Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας
Μνήμες Βιετνάμ ξύπνησαν στις ΗΠΑ μετά από τις δεκάδες καταλήψεις πανεπιστημίων ενάντια στον πόλεμο στην Παλαιστίνη, την ώρα που οι νεκροί στη Γάζα ξεπερνούν τους 34.000 και οι τραυματίες τους 77.000. Το κύμα φοιτητικών καταλήψεων που ξεκίνησε από το Κολούμπια, το Γέιλ και το Χάρβαρντ, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, με αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε Γαλλία και Γερμανία. Σήμερα δεκάδες φοιτητές έστησαν σκηνές στη Σορβόννη με την αστυνομία να εισβάλει στο πανεπιστήμιο.
Η ελληνική κυβέρνηση από τη μεριά της συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ με τη φρεγάτα, ενώ οι πολεμικές συρράξεις σε Γάζα, Ερυθρά Θάλασσα και Ουκρανία κλιμακώνονται επικίνδυνα. Εντύπωση προκαλούν δηλώσεις όπως του ευρωβουλευτή Β. Μεϊμαράκη πως «αν μας ζητηθεί, πρέπει[..]και να είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τον καναπέ και να μπούμε πρώτοι στην πρώτη γραμμή της μάχης». Φυσικά έχει γίνει γνωστό δια στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια πως η χώρα μας δέσμευσε 2 δις για να προχωρήσει στην κατασκευή anti-drone «Θόλου», καθώς «θέλουμε να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», απέναντι στην Τουρκία.
Και στην δική μας περίπτωση, όμως, οι φοιτητές και η κοινωνία αντιδρούν στη συνεχιζόμενη σφαγή. Για μήνες συμβαίνουν εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις αλλά και στην επαρχία, ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται βάσεις του ΝΑΤΟ, όπως στη Σούδα και στο Άκτιο αλλά και στη Λάρισα, από την οποία διοικείται και η ναυτική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα.
Κοινό αίτημα όλων ο τερματισμός του πολέμου. Κοινή απάντηση των κυβερνήσεων οι εκατοντάδες συλλήψεις και η συνεχιζόμενη στήριξη στο κράτος του Ισραήλ. Στη Γερμανία έφτασαν στο σημείο να απαγορέψουν την είσοδο και την πολιτική δραστηριότητα στον Γ. Βαρουφάκη με αφορμή τη συμμετοχή του σε συνέδριο για την Παλαιστίνη. Στην Κρήτη, από την άλλη, 8 αστυνομικοί της Ασφάλειας εισέβαλαν τα ξημερώματα στο σπίτι φοιτήτριας, μέλος του ΔΣ του ΦΣ της Κοινωνιολογίας και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωρίς ένταλμα αναζητώντας ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης!