Φωτιά στην Παλλήνη: Μεγάλη ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο – “Ανύπαρκτη η Πολιτική Προστασία”

|||

|||

..

..
..

 

Με ένταση και αποχώρηση της αντιπολίτευσης έληξε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παλλήνης σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά, που έπληξε αρκετές περιοχές του Δήμου. Κατά τη συνεδρίαση σηκώθηκαν αρκετά οι τόνοι με την αντιπολίτευση να καταλογίζει στη δημοτική αρχή τις ευθύνες κυρίως για την πρόληψη της πυρκαγιάς και την προετοιμασία του Δήμου. Η διοίκηση από την άλλη υποστήριξε πως έκανε το καλύτερο δυνατό δεδομένων των συνθηκών. Η ΕΚΦΡΑΣΗ παρακολούθησε τη συνεδρίαση και σας μεταφέρει όσα ειπώθηκαν. 

 

Ο Δήμος δεν είχε σχέδιο Πολιτικής Προστασίας – “Μία στις πέντε υδροφόρες λειτούργησε”

 

Μια σημαντική αποκάλυψη έγινε κατά τη συνεδρίαση καθώς έγινε γνωστό πως ο Δήμος Παλλήνης δεν έχει συντάξει και εγκρίνει σχέδιο Πολιτικής Προστασίας ενώ κάτι τέτοιο έχει ζητηθεί από το 2019. Μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Μερτύρης δήλωσε πως για αυτόν τον λόγο θα πάει στον εισαγγελέα καθώς είναι παράνομο να μην υπάρχει σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μερτύρης σχολίασε ακόμα το γεγονός ότι ολόκληρος ο Δήμος Παλλήνης έχει μόλις μία υδροφόρα σε λειτουργία. Στη συνέχεια πρόσθεσε σχετικά η Ειρήνη Κουνενάκη, επικεφαλής της παράταξης “Εμείς η Πόλη μας”, πως στην πραγματικότητα υπάρχου άλλες τέσσερις υδροφόρες εκτός λειτουργίας, εκ των οποίων η μία κάηκε στο χώρο στάθμευσης.


“72 κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς – Πρέπει να ζητήσετε συγνώμη”

 

Η κα. Κουνενάκη, αφού κάλεσε τη δημοτική αρχή να ζητήσει συγνώμη, υποστήριξε ότι η Πολιτική Προστασία ήταν ανύπαρκτη το βράδυ της φωτιάς ενώ σχετικά με τον συντονισμό των εκκενώσεων τόνισε δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης αλλά σχέδιο εγκατάλειψης”. “Τα σπίτια που σώθηκαν είναι αυτά που οι άνθρωποι έμειναν μέσα” πρόσθεσε. Τέλος ανέφερε πως σε μια σειρά από περιοχές, όπως η Νέα Παλλήνη και ο Γέρακας, δεν έχουν πυροσβεστικούς κρουνούς.

 

Η επικεφαλής της ΛΑΣ Θεοδώρα Πασχαλίδου στάθηκε στο ζήτημα της διεκδίκησης εκ μέρους του Δημάρχου τονίζοντας πως διεκδίκηση και πολιτική πίεση δεν είναι η αποστολή επιστολών. Ακόμα σχολίασε πως η δημοτική αρχή είναι συνυπεύθυνη καθώς ακολουθεί και στηρίζει την ίδια πολιτική υποχρηματόδοτησης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Καρκούλιας έθιξε μεταξύ άλλων το ζήτημα των ρεμάτων υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει πιέσει την Περιφέρεια ή να έχει παρέμβει επικαλούμενη την έκτακτη ανάγκη και να καθαρίσει ο ίδιος ο Δήμος τα ρέματα.


Ο απολογισμός του Δημάρχου και οι “δυνατοί άνεμοι”

Ο Δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος κατά τον απολογισμό για όσα συνέβησαν την 22η Ιουλίου στάθηκε στους πολύ δυνατούς ανέμους για να δικαιολογήσει το μέγεθος της καταστροφής. Τόνισε πως η πυροσβεστική δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο ακόμη και αν υπήρχε περισσότερη δύναμη διαθέσιμη, ταυτιζόμενος με την κυβερνητική ρητορική.

 

Σχετικά με τις ενέργειες της διοίκησης σημείωσε πως σώθηκαν ζωές με τις εκκενώσεις ευχαριστώντας και την αστυνομία ενώ απαρίθμησε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής από την επόμενη μέρα. Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση των τριών Δημάρχων της περιοχής με τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία ήταν θετικά στα αιτήματα τους. Αυτά εστίαζαν στην επίσπευση των αποζημιώσεων, τον καθαρισμό της περιοχής καθώς και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Προτάσεις από την αντιπολίτευση – “Δεν διαθέτουμε προσωπικό και χρήματα” δήλωσε η διοίκηση

 

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις για την βοήθεια των πυρόπληκτων καθώς και για την καλύτερη προετοιμασία του Δήμου για την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο αλλά και ενόψει του φθινοπώρου.

Η κα. Κουνενάκη πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία γραφείου πυρόπληκτων, την επίσπευση των μελετών για αντιπλημμυρικά έργα καθώς και την άσκηση πολιτικής πίεσης για να μη γίνει ότι έγινε με τους πληγέντες της Βόρειας Εύβοιας.

 

Ο κ. Μερτύρης σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης του Δήμου με οχήματα πυρόσβεσης ενώ η κα Πασχαλίδου κατέθεσε τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου ενόψει της σύσκεψης αγώνα.

 

Ο Δήμαρχος από τη μεριά του αρνήθηκε να υιοθετήσει τα παραπάνω εξηγώντας πως ο Δήμος έχει ήδη λάβει μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης ενώ “δεν υπάρχει λόγος πολιτικής πίεσης καθώς οι υπουργοί έχουν δεχτεί τα αιτήματα μας”. Σχετικά με τα πυροσβεστικά οχήματα ο κ. Ζούτσος τόνισε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για περαιτέρω ενίσχυση. Μάλιστα για το γραφείο πυρόπληκτων υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συσταθεί λόγω ελλείψεως προσωπικού. “Μας λείπουν δέκα υπάλληλοι από κάθε υπηρεσία” δήλωσε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας το μέγεθος της υποστελέχωσης των Δήμων και των υπηρεσιών.

 

Μετά από αυτές τις απαντήσεις του Δημάρχου σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση αντιδρώντας στην στάση της διοίκησης και θεωρώντας πως δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί αυτή η συμπεριφορά.

 

Δείτε ακόμα: Φωτιά στη Δαδιά: Ανεμογεννήτριες θέλει η Siemens