Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Η ατιμωρησία παραμένει κανόνας στην Ελλάδα

«Κόλαφος» η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων μετά τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ αλλά και το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές.

«Αυτή είναι μια μαύρη εβδομάδα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, όπου την Τετάρτη δικαστήριο αθώωσε τους δύο υπόπτους που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021», σημειώνει η ΕΟΔ, τονίζοντας πως «την προηγούμενη ημέρα, την Τρίτη, το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο δίωξης κατά του κράτους και της υπηρεσίας ασφαλείας του σε σχέση με το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών Predatorgate». «Η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ακόμα η ΕΟΔ τα εξής:

«Ελληνικό δικαστήριο αθώωσε δύο άνδρες που είχαν αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη δολοφονία ενός διακεκριμένου δημοσιογράφου εγκλημάτων.

Στις 9 Απριλίου 2021, ο ερευνητής δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε σπίτι από μια ημερήσια εκπομπή του STAR TV όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του στον Άλιμο από επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίοι στη συνέχεια διέφυγαν με μηχανάκι.

Οι ύποπτοι, δύο αδέρφια, συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2023, ένας από τους οποίους φέρεται να συνδέεται με σύστημα οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με την ελληνική μαφία.

Στην απόφαση της πλειοψηφίας, ένα ποινικό δικαστήριο με επτά δικαστές δήλωσε ότι οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ενοχή των δύο κατηγορουμένων.

Οι δύο κατηγορούμενοι, αδέρφια 49 και 41 ετών, είχαν δηλώσει αθώοι για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς είχαν ισχυριστεί ότι ο θάνατος του Καραϊβάζ σχετιζόταν με αποκαλύψεις που αναμενόταν να κάνει ο δημοσιογράφος σχετικά με τη λειτουργία δικτύων οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Η Πρόεδρος της EFJ Maja Sever παρευρέθηκε στην έναρξη της δίκης, στις 5 Ιουλίου, στην Αθήνα.

Κάλεσε το δικαστήριο «να διασφαλίσει ότι αυτή η τρομερή δολοφονία δεν θα μείνει ατιμώρητη διώκοντας τους υπεύθυνους για τον πυροβολισμό του Καραϊβάζ και αυτούς που διέταξαν τη δολοφονία του Καραϊβάζ».

Σήμερα ενώνεται με τις ελληνικές θυγατρικές των EFJ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΠΟΕΣΥ και ΕΣΠΗΤ, εκφράζοντας τη λύπη της για μια αθώωση που αφήνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.»

Η ΕΣΗΕΑ ζητεί δικαίωση για τον Γιώργο Καραϊβάζ

«Με την αθώωση λόγω αμφιβολιών των δυο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ παραμένει αδικαίωτη η μνήμη του συναδέλφου μας.  Πάνω απ’ όλα, όμως, διευρύνεται το αίσθημα ατιμωρησίας για δολοφονίες δημοσιογράφων που από την πρώτη στιγμή στηλιτεύθηκε διεθνώς από τον Κλάδο.

Καλούμε τη Δικαιοσύνη  και τον αρμόδιο Εισαγγελέα να πράξουν ό,τι προβλέπει ο Νόμος ώστε η υπόθεση αυτή να κριθεί και σε δεύτερο βαθμό, δεδομένου ότι η πρόταση της κυρίας Εισαγγελέως της έδρας βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την απόφαση που τελικά εκδόθηκε.

Καλούμε τις Αρχές να εντείνουν περαιτέρω τις έρευνες, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον νεκρό συνάδελφό μας, τους δημοσιογράφους της χώρας και την παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα και να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.»