ΛΑΣ: Λιγότερες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης στα σχολεία – Δεν επαρκούν για τις ανάγκες

Λιγότερες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για τη φετινή χρονιά προσέλαβε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, σύμφωνα με την καταγγελία της ΛΑΣ, καθιερώνοντας τις 3ωρες, 4ωρες και 5ωρες συμβάσεις εργασίας. «Δεν επαρκούν για τις οξυμένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων», τονίζει ακόμα.

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου Αττικής σημειώνει:

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά, η οποία, εκτός των άλλων προβλημάτων για την καθημερινότητα του κάθε γονιού (ακρίβεια, μείωση του εισοδήματος του), έχει ως συνέπεια να βλέπει επιπλέον τα παιδιά του να πηγαίνουν σε κακοσυντηρημένα σχολεία, σε σχολεία που το προσωπικό καθαριότητας (σχολικές καθαρίστριες), αντί να αυξάνεται, μειώνεται.

Η Δημοτική Αρχή προσέλαβε σχολικές καθαρίστριες για τη νέα σχολική χρονιά, 29 πλήρους απασχόλησης και 22 μερικής τη στιγμή που για τη σχολική χρονιά 2023-2024
είχαν προσληφθεί 34 πλήρους απασχόλησης και 18 μερικής. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν επαρκούσαν να καλύψουν τις οξυμένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, όπως αποδεικνύεται από τα αιτήματα που έθεταν οι σύλλογοι γονέων, η Ένωση Γονέων και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα.

Από την άλλη, το Υπουργείο στην πράξη επιβάλει την ημιαπασχόληση και τη μισή ζωή των εργαζομένων, όταν εγκρίνει 71 καθαρίστριες ως αριθμό ικανό για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου και την ίδια στιγμή ορίζει να μην υπερβούν συνολικά τις 213 ώρες ημερησίως… Στοιχείο που σημαίνει την επιβολή 3ώρης εργασίας την ημέρα. Χρόνος που φυσικά δεν επαρκεί για την καθαριότητα των σχολείων. Έτσι και φέτος συνεχίζεται το απαράδεκτο και εκμεταλλευτικό σύστημα εργαζομένων με 3ωρες, 4ωρες ή 5ωρες συμβάσεις εργασίας.

Οι σχολικές καθαρίστριες είναι θύματα των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων που εφάρμοσαν όλα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις και υλοποιεί και ο Δήμος μας. Οι ανάγκες των σχολείων δεν μπορούν να καλυφτούν με το προσωπικό που προσέλαβαν και το ωράριο που σημαίνει εργασία λάστιχο, με μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο,
αφού δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενα σε προσωπικό καθαριότητας, καταπατώντας τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει στις σχολικές καθαρίστριες.
Οι σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης δεν μπορούν να καλυφθούν με εντατικοποίηση, συνεχή ανασφάλεια, μεροκάματο φτώχειας, ενώ από την άλλη δεν εξασφαλίζονται συνθήκες υγιεινής των σχολείων.

ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ οι σχολικές καθαρίστριες να μετατραπούν σε σάκο του μπόξ, επειδή η Δημοτική αρχή βάζει την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων στη ζυγαριά του κόστους.

Η Δημοτική αρχή Μπάμπαλου είναι υπόλογη, όχι μόνο απέναντι στις σχολικές καθαρίστριες, αλλά και απέναντι στους γονείς, εκπαιδευτικούς και τα παιδιά.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αλλά και των γονέων και των παιδιών για καθαρά σχολικά κτίρια, ανοιχτά για όλο το λαό της περιοχής