Επέστρεψαν από το Παρίσι ο Στ. Σιούτης κι η υπόλοιπη Παραολυμπιακή αποστολή

Επέστρεψαν από το Παρίσι, μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων, ο Στ. Σιούτης κι η υπόλοιπη Παραολυμπιακή αποστολή, όπως μας ενημερώνει η ανακοίνωση του Α.Γ.Σ. “ΑΝΑΤΟΛΗ” Ν. Ιωνίας. Βάσει της συγκομιδής σε μετάλλια, πρόκειται για μια από τις πιο πετυχημένες αποστολές στην ιστορία, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Α.Γ.Σ. “ΑΝΑΤΟΛΗ” Ν. Ιωνίας έχει ως εξής:

Στην Ελλάδα επέστρεψε τη Δευτέρα (9/9) η ελληνική αποστολή που έδωσε το «παρών» στο Παρίσι, όπου έγιναν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024. Βάσει της συγκομιδής σε μετάλλια, πρόκειται για μια από τις πιο πετυχημένες αποστολές στην ιστορία, οπότε και τα ζεστά χαμόγελα στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν απολύτως δικαιολογημένα.

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο ελληνικός απολογισμός

Η ελληνική αποστολή έγραψε ιστορία επιστρέφοντας από την πρωτεύουσα της Γαλλίας με 13 συνολικά μετάλλια (3 χρυσά, 3 ασημένια, 7 χάλκινα).

Μεταξύ άλλων, τους αθλητές υποδέχθηκε και ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ενώ τις ευχαριστίες στα πρώτα ιστορικά μετάλλια στο Τάε κβον ντο έδωσε και ο Ολυμπιονίκης, Μιχάλης Μουρούτσος.

   

Οι Παρολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ολοκληρώθηκαν και η πατρίδα μας απέσπασε ΔΕΚΑ ΤΡΙΑ (συνολικά) μετάλλια, εκ των οποίων ΤΡΙΑ ΧΡΥΣΑ, ΤΡΙΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ. Είναι η καλύτερη συγκομιδή από αυτούς τους «γίγαντες», τους οποίους όλοι θαυμάζουμε για τη δύναμη της ψυχής τους, που έχει μετατρέψει την αναπηρία σε πειθαρχία, πείσμα, όραμα, μοναδικό παράδειγμα.

  

ΧΡΥΣΟΙ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ είναι: ο Θανάσης Κωνσταντινίδης (ετών 54) στο αγώνισμα της σφαιροβολίας της κατηγορίας F32 (κινητική αναπηρία), ο Νάσος Γκαβέλας στα 100 μ. στην κατηγορία τυφλών αθλητών με συνοδό του το Γιάννη Νυφαντόπουλο και η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στην κολύμβηση. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου μαζί με το χρυσό μετάλλιο και τα αμέτρητα συγχαρητήρια, πήρε και τις άπειρες ευχές για τα γενέθλιά της. Σημειώνεται ότι τα γενέθλιά του γιόρτασε και ο προπονητής της.

  

Αντί άλλης τιμής δημοσιεύουμε και τα υπόλοιπα μετάλλια της Ελληνικής αποστολής:

ΑΣΗΜΕΝΙΑ: Θανάσης Κωνσταντινίδης στο αγώνισμα της κορίνας, (πέραν του χρυσού στη σφαιροβολία), Αντώνης Τσαπατάκης 100 μ. πρόσθιο (κολύμβηση), Λήδα Μανθοπούλου, 100 μ. (στίβος) με ατομικό ρεκόρ,  .

ΧΑΛΚΙΝΑ: Λάζαρος Στεφανίδης (σφαιροβολία), Χριστίνα Γκέντζου (19 ετών) στο τάε κβον ντο, Ελένη Παπασταματοπούλου, επίσης στο τάε κβον ντο, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, (43 ετών) στο αγώνισμα μπότσια. (Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης έχει στεφθεί Παρολυμπιονίδης για πρώτη φορά το 2008 και έχει αποσπάσει συνολικά ΕΠΤΑ μετάλλια), Κωνσταντίνος Τζούνης στη δισκοβολία, Μανώλης Στεφανουδάκης στον ακοντισμό, Θεοδώρα Πασχαλίδου (με απώλεια όρασης) στο τζούντο. Προπονητής της ο Θεόκλητος Παπαχρήστος, επίσης τυφλός.

   Η Ελληνική Παρολυμπιακή Ομάδα για μία ακόμη φορά καταλαμβάνει περίοπτη θέση στους Παρολυμπιακούς Αγώνες, αποδεικνύοντας ότι η σωματική αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάδειξη των εσωτερικών δυνάμεων του ανθρώπου.

  

Στο Παρίσι όμως είχαμε και τη συμμετοχή (10 Αυγούστου) του δικού μας αθλητή, τυφλού Μαραθωνοδρόμου και μέλους της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΙΟΥΤΗ, ο οποίος, όπως είχαμε προαναγγείλει, έλαβε μέρος στον ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Μαραθώνιο του Παρισιού (Marathon pour Tous), ο οποίος διεξήχθη σε ανάμνηση της πορείας χιλιάδων γυναικών κατά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, (από το Παρίσι στις Βερσαλλίες), οι οποίες διαμαρτύρονταν κατά της πείνας.

    

Ο Στέργιος Σιούτης τερμάτισε σε χρόνο 4 ώρες και 32 λεπτά,  με συνοδούς του: τον προπονητή του (καθηγητή φυσικής αγωγής) Σωτήρη Κωσταρέλλο (στα πρώτα 20 χιλιόμετρα, ο οποίος στη συνέχεια τερμάτισε σε 4 ώρες και 50 λεπτά) και την Αναστασία Ντεβεντζή, μέλος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας (Σ.Δ.Υ.Α.), στα υπόλοιπα χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό. Η Αναστασία Ντεβεντζή (φυσικά) ακολουθούσε το Στέργιο σε όλη τη διαδρομή, από την εκκίνηση του Μαραθωνίου, και πέτυχε την ίδια επίδοση 4 ώρες και 32 λεπτά..

  

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Στέργιος Σιούτης έχει ξεκινήσει το τρέξιμο ΠΡΙΝ 40 χρόνια σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, με συμμετοχή: στους Παρολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, σε τρία Παγκόσμια, έξι Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα καθώς και σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Α. με Α.. Έχει τερματίσει σε 51 Μαραθώνιους και στις ΠΕΝΤΕ Ηπείρους

   

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανο για τις συμμετοχές και επιτυχίες των Ελλήνων στους Παρολυμπιακούς του Παρισιού. Σαν ελάχιστο δείγμα θαυμασμού θα προσπαθήσει να τους φέρνει σαν παράδειγμα σε όλους εμάς «τους αρτιμελείς».

  

Συγχαίρει για μία ακόμη φορά το συμπολίτη μας, «αέναο δρομέα – Μαραθωνοδρόμο» ΣΤΕΡΓΙΟ ΣΙΟΥΤΗ.