγκατάσταση, που αφορά αστικά απόβλητα μόνο.
· το 1997 – 2010, το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ), που πέρασε από «χίλια κύματα» και ολοκληρώθηκε με 5πλάσιο κόστος, από αυτό του αρχικού προϋπολογισμού.
· Το 1999 – 2001, η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από την καύση του συλλεγόμενου βιοαερίου της χωματερής.
· Το 2003 – 2005, η νέα χωματερή (ΧΥΤΑ) Φυλής, στην έκταση που παραχωρήθηκε το 2004 από το Δήμο Φυλής, που έχει δεχτεί πάμπολλες «εσωτερικές» επεκτάσεις, μέχρι σήμερα.
· Το 2006 το ΚΔΑΥ, της ιδιωτικής εταιρείας ΕΠΑΝΑ του ομίλου Μπόμπολα (μετά WATT, τώρα Geocycle της LAFARGE), με την 11/2003 σκανδαλώδη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Φυλής, μέσα στην έκταση των 1.000 στρεμμάτων, δηλαδή σε μια περιοχή που είχε αποκλειστικό σκοπό τη δημόσια διαχείριση των ΑΣΑ της Αττικής.
· Τεράστιες μονάδες επεξεργασίας των στραγγισμάτων των χωματερών (ΜΕΣ).
Σήμερα, η εγκατάσταση της Φυλής θεωρείται η μεγαλύτερη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη. Παρά ταύτα, αντί να σχεδιάζεται το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής:
· Υλοποιούνται διαδοχικές επεκτάσεις της χωματερής, με πιο πρόσφατη την προετοιμασία νέου χώρου ταφής, όγκου τουλάχιστον 10 εκ. κυβικών μέτρων.
· Υλοποιείται η επέκταση – «εκσυγχρονισμός» του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ).
· Ανανεώθηκε για 20 χρόνια η λειτουργία του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων.
· Εξελίσσεται διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του κεντρικού τομέα Αθηνών.
Τώρα, ο ΕΔΣΝΑ και ο δήμος Φυλής παζαρεύουν στα μουλωχτά νέα σύμβαση παραχώρησης προκειμένου να γίνει και νέα θηριώδης χωματερή 10 εκατ. κ.μ.. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα οικονομικά ανταλλάγματα. Για την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση της Φυλής και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής δε δίνουν δεκάρα.
Τους προειδοποιούμε πως αυτήν τη φορά οι μεθοδεύσεις τους θα πέσουν δε θα περάσουν εύκολα. Ενδεχόμενη νέα σύμβαση παραχώρησης, που θα περιλαμβάνει συνέχιση και νέα επέκταση της χωματερής, μεταξύ δήμου Φυλής και ΕΔΣΝΑ θα είναι casus belli και για τις δύο πλευρές και την ευθύνη θα την έχουν αποκλειστικά οι ίδιες.