Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Εκτάκτως στην Ελλάδα δημοσιογραφική ομάδα των New York Times

|||

|||

         Υπενθυμίζεται ότι πέρα από του New York Times εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ είχαν κάνει και οι διεθνείς δημοσιογραφικοί όμιλοι Politico, Aljazeera, La Republica και Deutsche Welle.

 

      Με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ να έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, εκτάκτως έχει μεταβεί στην Ελλάδα δημοσιογραφική ομάδα των New York Times προκειμένου να διεξάγει επισταμένη έρευνα.

 

         Στην Ελλάδα οι New York Times

 

         Σύμφωνα με το Documentonews.gr, το μεγάλο αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης μετά το δημοσίευμα της 27ης Ιουλίου ετοιμάζει αναλυτικό ρεπορτάζ.

Μάλιστα, δημοσιογράφοι του Μέσου έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο, για την καταγγελία παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

 

       Φαίνεται πως η κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα έχει προβληματίσει τη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα και πως η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες που εντέχνως αποφεύγει τόσο καιρό.

 

       Υπενθυμίζεται ότι πέρα από του News York Times, εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ είχαν κάνει και οι διεθνείς δημοσιογραφικοί όμιλοι Politico, Aljazeera, La Republica και Deutsche Welle.

 

      Τα 3 ερωτήματα του Politico για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων που εκθέτουν τον Μητσοτάκη

 

      Το Politico σχολίασε αρνητικά το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης προς τους Έλληνες να μην απαξιώσουν την ΕΥΠ, με τη φράση «ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;».

 

      «Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, αφού απέλυσε τον αρχηγό του του επιτελείου και του αρχηγού πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στη συνέχεια τρία σημαντικά ερωτήματα, τα οποία έμειναν αναπάντητα από τον Μητσοτάκη.

 

-Ποιος ο λόγος που κατασκόπευαν τον Ανδρουλάκη;

 

      Τι γνωρίζουμε: O Μητσοτάκης ανέφερε ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι ο Ανδρουλάκης έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση.

 

-Αν δεν διέταξε την υποκλοπή ο Μητσοτάκης, τότε ποιος;

 

     Τι γνωρίζουμε: Όχι πολλά, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό.

 

-Ποιος διέταξε μια ξεχωριστή απόπειρα για χακάρισμα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το Predator;

 

      Τι γνωρίζουμε: Ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε το λογισμικό στην ομιλία του χθες το βράδυ και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποίησε. Ωστόσο, έκθεση της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google από τον Μάιο τόνιζε ότι είναι “πιθανό” πως οι “υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες” στην Ελλάδα έχουν αγοράσει λογισμικά για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

 

      Έκθετη διεθνώς η χώρα με δημοσίευμα από Deutsche Welle και Al Jazaaera για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

 

       Μετά το Politico και τους New York Times, με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων καταπιάνεται δημοσίευμα της Deutsche Welle και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazaaera.

 

       H DW σε δημοσίευμά της με τίτλο «Περί «νόμιμων» αλλά «λάθος» παρακολουθήσεων» αναφέρει ότι «μετά την πολυαναμενόμενη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο η εφημερίδα Die Zeit παρατηρεί: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την ευθύνη για κατασκόπευση πολιτικού της αντιπολίτευσης. Στην τηλεοπτική του δήλωση ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για υποκλοπές πέρυσι σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη (…) Για τις υποκλοπές πληροφορήθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (…)

 

       Η πράξη ήταν νόμιμη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, ανέφερε ο Μητσοτάκης. Δεν είπε όμως τίποτα για τους λόγους, για τους οποίους παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη. Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019».

 

      Al Jazeera: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”»

 

     Το τηλεοπτικό δίκτυο της Al Jazeera σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως “δεν ήξερε για τις υποκλοπές σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης”» αναφέρει μεταξύ άλλων, πως ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ως «μη πολιτικά αποδεκτές» τις υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες σε βάρος του αρχηγού των αντιπολιτευόμενων σοσιαλιστών, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως «δεν είχε ιδέα».

 

     Το δημοσίευμα στη συνέχεια σχολιάζει πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως οι παρακολουθήσεις ήταν μεν νόμιμες, ωστόσο δεν είχαν λάβει την έγκρισή του, διαφορετικά δε θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς και ότι οι μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης.

 

     Η ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως αποφάσισε ο Μητσοτάκης μετά την εκλογική του νίκη το 2019, σημειώνει το δημοσίευμα.