Την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει την επιστολική ψήφο τόσο για τους ομογενείς και μόνιμους κάτοικους εξωτερικού όσο και για τους κάτοικους εσωτερικού αναλύει και κρίνει σε άρθρο της η πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΛΑ.Ε. – Α.Α., Δέσποινα Σπανού. “Τέλεια κυβερνητική μεθόδευση για εκλογικές νοθείες και εκβιασμούς” χαρακτηρίζει η Δέσποινα Σπανού το μέτρο.
Παρακάτω ακολουθεί το άρθρο:
Καθημερινώς βομβαρδιζόμαστε από δημοσκοπήσεις, που προσπαθούν να παγιώσουν την αντίληψη στην κοινή γνώμη, ότι η κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αδιατάραχτη και ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει, δηλαδή η επιλογή του λαού είναι να τον κυβερνά ο Μητσοτάκης.
Αν είναι αλήθεια όμως αυτό, γιατί η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα καταστολής και ψηφίζει νόμους, που έχουν στόχο την διατήρηση της εξουσίας της με άλλους τρόπους, όπως είναι η ψήφος των ομογενών και η επιστολική ψήφος; Διότι ουδείς πιστεύει φυσικά ότι προωθεί τα συγκεκριμένα μέτρα για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν καθόλου ασφαλιστικές δικλείδες για την εφαρμογή τους.
Διαβάστε κι αυτό
- Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζεται στην υποστήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και των ΜΜΕ, αλλά φυσικά δεν θα είχε αναδειχθεί στην εξουσία αν δεν είχε προηγηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η υπογραφή του 3ου μνημονίου και η ανατροπή του δημοψηφίσματος, που έφερε απογοήτευση και απαξίωση της πολιτικής. Η παραίτηση και η μείωση των προσδοκιών από τον λαό, εκφράστηκε και στην συμμετοχή στις εκλογές. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και των εθνικών εκλογών της 20/09/2015 μειώθηκε το εκλογικό σώμα κατά 800.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι προφανώς απείχαν συνειδητά. Από το 2009 μέχρι το 2023, σε διάρκεια δηλαδή 14 χρόνων και 8 βουλευτικών εκλογών, το εκλογικό σώμα παρέμεινε σχεδόν το ίδιο (9.929.065 το 2009 – 9.813.595 το 2023), αλλά οι ψηφοφόροι μειώθηκαν κατά 25% (7.044.606 ψήφισαν το 2009, 5.215.207 ψήφισαν το 2023). Ακόμη κι αν υπολογίσουμε ότι ένας αριθμός δεν προσήλθε στις κάλπες για λόγους αντικειμενικούς (ασθένεια) ή διότι έχει αποβιώσει και η κυβέρνηση, απαράδεκτα δεν έχει προχωρήσει σε εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, το σίγουρο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν προσήλθε στις κάλπες από πολιτική επιλογή.
- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την επιστολική ψήφο θα πείσει αυτούς να ψηφίσουν. Γνωρίζει όμως καλά ότι αυτό δεν θα γίνει. Γιατί το κάνει; Διότι επιδιώκει την πλήρη ρευστοποίηση του εκλογικού σώματος ώστε να διαμορφώνει πιο εύκολα ευνοϊκά γι’ αυτήν αποτελέσματα. Συγκεκριμένα:
- Η επιστολική ψήφος έρχεται σαν συνέχεια του ήδη ψηφισμένου νόμου για χορήγηση ψήφου σε ομογενείς χωρίς προϋποθέσεις, αφού οι προηγούμενες προϋποθέσεις (δύο χρόνια παραμονή στην χώρα τα τελευταία 35 χρόνια και υποβολή φορολογικής δήλωσης) καταργήθηκαν, με αποτέλεσμα ομογενείς 3ης, 4ης, ή και 5ης γενιάς που δεν βιώνουν την κατάσταση στην Ελλάδα και αγνοούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, να μπορούν να ψηφίσουν και τώρα μόνο επιστολικά (ούτε καν στα Προξενεία), δηλαδή θα έρχονται φάκελοι από ένα εκλογικό σώμα, που σαφώς η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ελέγξει.
- Οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνουν χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αποβιώσει. Έχουμε δει σε εκλογικούς καταλόγους να υπάρχουν εκλογείς άνω των 100 ετών, που είναι αδύνατον να ευρίσκονται στη ζωή. Η μη εκκαθάρισή τους είναι απόλυτα ευθύνη της κυβέρνησης.
- Στο νομοσχέδιο όμως (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) προωθεί ένα τρόπο εκκαθάρισης, που είναι εντελώς αναξιόπιστος και ύποπτος. Προβλέπεται δηλαδή ότι όσοι έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1944 και δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον φορολογικό έτος ή δεν έχουν δηλωθεί ως συνδεδεμένα πρόσωπα, στα τέλη Ιουνίου 2024 τίθενται σε ειδική κατηγορία προς «διαγραφή» και όσοι βρίσκονται στη ζωή και θέλουν να άρουν την διαγραφή, πρέπει να το ζητήσουν με δήλωσή τους στο Δήμο, σε ΚΕΠ ή Προξενείο μέχρι 31/10/2024, δηλαδή να ζητήσουν να αποδείξουν ότι δεν έχουν πεθάνει! Η προωθούμενη διαδικασία αποτελεί μεθοδευμένη απάτη.
Κατ’ αρχήν η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης αποτελεί φορολογική παράβαση και όχι αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον απλό και αντικειμενικό τρόπο; Μέχρι σήμερα σε περίπτωση θανάτου αποστέλλεται η ληξιαρχική πράξη στην Εφορία και διαγράφεται το Α.Φ.Μ. του αποθανόντος. Γιατί δεν γίνεται το ίδιο και με τους εκλογικούς καταλόγους; Απλά διότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την διαμόρφωση ενός ρευστού εκλογικού σώματος που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί ουσιαστικά αν και ποιος έχει ψηφίσει. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν θα γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν δήλωση επανεγγραφής, όπως επίσης κάποιες κοινωνικές ομάδες είναι πολύ ευάλωτες σε πιέσεις και εκβιασμούς (π.χ. ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας, Ρομά κ.λ.π.).
- Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με επιστολική ψήφο χωρίς όμως να έχουν εκκαθαρισθεί οι εκλογικοί κατάλογοι!!!
Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να συνεχίσει να κυβερνά, εξυπηρετώντας τα δικά της συμφέροντα και των φίλων της. Θεωρεί ότι η χώρα είναι φέουδο της οικογένειας, η οποία δεν δίνει λόγο σε κανέναν και δεν ελέγχεται από κανέναν. Μέχρι πότε;