Λαϊκή Ενότητα: Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο – Τις ευθύνες στην κυβέρνηση, ποιος και πότε θα τις αποδώσει;

|||

|||

         Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

         Η συντριβή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη Σάμο, που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και ο τραγικός απολογισμός με τους δύο νεκρούς, μέλη του πληρώματος, αναδεικνύει τις επικίνδυνες συνθήκες μέσα στις οποίες επιχειρούν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

 

        Δεν είναι τυχαίος ο μακρύς κατάλογος των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Για άλλη μια φορά θα μιλάμε για ήρωες που θυσιάστηκαν, για έρευνα που θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο και θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας. Για την επικινδυνότητα όμως του επαγγέλματος του πυροσβέστη ούτε κουβέντα.

 

       Έρευνα όμως και απόδοση ευθυνών για τις παραλείψεις στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καταστρέφουν περιβάλλον και περιουσίες, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Γιατί οι ευθύνες αυτές είναι διαχρονικές και έχουν συμβάλει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

 

       Έτσι και φέτος, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, το πυροσβεστικό σώμα μετράει 4.000 κενές θέσεις και οι 1700 από το υπάρχον προσωπικό είναι εκτός σχεδιασμού, αφού έχουν παραχωρηθεί στα ιδιωτικά αεροδρόμια και ιδιωτικούς οδικούς άξονες. Το προσωπικό είναι τριών ταχυτήτων, με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως επιχειρησιακά, με ανορθόδοξη κατανομή που το καταπονεί με διαρκείς μετακινήσεις και υπερεργασία. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 48 έτη, δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις που απαιτούνται, με προοπτική μαζικής εξόδου λόγω συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία. Τα επίγεια μέσα δεν είναι κατάλληλα και επαρκή, αφού μόλις το 10% του στόλου είναι τελευταίας δεκαετίας και τα υπόλοιπα πεπαλαιωμένα.

 

      Η δασική υπηρεσία που θα έπρεπε να έχει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη και στο σχεδιασμό αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών είναι υποβαθμισμένη από προσωπικό, χρήματα, μέσα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Στην τοπική αυτοδιοίκηση δίνονται ψίχουλα για την πυροπροστασία, με τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προληπτικές δράσεις και προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

 

     Τα έργα και οι εργασίες αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί την 1 η Μάη με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, γίνονται τώρα και θα καλύψουν ένα μικρό μέρος των αναγκών, αφού τα χρήματα που δόθηκαν καθυστερημένα είναι πολύ λίγα.

 

     Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, που αυξάνει τον κίνδυνο για πυροσβέστες, πολίτες και περιβάλλον. Κύρια η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως όμως και των προηγούμενων που κινήθηκαν σε αυτή τη λογική. Αυτές τις ευθύνες ποιος και πότε θα τις αποδώσει;