Ειδήσεις από τον κόσμο σε 5΄

Βέτο στις αυξήσεις στους συνταξιούχους από Μιλέι – Άγριο ξύλο στους δρόμους

Με τον πληθωρισμό στην Αργεντινή στο 236% ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι άσκησε βέτο σε νομοσχέδιο που θα αύξανε κατά περίπου 8% τις συντάξεις.

Το κόμμα La Libertad Avanza του Μιλέι αποτελεί μειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές του κεντρώου Unión Cívica Radical (UCR), ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι άλλαξαν τη θέση τους στηρίζοντας το βέτο του προέδρου. Για την απόρριψή του χρειάζονταν τα 2/3 των μελών της Κάτω Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεγάλες συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη έξω από το Κογκρέσο. Η αστυνομία αντιμετώπισε τους διαδηλωτές με σπρέι πιπεριού και πλαστικές σφαίρες, ενώ σημειώθηκαν δώδεκα τραυματισμοί και τρεις συλλήψεις. Σημειώνεται ότι η κατώτατη κρατική σύνταξη είναι στα 179 δολάρια (234.000 πέσος).

Έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ νεκροί από βομβαρδισμό του Ισραήλ

Η πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στην κεντρική Γάζα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκαοκτώ ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και έξι εργαζομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για σχολείο στην περιοχή Νουσέιρατ, το οποίο έχει βομβαρδιστεί πέντε φορές από την αρχή του πολέμου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αποτελεί καταφύγιο για 12.000 εκτοπισμένους.

Η ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες

Τρεις πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια έχοντας περικυκλώσει το Λος Άντζελες και τις γύρω κομητείες. Τα μέτωπα «Airport fire», «Bridge fire» και «Line fire» έχουν ήδη καταστρέψει δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα γης και δάσους. Μόνο το μέτωπο Bridge έχει κάψει πάνω από 200.000 στρέμματα.

Την ίδια στιγμή η Πολιτεία πλήττεται από κύμα καύσωνα, το οποίο επιδεινώνεται από τις πυρκαγιές. Κατά τόπους η θερμοκρασία φτάνει τους 43 βαθμούς.

Πέθανε ο πρ. πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φοουτζιμόρι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.

Ο Αλ. Φουτζιμόρι καταδικάστηκε το 2009 σε 25 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά. Σύμφωνα με το Telesur, κρίθηκε υπεύθυνος για την υπόθεση Pativilca, μετά από πολλαπλούς φόνους από τη στρατιωτική ομάδα Colina. Αφέθηκε ελεύθερος το 2017 μετά από προεδρική χάρη, κατά τη θητεία του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.