Με την ενοχή και καταδίκη του αστυνομικού – οδηγού πρωτοκλασάτης πολιτικού που παρέσυρε και σκότωσε τον άτυχο Ιάσωνα Λαλαούνη έξω από τη Βουλή έκλεισε η πολύκροτη υπόθεση, μετά από 3 χρόνια αναβολών και μεταθέσεων της. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αστυνομικό για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και του επέβαλλε ποινή 3 ετών με αναστολή, μη αναγνωρίζοντας του κανένα ελαφρυντικό.
Αναλυτικά, το ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Την ενοχή του αστυνομικού – οδηγού του υπηρεσιακού οχήματος ως υπαίτιο του θανάτου του Ιασονα Λαλαούνη, ύστερα από τροχαίο έξω από τη Βουλή το Μάρτιο του 2021, αποφάσισε η ελληνική Δικαιοσύνη.
Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας από το Ά Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου παροντες είναι η οικογένεια και οι φίλοι του 22χρονου μοτοσικλετιστή.
Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή, ενώ δεν του χορηγήθηκε καμία ελαφρυντική περίσταση.
Ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, ωστόσο ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί εξηγώντας ότι συστηματικά στο παρελθόν ο αστυνομικός παραβίαζε τον ΚΟΚ στρίβοντας αριστερά από τη Βασ. Σοφίας για να εισέλθει στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Άρα «δεν ήταν μία παραφωνία η συμπεριφορά που επέδειξε κατά την τέλεση του τροχαίου» αλλά μια συνεχής παραβατική συμπεριφορά.
Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να καταδικαστεί ο αστυνομικός για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Όπως εξήγησε, «το βαρύτερο ποσοστό αμέλειας βαρύνει τον κατηγορούμενο», καθώς δεν έδειξε την απαραίτητη προσοχή όταν πέρασε κάθετα τη Βασ. Σοφίας, πράγμα το οποίο απαγορευόταν και ήταν παρακινδυνευμένη πρακτική. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό πάντως, στην επιμέτρηση της ποινής του αστυνομικού, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως και ο 22χρονος μοτοσικλετιστής είχε συνυπαιτιότητα για το ατύχημα, καθώς «οδηγούσε πάνω από νόμιμο όριο ταχύτητας και προφανέστερα αντιλήφθηκε πως το ταξί είχε ακινητοποιηθεί».
Απολογούμενος ο κατηγορούμενος αστυνομικός έμεινε πιστός στη γραμμή ότι δεν γνώριζε πως απαγορευόταν να στρίψει σε αυτό το σημείο, αφού ήταν συνήθης τακτική, παρά τη σήμανση που υπήρχε στην άσφαλτο για υποχρεωτική πορεία ευθεία. «Λυπάμαι, έφυγε ένας νέος άνθρωπος χωρίς λόγο. Μακάρι να είχα τη δύναμη να επικοινωνήσω με την οικογένεια νωρίτερα. Δεν μας είχε αναφέρει κανένας πως απαγορεύεται. Δεν θα κάναμε παράβαση με τόσες κάμερες στο κέντρο της Αθήνας» είπε μεταξύ άλλων.