Συγκλονιστική ήταν χθες η Μαρία Καρυστιανού που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου καταθέτοντας την αίτηση του Συλλόγου Θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών, καθώς και το 1.300.000 και πλέον υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην κλείσει η υπόθεση, να διερευνηθεί ενδελεχώς και να αρθεί η βουλευτική ασυλία πολιτικών προσώπων που είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο κόστισε τη ζωή 57 αθώων, στην πλειοψηφία νέων φοιτητών. “Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη από πλευράς ελληνική Πολιτείας και δικαιοσύνης, γι’ αυτό είμαστε εδώ να ζητήσουμε από εσάς να μην αφήσετε την υπόθεση να κλείσει”, τόνισε η κ. Καρυστιανού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνει η υπόθεση των Τεμπών ανοιχτή για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ αλγεινή ήταν η εντύπωση που άφησε η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Στ. Κυμπουρόπουλου που λέγοντας πως έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, η Ελλάδα είναι σύγχρονο κράτος δικαίου και πως δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στη δουλειά της, υπονοώντας ότι οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας πιέζουν τη δικαιοσύνη προς όφελος τους.
Αναλυτικά, το ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Όρθια, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Μαρία Καρυστιανού περιέγραψε με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα την οδύνη των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη, αλλά και τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών. Οι λέξεις «έλλειψη κράτους Δικαίου», «ασφάλεια συγκοινωνιών» και «απόδοση ευθυνών» ήχησαν δυνατά στα αυτιά των ευρωβουλευτών της Επιτροπής PETI που δέχθηκαν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης. Και όταν Μαρία Καρυστιανού ολοκλήρωσε την ομιλία της, η αίθουσα ξέσπασε σε δυνατά χειροκροτήματα.
“Η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει για ακόμα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό”, τόνισε η Μαρία Καρυστιανού. «Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε τρία αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος Δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών”, ζήτησε.
“Φέρω το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης, που εύχομαι κανείς ποτέ να μη χρειαστεί να αναλάβει. Είμαι εδώ όχι μόνο ως μάνα, αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής των συγγενών. Έχω πάνω μου και την ευθύνη που γιγαντώθηκε με τις 1.330.000 των Ελλήνων που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημά μας. Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες, αλλά και εκείνους που η ψυχή τους είναι μαζί μας”, είπε η Μαρία Καρυστιανού.
“Οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να ισχύουν στην Ελλάδα. Ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα, απευθύνομαι σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα”, είπε, ευχαριστώντας τα μέλη της επιτροπής για το κατεπείγον της συζήτησης.
“Είμαι εδώ γιατί στην Ελλάδα έχουν γίνει κάκιστοι χειρισμοί και μεθοδεύσεις που προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές του Κράτους Δικαίου“, τόνισε. «Είναι απελπιστική η κατάρρευση της εμπιστοσύνης για ορθή λειτουργία των θεσμών. Δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία”, εξήγησε περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα.
“Είμαστε βέβαιοι για συγκάλυψη. Διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Όσο μπορεί να είναι. Δεν είναι όμως και δεν είναι εντάξει για αυτό. Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας δεν έχουν εφαρμοστεί”.
Αντί δευτερολογίας, η Μαρία Καρυστιανού παρουσίασε ένα βίντεο με εικόνες από το τραγικό δυστύχημα και τον τόπο του εγκλήματος. Μπορούσε να δει κανείς πολλούς παριστάμενους να δακρύζουν.
Η εισηγήτρια της επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση ήταν συναινετική. “Σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή”, είπε στην Μαρία Καρυστιανού η ευρωβουλευτής J. Toom, για να κατακλειστεί η αίθουσα για ακόμα μία φορά με χειροκροτήματα.
Όπως αποφασίστηκε, η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών θα παραμείνει ανοιχτή και θα απασχολήσει πλέον και τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου: την TRAN (Μεταφορών) και τη LIBE (Δικαιοσύνης). Επίσης, ζητήθηκε και γραπτή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, σε μια συγκινητική συγκέντρωση συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων.