ΛΑ.Ε.: Συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Προκλητική επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών από την εισαγγελέα του Α.Π., Γ. Αδειλίνη, καταγγέλλει η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά. “Επιχειρείται πλήρης νομιμοποίηση του παρακρατικού μηχανισμού, που λειτουργεί με κέντρο την ΕΥΠ”, τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς έχει ως εξής:

Με μια ανακοίνωση πρόκληση η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη προχώρησε στην αποφασιστική κίνηση για την ολοκλήρωση της κρατικής συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, κλείνοντας την ποινική έρευνα με την πλήρη νομιμοποίηση του παρακρατικού μηχανισμού, που λειτουργεί με κέντρο την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή της ΕΥΠ ή κρατικής υπηρεσίας με το λογισμικό υποκλοπών Predator και αυτό, παρότι έχει ήδη αποκαλυφθεί από τον τύπο ότι λειτουργούσε κοινό κέντρο των ΕΥΠ- Predator, με κοινούς στόχους την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα, ότι από τους 87 χρήστες που στοχοποιήθηκαν με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator τουλάχιστον 27 παρακολουθούνταν την ίδια περίοδο από την ΕΥΠ, με την επίκληση «λόγων εθνικής ασφαλείας».

Ακόμη χειρότερα, με το πόρισμά της η Εισαγγελέας της ΕΥΠ αθωώνει εντελώς τις δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με την αδιαφανή και αυθαίρετη διαδικασία των «λόγων εθνικής ασφαλείας», κρίνοντας ότι ήταν «νόμιμες», με την παιδαριώδη δικαιολογία ότι ο νόμος «δεν προβλέπει ειδική αιτιολογία». Πρόκειται για κοροϊδία που καθιστά ουσιαστικά ανέλεγκτο ένα ολόκληρο δίκτυο παρακολουθήσεων ανώτατων κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, πολιτικών ηγετών. Η δικαιοσύνη αρνήθηκε να ελέγξει ουσιαστικά τις αποφάσεις αυτές άρσης απορρήτου των επικοινωνιών από το σκιώδες κέντρο της ΕΥΠ, που λειτουργούσε υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού, μόνο και μόνο επειδή ακολουθήθηκε η «τυπική διαδικασία» ενός διάτρητου νομοθετικού πλαισίου.

Από όλη αυτή την υπόθεση, που έχει αποκαλύψει ότι λειτουργεί στη χώρα μας ένα εκτεταμένο παρακρατικό δίκτυο, με τη χρήση κάθε είδους μέσων παρακολούθησης και παρακολουθεί τις συνομιλίες αμέτρητων πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών παραγόντων, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταλήγει να κινήσει ποινική διαδικασία μόνο σε βάρος λίγων στελεχών των εταιρειών που κατείχαν το κατασκοπευτικό λογισμικό και μάλιστα απλά για το πλημμέλημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών και όχι για κακουργηματικές πράξεις και αυτό, ενώ υπεκλάπησαν οι επικοινωνίες αξιωματούχων στις βαθμίδες που επικοινωνούνται τα πλέον σημαντικά κρατικά μυστικά.

Με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται η εικόνα μιας δικαιοσύνης που έχει διαρρήξει τη σχέση της με τις αρχές της ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία και της αμεροληψίας. Η συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών και η νομιμοποίηση ενός παρακρατικού μηχανισμού σε πλήρη λειτουργία δεν κλονίζει μόνο την ήδη βαριά τρωθείσα εικόνα της δικαιοσύνης. Αποτελεί απειλή για τις δημοκρατικές λειτουργίες και τη δημοκρατική πολιτική ζωή του τόπου μας!

Καταγγέλλουμε την απόφαση που ολοκληρώνει τις συνθήκες εκτροπής που από την αρχή πλαισιώνουν την υπόθεση των υποκλοπών. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε μέχρι να αποκαλυφθεί η πραγματική έκταση αυτής της σοβαρής για τη δημοκρατία υπόθεσης και να ξηλωθούν όλοι οι παρακρατικοί μηχανισμοί που καταλύουν τις λαϊκές ελευθερίες.