Τα Κέντρα Υγείας μπορεί να είναι κλειστά τις Κυριακές, αλλά…θα είναι ανοικτά περισσότερα εμπορικά!

Επεκτείνεται η λειτουργία των καταστημάτων. Πιο πολλά ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση.

Στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για περισσότερα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές αλλά όχι για όλο τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος στον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και τις μαρίνες.

Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”, η προωθούμενη ρύθμιση εκτιμάται πως συνδέεται ευθέως με το έργο του Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων για 8 Κυριακές τον χρόνο πανελλαδικά και έως 32 Κυριακές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, περιοχές του Πειραιά και των νοτίων προαστίων της Αττικής, καθώς και για το πάρκο των Σπάτων.

Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά το 2024

  • Η πρώτη Κυριακή μετά τη Black Friday
  • Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
  • Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
  • Η τελευταία Κυριακή του κάθε έτους (αν πέφτει αργία τότε δεν είναι ανοιχτά τα καταστήματα)

Ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές: Πώς πληρώνονται και τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων που εργάζονται τις Κυριακές, όσοι εργάζονται περισσότερο από πέντε (5) ώρες δικαιούνται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση διάρκειας είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.

Εξαίρεση αποτελούν οι Κυριακές που εμπίπτουν στις περιόδους εκπτώσεων. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται κατά τις προαναφερθείσες Κυριακές μπορούν να λάβουν αναπληρωματική ανάπαυση και την εβδομάδα πριν από αυτές. Τέλος, όσοι εργάζονται λιγότερο από πέντε (5) ώρες την Κυριακή δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για 24ωρη αναπληρωματική ανάπαυση, αλλά έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν ισόχρονη ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα (αρθ. 10, παρ.1, Β.Δ. 748/1966).

Πότε τελειώνουν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις 2024

Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων 2024 θα διαρκέσει μέχρι την 31η Αυγούστου. Μάλιστα, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή αυτής της περιόδου, δηλαδή την Κυριακή (14/07), και το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας τους είναι 11.00′ π.μ. με 8.00′ μ.μ.