Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 στο φιλόξενο χώρο του καφέ Gustav Athens (Χαριλάου Τρικούπη 6-10) η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Τόλιου “Αναζητώντας ελπιδοφόρους ορίζοντες” που εκδόθηκε από τις εκδόσεις “Άπαρσις”.
Για το βιβλίο μίλησαν οι:
- Κίμων Αναστασιάδης, ομότιμος καθηγητής θετικών επιστημών στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής
- Μαριάννα Τζιαντζή, συγγραφέας, δημοσιογράφος
- Νίκος Χουντής, πρώην υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής
- Γιάννης Τόλιος, συγγραφέας του βιβλίου
- Την παρουσίαση συντόνισε ο Κυριάκος Μακαρώνας, δικηγόρος
Το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί δοκίμιο πολιτικο-ιστορικής μελέτης. Είναι περισσότερο «πολιτικές μαρτυρίες» με επίκεντρο κρίσιμα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη δράση της Αριστεράς στη διάρκεια περίπου εξήντα δεκαετιών, καθώς και βιωματικών εμπειριών του συγγραφέα, από την ενεργητική συμμετοχή του σε αυτά. Σε ορισμένα σημεία, η ροή της αφήγησης παίρνει χαρακτήρα αστυνομικού-πολιτικού «θρίλερ», που ωστόσο στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Οι «πολιτικές μαρτυρίες» συνδυάζουν τις προσωπικές διαδρομές του συγγραφέα (εργασιακές εμπειρίες, σπουδές, οικογένεια και τη συμμετοχή σε πολιτικά γεγονότα και κινηματικές δράσεις), έχοντας στο επίκεντρο τις μεγάλες αγωνιστικές στιγμές του ελληνικού λαού και της Αριστεράς, στο διάστημα από το 1960 ως 2023. Απ’ εδώ και ο υπότιτλος του βιβλίου: «Αναζητώντας Ελπιδοφόρες Προοπτικές. ’Πολιτικές μαρτυρίες’ στο δρόμο προς το …ιστορικά αναγκαίο»!
Ειδικότερα οι μεγάλες αγωνιστικές στιγμές συνδέονται κυρίως με:
- Το Κίνημα 114 και τη Νεολαία Λαμπράκη,
- Δικτατορία και Λαϊκές Αντιστάσεις,
- Εξέγερση Πολυτεχνείου και Κυπριακό,
- Τα πρώτα δειλά βήματα της «Αλλαγής»,
- Κατάρρευση του “υπαρκτού” και κρίση στην Αριστερά,
- Παγκοσμιοποίηση και Κοινωνικό Φόρουμ,
- Κρίση, Μνημόνια, Δημοψήφισμα, Προσδοκίες «Αριστερής στροφής»,
- Αναζήτηση ελπιδοφόρας προοπτικής
Το κρίσιμο ζήτημα που κυριαρχεί στην πορεία της πολιτικής διαπάλης στην Ελλάδα, ήταν και παραμένει για την Αριστερά, ο αγώνας για την επίλυση της «κυρίαρχης αντίθεσης» σε στενή σύνδεση με την προοπτική επίλυσης και της «βασικής». Αυτό προϋποθέτει το σωστό υπολογισμό του συσχετισμού των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, τη στιγμή που η αντιπαράθεση φτάνει στην κορύφωση της και της χάραξης αντίστοιχα σωστής στρατηγικής και τακτικής, εκ μέρους των αριστερών-ριζοσπαστικών δυνάμεων. Αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη του τελευταίου, παίζει η πολιτική της «κοινής δράσης» των λαϊκών δυνάμεων, στη βάση ενός κοινού πλαισίου αγωνιστικών στόχων και της διαμόρφωσης ενός «μεταβατικού προγράμματος», με την επιδίωξη βαθιών ριζοσπαστικών αλλαγών, έχοντας ορίζοντα τη σοσιαλιστική προοπτική.